ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΜΠΟΣΗΣ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕ


Η φωνή του Δημήτρη Ταμπόση αλλά και τα τραγούδια του Sunshine of your dreams και  το Search for love, ακούγονται πολύ συχνά από την ελληνική τηλεόραση, αλλά δεν …ξέρουμε ότι είναι αυτός που τραγουδάει. Το Sunshine of your dreams ακούγεται στην ταινία "Η Παριζιάνα" (1969) με τους Ρένα Βλαχοπούλου, Έρικα Μπρόγιερ, Κώστα Καρρά, Χρόνη Εξαρχάκο και Βαγγέλη Σειληνό, ξ (σ.σ. έχουν φύγει όλοι από τη ζωή) και στην αρχή της ταινία σε ένα χίπικο ξέσπασμα ο Σειληνός χορεύει και τραγουδάει το συγκεκριμένο τραγούδι, ενώ το Search for love, στην ταινία "Η Θεία μου η Χίπισσα" και πάλι με την Ρένα Βλαχοπούλου. Μόνο και στα 2 τραγούδια φαίνεται να τραγουδάει ο Βαγγέλης Σειληνός αλλά η φωνή που ακούγεται είναι του Δημήτρη Ταμπόση που γεννήθηκε το 1949 στη Βουδαπέστη και το 1958 ήλθε έρχεται στην Ελλάδα όπου τελειοποίησε τα ελληνικά του. Μαθαίνει κιθάρα και γίνεται μέλος των Sharks αλλά και των Ciquiettι και Artomics, όπου έκανε πολλές εμφανίσεις σε μουσικούς διαγωνισμούς και στα «Κυριακάτικα Πρωινά». Αποφασίζει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική, κάνοντας εμφανίσεις σε μεγάλα clubs της Αθήνας και το 1968 υπογράφει στη Columbia Records, κυκλοφορόντας δύο δίσκους 45 στροφών (Το καλοκαίρι/Ποιος να ξέρει και Θάθελα ναρθής/Φίλος ήμουν πάντα) που δεν έκαναν επιτυχία.

O Μίμης Πλέσσας ήταν αυτός που τον πίστεωε και έβαλε τα τραγούδια του στις 2 ταινίες! Βλέποντας ότι δεν υπάρχει μέλλον για καριέρα στη χώρα μας, φεύγει το 1970 με 4 δολάρια στην τσέπη και πολλά όνειρα. Πηγαίνει στο Παρίσι όπου γίνεται μέλος των Aphrodite's Child στο τελευταίο στάδιο της καριέρας τους, αφού έχει πλέον αποχωρήσει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου. Στο συγκρότημα παρέμεναν οι Λουκάς Σιδεράς, Ντέμης Ρούσσος, με την προσθήκη των Λάκη Βλαβιανό (πιάνο) και Χάρη Χαλκίτη (μπάσο, σαξ, congas). Με αυτή τη σύνθεση περιοδεύουν στην Ευρώπη για πάνω από ένα χρόνο και μετά χωρίζουν με τον Ταμπόση να υπογράφει με την Polygram-Philips Γαλλίας ως σόλο τραγουδιστής. Πρώτη του επιτυχία το Poor Soul, που έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία. Ακολουθούν κι άλλας επιτυχίες, συναυλίες και εμφανίσεις στην τηλεόραση, γνωρίζοντας επιτυχία και στις όμορες χώρες με τη Γαλλία.

Στην Ελλάδα επιστρέφει το 1979 όπου και ηχογραφεί το πρώτο του δίσκο στα ελληνικά με τίτλο "Δημήτρης Ταμπόσης" και με τραγούδια του Σταμάτη Σπανουδάκη. Δύο χρόνια αργότερα ακολουθεί το δεύτερο με τίτλο (σ.σ. και πάλι)"Δημήτρης Ταμπόσης" και με τραγούδια δικά του και του Σταμάτη Σπανουδάκη, σε συνεργασία με τον Δημήτρη Κατακουζηνό. Το 1982 κυκλοφορεί το "Κύριε Τάδε" (Bensonhurst Blues) βασισμένο σε μια ιδέα των Φώτη Μεταξόπουλου και Γιάννη Καλαμίτση και σε συνεργασία με τον Δημήτρη Κατακουζηνό με τη συμμετοχή της Αλέκας Κανελλίδου στο ντουέτο "Δως μου" και κάνει παραγωγή στο album "Εν Λευκώ" του Παύλου Σιδηρόπουλου. Το 1983 πηγαίνει στην Αμερική για να συνεχίζει την καριέρα του κάνοντας εμφανίσεις σε Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Μαϊάμι, Σικάγο, Ντιτρόιτ και Τορόντο. Το 1988 ηχογραφεί ένα άλμπουμ στα αγγλικά σε παραγωγή των Cathy και Riccardo Cocciante στο Μαϊάμι για να ξανά επιστρέψει στην Ελλάδα και να ηχογραφήσει το άλμπουμ "Μια φορά". Το 1993 βλέπει 2 τραγούδια του ("Gimme some loving" και "Forgive me".) να περιλαμβάνονται στο δίσκο του Beppe Cantarelli. Την ίδια χρονιά έγραψε τη μουσική για τις τηλεοπτικές σειρές "Η φυλή των ανθρώπων" και" Μαγική νύχτα".

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

8/3/22/

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. φοβερη φωνη και χροια , ειχε αναφερθει και σε καποιο προηγουμενο αρθρο στην αναφορα της συγκεκριμενης Ελληνικης ταινιας . 2 φωνες μου ειχαν κανει εντυπωση απο κομματια που ηταν εκτος της 'συνηθισμενης' δισκογραφιας , ο συγκεκριμενος και ο τραγουδιστης της διαφημισης της Lagostina που εμαθα οταν το εψαξα οτι ηταν ο Πολυχρονιαδης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή