SCORPIONS–“IN SEARCH OF THE PEACE OF MIND”: ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ Ο MICHAEL SCHENKER ΗΤΑΝ 15 EΤΩΝ


Το «In Search Of The Peace Of Mind «, συμπεριλήφθηκε στο πρώτο ιστορικό άλμπουμ των Scorpions, Lonesome Crow(1972) και το 2021 ο μεγάλος Michael Schenker επιστρατεύοντας μια πληθώρα σπουδαίων καλλιτεχνών (ό,τι θα έπρεπε να έχει κάνει και ο Ritchie) το επαναηχογράφησε για το πολύ καλό άλμπουμ του Immortal, θέλοντας να εορτάσει τα 50 χρόνια του στην ενεργό δράση. Είναι εντυπωσιακό πως αυτό το υπέροχο κομμάτι ήταν η πρώτη σύνθεση ενός τόσο μεγάλου καλλιτέχνη που το έγραψε σε ηλικία μόλις 15 ετών στην κουζίνα του σπιτιού της μητέρας του, το μακρινό 1971. Ο ίδιος θυμάται να κάθεται στην πλάτη μιας καρέκλας –μόνος στο σπίτι- με μια ακουστική κιθάρα ολοκληρώνοντας την σύνθεση μέσα σε ελάχιστο χρόνο! Ο Michael ζούσε στην πόλη Sarstedt, κοντά στο Ανόβερο της Γερμανίας και του άρεσε να περνά την ώρα του στο πάρκο της πόλης συντροφιά με την κιθάρα του.
Ο ίδιος θεωρεί εξαιρετικό το solo στο πρώτο μέρος του κομματιού, στο οποίο ακόμα και σήμερα δεν θα άλλαζε ούτε νότα σε αντίθεση με το υπόλοιπο album όπου το κιθαριστικό του στυλ δηλώνει ερασιτέχνη, που όμως εξελίσσεται! Η σύνθεση αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος με το χαρακτηριστικό θρηνώδες ύφος μετά από ένα break δίνει την σκυτάλη στο δεύτερο πιο σκοτεινό τμήμα με τις χαρακτηριστικές τσιρίδες του Meine και την παραμόρφωση στην κιθάρα, που θυμίζει έντονα τον θεό Iommi. Εξάλλου ο ίδιος ο Schenker έχει δηλώσει ότι επηρεάστηκε από καλλιτέχνες όπως οι Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple και  Rory Gallagher.


Η αρχική εκτέλεση ηχογραφήθηκε στα Star Studios του Αμβούργου με παραγωγό τον Conny Plank, γνωστό από τις συνεργασίες του με συγκροτήματα της Krautrock σκηνής. Στο ίδιο studio την περίοδο εκείνη ηχογραφούσαν και οι The Rattles, τους οποίους οι Scorpions άκουσαν καθώς μιλούσαν για την αυτοβιογραφία του Ινδού γκουρού Paramahansa Yogananda (Autobiography Of A Yogi – 1946).
Τα αδέλφια Schenker ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ ώστε έσπευσαν να αγοράσουν και να διαβάσουν το συγκεκριμένο βιβλίο. Τους επηρέασε σε τέτοιο βαθμό που ο Rudolf ξεκίνησε τον διαλογισμό, ενώ ο Michael το συνέδεσε με το κομμάτι, που είχε συνθέσει, με τον Meine να συνεισφέρει στιχουργικά. Αν και όπως και στα υπόλοιπα κομμάτια του album αναφέρονται όλα τα μέλη ως συνθέτες, σύμφωνα με τον μεγάλο κιθαρίστα η σύνθεση ήταν προϊόν συνεργασίας των Michael Schenker & Klaus Meine.
Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ MICHAEL SCHENKER

Πρόθεση του Schenker  στη διασκευή του στο Immortal, ήταν να δουλέψει κάνοντας κάτι περισσότερο από μια ακόμα διασκευή! Η νέα εκδοχή του διαφοροποιείται αρκετά σε σχέση με την αρχική και πέραν της συμμετοχής 4 ερμηνευτών  (Gary Barden, Ronnie Romero, Robin McAuley και Doogie White), έχει προστεθεί και ένα καινούργιο solo του Michael. Το solo αυτό σύμφωνα με τον συνθέτη του εκφράζει τα συναισθήματά του, την πορεία αυτών των 50 ετών στην μουσική και εν κατακλείδι την φιλοσοφία της ζωής του! Σύμφωνα με τον ίδιο η σύνθεση είναι «τέλεια» και δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί του! Το κομμάτι δεν κυκλοφόρησε σε single γιατί συο κείμενο παρατίθεται η φωτογραφία του εξώφυλλου του άλμπουμ.


TRIVIA
•  Το ντεμπούτο άλμπουμ των Scorpions, στο οποίο συμπεριελήφθη το In Search Of The Peace Of Mind, κυκλοφόρησε στις 09/02/1972 ως το soundtrack της γερμανικής ταινίας Das Kalte Paradies (The Cold Paradise) με περιεχόμενο ενάντια στην χρήση ναρκωτικών.
•  Εξαιρετική είναι η ζωντανή απόδοση του κομματιού στο μνημειώδες Tokyo Tapes με τον Uli Jon Roth να έχει αντικαταστήσει τον M. Schenker.
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ 

23/4/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου