DEEP PURPLE-"HUSH": ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΕΙΣ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ;

Ποιος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για μια επιλογή διασκευής; Η τύχη, το παίξιμο, ή ακόμα η ίδια επιλογή του τραγουδιού; Κάποιο από τα τρία ή και τα τρία μαζί, συνωμότησαν στην περίπτωση των Deep Purple και της σύνθεσης του Joe South, «Hush» που όχι μόνο του έδωσαν μια μεγάλη ζωντάνια αλλά και το «έκαναν δικό τους». Το άρθρο που θα διαβάσετε στην ουσία ΔΕΝ παραθέτει τον τρόπο που ο Αμερικάνος Joe South έγραψε το τραγούδια αλλά πως οι Τιτανοτεράστιοι το επέλεξαν για να το διασκευάσουν!  Η ιδέα μιας διασκευής, έχει γεννηθεί στα μέλη του συγκροτήματος, μετά τη μεγάλη επιτυχία των Vanilla Fudge όπου διασκεύασαν την soul επιτυχία των Supremes, «You Keep Me Hangin’ On» κι έτσι άρχισαν να αναζητούν ένα τραγούδι τέτοιου τύπου. Να σημειώσουμε ότι βρισκόμαστε στο 1968 και το συγκρότημα (Rod Evans τραγούδι, Nick Simper, Ian Paice ντραμς, Jon Lord πλήκτρα και Ritchie Blackmore κιθάρα) είχε υπογράψει στην Parlophone Rec. της EMI και με παραγωγό τον Derek John Lawrence, ετοιμάζει το υλικό για τον πρώτο δίσκο του. “Οι Vanilla Fudge με τη διασκευή τους στο «You Keep Me Hangin’ On», άλλαξαν εντελώς το τραγούδι» έχει δηλώσει ο Jon Lord “κι αυτή ήταν η πρόθεσή μας με το «Hush», να το κάνουμε δικό μας». Οι Jon Lord και Nick Simper είχαν παίξει με τους Vanilla Fudge σε μια κοινή συναυλία όταν οι 2 μουσικοί έπαιζαν στους Flower Pot Men, με τον ήχο του Hammond του Mark Stein (οργανίστας των Vanilla Fudge), να κάνει εντύπωση στον Lord. Έτσι όταν ήλθε η στιγμή για να επιλέξουν ένα τραγούδι που θα διασκεύαζαν, ο Ritchie Blackmore θυμήθηκε το “Hush” που είχε ακούσει όταν βρισκόταν στο Αμβούργο κι άρχισαν να το δουλεύουν με πιο rock ενορχήστρωση. Η ηχογράφησή του έγινε στο studio της Pye την άνοιξη του 1968, εκεί που ηχογράφησαν τα τραγούδια του πρώτου άλμπουμ τους Shades of Deep Purple. Μόνο που κανείς δεν σκέφτηκε να φέρει μαζί του ένα αντίτυπο του τραγουδιού για να το ακούσουν και να το παίξουν κι έτσι ο Simper τηλεφώνησε στον φίλο του Rod Freeman να έλθει στο studio να τους παίξει με την κιθάρα του για να το ακούσουν! Ο Freeman έπαιζε κιθάρα σε ένα συγκρότημα που διασκεύαζε το Hush στις live εμφανίσεις τους! Την ώρα που το έπαιζε, αυτοί έγραφαν τους στίχους σε ένα χαρτί (σ.σ, ούτε αυτό δεν είχαν φροντίσει!). Όταν ηχογράφησαν το κομμάτι(τους πήρε μόλις 2 takes), κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα γινόταν επιτυχία και η  Parlophone ήθελε να κυκλοφορήσει σε single τη διασκευή τους στη μεγάλη επιτυχία των The Beatles, «Help» αλλά τελικά υποχώρησαν και κυκλοφόρησε το «Hush».(No4 Αμερική, στη Μ.Βρετανία δεν έκανε καμία επιτυχία!).Πολλά είναι τα στοιχεία που του έδωσαν την ώθηση για τη μεγάλη επιτυχία: Ο ρυθμός που βασίζεται στα πλήκτρα του Lord που προσωπικά θεωρώ ότι κάνει το καλύτερο σόλο του, στο ‘Na-nana-na’ των φωνητικών αλλά και στη συνολική ενέργεια που εκπέμπει.

 
 “Όταν ακόμα ήμουν μέλος των Episode Six είχα πρωτοακούσει το τραγούδι από μια εκπομπή στο ραδιόφωνο από ένα τραγουδιστή που λεγόταν Kris Ife, έξη μήνες αργότερα ήμουν μέλος των  Deep Purple. Από τότε οι διασκευές ήταν περιζήτητες, και το συγκρότημα έπαιζε τα Hush, Kentucky Woman, Help!, Hey Joe ακόμα και το πρώτο single που έπαιξα ήταν διασκευή, το «Hallelujah», λέει ο Glover που τότε δεν ήταν μέλος τους. Όμως το «Hush» ήταν διαφορετικό, άλλαξε την ιστορία τους και για δεκαετίες παραμένει στο set list των συναυλιών τους.

 Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Όπως διαβάσατε πιο πάνω, η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού ανήκει στον Αμερικάνο country τραγουδιστή Billy Joe Royal όπου κιθάρα παίζει ο μετέπειτα κιθαρίστας των Atlanta Rhythm Section, Barry Bailey.Το τραγούδι δεν έγινε επιτυχία στην Αμερική, σταματώντας στο Νο52 του chart των μικρών δίσκων
ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ

Πέραν των Τιτανοτεράστιων που ζωντάνεψαν το τραγούδι, πολύ καλή εκτέλεση ήταν αυτή των Kula Shaker (1997, No2 Μ.Βρετανία) του Kris Ife που ανέφερε ο Glover πιο πάνω, των Love Affair (1968), Gotthard (1992), Milli Vanilli(1988), The Partridge Family κ.α. To 1988 οι Deep Purple το επαναηχογράφησαν, αυτή τη φορά με τους Gillan και Glover στη σύνθεσή τους και το συμπεριέλαβαν στο live άλμπουμ τους Nobody's Perfect, σε studio ηχογράφηση. Το κυκλοφόρησαν σε  single και σταμάτησε χαμηλά στο βρετανικού chart μικρών δίσκων, στο Νο 62. Το…περίεργο είναι ότι η εκτέλεση τους είναι ιδιαίτερη δημοφιλής στις συναυλίες τους όπου ο κόσμος το υποδέχεται με χειροκροτήματα, κάνοντας το ένα από τα πιο πολυπαιγμένα τραγούδια στις συναυλίες τους.



TRIIVIA
To “Hallelujah" ήταν το πρώτο single  που κυκλοφόρησαν οι Deep Purple,  έχοντας στη σύνθεσή τους, τους Ian Gillan και Roger Glover και κυκλοφόρησε το1969, στο μεσοδιάστημα των κυκλοφοριών των άλμπουμ Deep Purple και Concerto for Group and Orchestra. Ο Glover δεν είχε προσληφθεί και παίζει σαν session μουσικός.Το τραγούδι είναι σύνθεση των Roger Greenaway και Roger Cook κα ιη πρώτη κυκλοφορία του έγινε με τίτλο "I am the Preacher" από τους Derek Lawrence Statement(1969).
 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

25/6/22

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου