DICKY BETTS: Η ΚΙΘΑΡΑ ΤΩΝ ALLMAN BROTHERS ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΙΕΡΑ


Από τους καλύτερους και πλέον χαρακτηριστικούς κιθαρίστες, με προσωπικό παίξιμο, είναι ο Forrest Betts, γνωστός σαν Dicky Betts, που ήταν συνιδρυτικό μέλος των Allman Brothers. Σύμφωνα με την Wikipedia “Στην αρχή της μεγάλης καριέρας του, συνεργάστηκε με τον Duane Allman, εισάγοντας τη μελωδική αρμονία και αντίστιξη της δίδυμης κιθάρας που «έγραψε ξανά τους κανόνες για το πώς δύο ροκ κιθαρίστες μπορούν να συνεργαστούν, καταργώντας εντελώς τον παραδοσιακό ρυθμό/τους πρωταγωνιστικούς ρόλους». Η γνωριμία του με τον Duane Allman, τον οδήγησε στη δημιουργία των Allman Brothers Band και συμμετείχε στην ηχογράφηση του πρώτου ομώνυμου δίσκου τους παραμένοντας σταθερό μέλος για δεκαετίες!   
Η μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος "Ramblin' Man" είναι δική του σύνθεση όπως και το 7λεπτο "In Memory of Elizabeth Reed" αλλά και το "Jessica".
Γεννήθηκε το 1943 Bradenton, Florida και μεγάλωσε με τους ήχους που άκουγε σπίτι του,  παραδοσιακό bluegrass, country music και Western swing. Το πρώτο όργανο που έμαθε ήταν το ukulele σε ηλικία 5 ετών και μετά έμαθε μαντολίνο, banjo και κιθάρα. Στα 16 του ξεκίνησε να αναζητά να παίξει σε rock συγκρότημα και μαζί με τον Berry Oakley (μετέπειτα μπασίστας των Allman Brothers), σχημάτισε τους Second Coming, το 1967. Ο ήχος των Allman Brothers είναι κατά πολύ βασισμένος στο ντελικάτο το παίξιμό του, κάτι που φάνηκε και στο πρώτο προσωπικό του άλμπουμ Highway Call( 1974, No 19Αμερική) που ο ήχος του ήταν κοντά στην country μουσική.

Το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ ήταν το Dickey Betts & Great Southern (1977), ενώ ο επανασχηματισμός των Allman Brothers το 1979, βρίσκει 2 μέλη των Great Southern στη σύνθεσή τους. Ακολούθησε ακόμα ένα άλμπουμ με τους Great Southern, το Atlanta's Burning Down (1978) για να κάνει ένα 10ετές διάλειμμα για να επανέλθει με το άλμπουμ Pattern Disruptive(1988) που πήρε πολλές καλές κριτικές. Σε κάθε διάλειμμα της καριέρας των Allman Brothers, o Betts επανασυγκροτούσε το συγκρότημα του κι έβγαινε περιοδεία. Συνολικά έχει κυκλοφορήσει 5 studio άλμπουμ και ακόμα περισσότερα live. Προσωπικοί λόγοι τον κράτησαν μακριά από τους Allman Brothers στα τέλη της δεκαετίας του 90 και το άλμπουμ Where It All Begins(1994) ήταν το τελευταίο που ηχογράφησε μαζί τους.  
TRIVIA

  • O ντράμερ των Great Southern έγινε μέλος των Gov't Mule.
  • Η τελευταία φορά που ο Dickey Betts έπαιξε με τους Allman Brothers ήταν στις 7 Μαϊου 2000 στο Music Midtown Festival της Atlanta.
  • Οι σχέση του με τα υπόλοιπα μέλη των Allman Brothers(Gregg Allman, Butch Trucks και Jaimoe ) χάλασαν σε τέτοιο βαθμό που τον απέλυσαν μέσω fax(!) και σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος ήταν ο εθισμός του στο αλκοόλ και στις ουσίες. Αντικαταστάθηκε από τον Jimmy Herring. Ο Betts κινήθηκε νομικά εναντίον τους και τελικά τα βρήκαν και η σχέση του με τον Gregg Allman ξανά έφτιαξε, πριν το θάνατο του τελευταίου το 2017. Ο 78χρονος σήμερα Betts επανασχημάτισε τους Dickey Betts Band και περιοδεύει σε τακτά διαστήματα, έχοντας το γιό του Duane στην κιθάρα (μαντέψτε από ποιόν πήρε το όνομά του).

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ



Highway Call (1974)
Pattern Disruptive (1988)
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

3/1/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου