ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ 1944-2022


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, ο ηθοποιός, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός Κωνσταντίνος Τζούμας. Τα τελευταία χρόνια, ταλαιπωρήθηκε ασπό καρκίνο, ο οποίος τελικά τον νίκησε Γεννήθηκε το 1944 στον Πειραιά από αστική οικογένεια κι ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, αν και η κύρια ασχολία του ήταν το διάβασμα κλασικής λογοτεχνίας. 
Στα 18 του ήλθε στην Αθήνα και σπούδασε ηθοποιός στη Σχολή Θεοδοσιάδη, ενώ παρακολουθούσε μαθήματα χορού στη σχολή της Ζουζούς Νικολούδη. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη με σκοπό να γίνει χορευτής κι έκανε μαθήματα με κορυφαίους χορογράφους όπως ο Alvin Ayley! Οι σπουδές του στο χορό  αλλά στη Νέα Υόρκη για άλλα 4 χρόνια. Πολύ καλός χειριστής της γλώσσας και των λέξεων και παράλληλα επικριτικός, καυστικός, υπερφίαλος, σνομπ και κοσμοπολίτης, το 1975 επέστρεψε στην Αθήνα όπου εμφανίζεται στις κλασικές ταινίες της εποχής  «Γλυκιά Συμμορία» και «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα»( Νίκου Νικολαΐδη), στον «Δράκουλα των Εξαρχείων»(Νίκου Ζερβού), «Απέναντι»(Γιώργου Πανουσόπουλου), «Ρεμπέτικο»(Κώστα Φέρρη) αλλά και στα «Happy day», «Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927» και «Ακροπόλ» του Παντελή Βούλγαρη, στο τελευταίο ως συμπρωταγωνιστής με τον Λευτέρη Βογιατζή. Η κινηματογραφική του καριέρα έκλεισε το 2017 με το «Γυναίκες που περάσατε από δω» του Σταύρου Τσιώλη.
 
Άρεσε και προκαλούσε συχνά το ενδιαφέρον, οι πιο σοφιστικέ νέοι ήθελαν να ακούνε τη γνώμη του σε θέματα κοινωνικά, τέχνης, ακόμα και πολιτικής, είτε μέσα από τις εκπομπές του είτε μέσα από δηλώσεις του στην τηλεόραση και στον τύπο, μέχρι που έκανε το μοιραίο λάθος να αστειευτεί με το θέμα των γυναικοκτονιών.
Ο Κωνσταντίνος Τζούμας αποτέλεσε Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες μια από τις πλέον χαρισματικές προσωπικότητες της καλλιτεχνικής και εναλλακτικής Αθήνας με τη ιδιαίτερα χαρακτηριστική ψιλόλιγνη παρουσία, το φουλάρι,  τα γυαλία ηλίου και τη μόνιμη παρουσία του σε καφέ συγγραφέων και των διανοούμενων της οδού Σκουφά, μεταξύ Κολωνακίου και Εξαρχείων, πάντα περιτριγυρισμένος από ωραίες και πάντα νεότερες του.


ΘΕΑΤΡΟ, ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΒΙΒΛΙΑ, ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Παρ΄όλο που τον ξέρουμε και τον θυμόμαστε σαν ηθοποιό στις παραπάνω ταινίες, ο Κωνσταντίνος Τζούμας, έπαιξε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις όπως «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Εσωτερικαί ειδήσεις», «Φαύστα», «89,90 Fm Stereo», «Αι δύο Ορφαναί», «La Nonna», «Ένα καινούργιο κόκκινο», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» και τα τελευταία χρόνια το «Εγώ δεν …» του Βασίλη Αλεξάκη, το «Κ. Π. Καβάφης Αυτοβιογραφούμενος» και «Επικίνδυνες Μαγειρικές». Στην τηλεόραση εμφανίζεται λιγότερες φορές αλλά σε πολύ χαρακτηριστικούς ρόλους και σήριαλ όπως «Οι Απαράδεκτοι», «Οι Τρεις Χάριτες», «Οι Μεν και οι Δεν» και «Δύο Ξένοι».
Εξέδωσε 3 βιβλία, τα «Ως εκ θαύματος» (2008), «Complete Unknown»(2009) και «Πανωλεθρίαμβος» (2010) που συνδυάστηκαν με πολλές συνεντεύξεις. Σε μια τέτοια, μάλλον χειμαρρώδη συνέντευξή του χειρίστηκε με λάθος τρόπο το θέμα των γυναικοκτονιών και δικαιολογημένα δέχτηκε πολλά πύρα.
Οι νεότεροι, τον γνωρίζουν από την πρωϊνή ραδιοφωνική εκπομπή «Café Society» στον En Lefko. 

 

25/6/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου