SUNSTRORM - S/T (2006): ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ


Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις! Μία φράση η δυναμική της οποίας ενισχύθηκε το τελευταίο διάστημα με την κυκλοφορία του καινούργιου άλμπουμ των Sunstorm το οποίο έφερε πίσω από το μικρόφωνο τον "νέο" Ronnie Romero, μέσα σε ένα ομιχλώδες κλίμα με σημείο αναφοράς το όνομα του σπουδαίου Joe Lynn Turner. Δεκαπέντε χρόνια από το 2021 (μπιαχ!) και είκοσι ένα χρόνια από το 1985 (αααχ!), συγκεκριμένα το 2006 θα κυκλοφορήσει ο δίσκος που προοριζόταν ως η φυσική συνέχεια του Rescue you (1985) αλλά και η αρχή ενός ενθουσιώδους project ονόματι Sunstorm που θα καλωσόριζε τον Joe Lynn Turner πίσω στον κόσμο του Melodic Rock. Η πρώτη ομότιτλη δουλειά τους είναι πραγματικό διαμάντι!
ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ

Sunstorm λοιπόν και καλά διαβάσατε, δεν πρόκειται για συγκρότημα, αλλά για project. Το αφεντικό της Frontiers Records, Serafino Perugino και το Νο. 2 της ίδιας εταιρίας, Mario de Riso, συνήθιζαν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους κασέτες. Κάποια στιγμή ο Mario έδωσε στον Serafino μία κασέτα που είχε με ακυκλοφόρητα τραγούδια σε demo μορφή τα οποία προορίζονταν για να συμπεριληφθούν στον δεύτερο προσωπικό δίσκο του Joe Lynn Turner μετά το Rescue you.

Serafino Perugino

Όταν η Frontiers Records θα έκλεινε το συμβόλαιο συνεργασίας με τον Joe Lynn Turner θα του ζητούσαν τη γνώμη του για πιθανή επίσημη κυκλοφορία αυτών των τραγουδιών, πράγμα που τον βρήκε σύμφωνο. Εγένετο λοιπόν το project Sunstorm, με την Frontiers Records να επιμελείται το όνομα, το εξώφυλλο αλλά και τους μουσικούς που θα ενίσχυσαν το υπερόπλο Turner. Σε αυτή την "αγνή" μορφή των Sunstorm ο δρόμος του Joe Lynn Turner θα ανταμώσει με αυτόν των Pink Cream 69 και συγκεκριμένα με τον Dennis Ward ( μπάσο, πλήκτρα, παραγωγή), Uwe Reitenauer (κιθάρες), Chris Schmidt (τύμπανα) και Jochen Weyer (πλήκτρα). Η μουσική κατεύθυνση που ακολούθησε το εγχείρημα είναι καθαρό Melodic Rock-A.O.R. του πρώτου μισού του ογδόντα αλλά με μία σύγχρονη παραγωγή όπως ήταν αναμενόμενο. Τα τρανταχτά ονόματα του A.O.R. κόσμου που είτε συνέγραψαν με τον Turner είτε απλώς προσέφεραν τραγούδια τους έκαναν αυτή την δουλειά να ξεχωρίσει από τις επόμενες που ακολούθησαν από το Sunstorm-franchize.
ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ



Το τραγούδι που ξεκινάει το άλμπουμ είναι το Keep tonight, ένα δυναμικό μελωδικό διαμαντάκι του οποίου οι στίχοι έχουν να κάνουν με αυτό που λέμε "one night stand" από την ρομαντική πλευρά του θέματος αφού όπως φανερώνουν τα λόγια υπάρχουν πολλά συναισθήματα για το άλλο πρόσωπο. Εκτός Turner τα εύσημα ως προς την σύνθεση δίνονται και στον Jack Ponti, γνωστό μέσα στα eighties για τις συνεργασίες του με Bonfire, Baton Rouge, Gorky Park κ. α.
Το Fame and fortune, γράφτηκε μετά το τέλος των Rainbow. Οι στίχοι εκφράζουν την ψυχολογία του Turner εκείνη την περίοδο της ζωής του και απομυθοποιούν το παιχνίδι του Rock 'n' Roll το οποίο είναι πολύ διάφανο και όχι τόσο αστραφτερό όπως το φανταζόμαστε οι περισσότεροι. Ο Laurence Alan Dvoskin, πληκτράς και φίλος του Turner από τις μέρες των Fandago βοήθησε στην μελοποίηση αυτών των συναισθημάτων.
Η συνέχεια ανήκει σε μία κομματάρα, σε μία μπαλάντα που έχει την ικανότητα να σε στοιχειώσει. Το Heart over mind είναι τραγούδι που ανήκει στον σπουδαίο Van Stephenson, μέλος των Black Hawk, ερμηνευτή και εξέχων συνθέτη του χώρου ο οποίος δυστυχώς άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο χτυπημένος από καρκίνο. Εδώ έχουμε μία εξαιρετική επανεκτέλεση σε ένα τραγούδι που μιλά για την πάλη ανάμεσα στην καρδιά και το μυαλό κάποιου που έχασε ένα μεγάλο έρωτα και την εσωτερική ανάκτηση δυνάμεων προκειμένου να συνεχίσει την ζωή του. Στο μοναδικό πράγμα που υστερεί σχετικά με την αυθεντική εκτέλεση του Van Stephenson μέσα από το "Righteous anger" του 1984 είναι στο σπαρακτικό κιθαριστικό σόλο του πρωτότυπου, αφού τα δάχτυλα του Dann Huff είναι μαγικά! Το επόμενο τραγούδι φέρνει στο προσκήνιο τον Jim Peterik, έναν Κολοσσό του Αμερικάνικου Rock σε όλες τις μορφές του (Classic, A.O.R.,Southern). Ένας καλλιτέχνης που γνωρίζει πως να γράφει ποιοτικά εμπορικά τραγούδια με φινέτσα και γούστο. Το This is my heart είναι τραγούδι - δήλωση, μία αστείρευτη πηγή έμπνευσης για κάθε στιγμή που χρειάζεσαι ένα μουσικό κίνητρο αυτοβελτίωσης και δύναμης.

"I compromise every moment of a life
I keep my faith in who I am down deep inside
Cause this is my heart and no one knows where it goes
And it gets what it needs any answers to no one
This is my heart and it's got to be true
To where I believe anything's will come by me
Nobody but me..." (σ. σ. Τί έγραψες ρε άνθρωπε!!!).

Όταν τα χρόνια σε έχουν ωριμάσει και η ζωή σε έχει γεμίσει με εμπειρίες τότε έχεις μία μοναδική σοφία και όταν μάλιστα έχεις το χάρισμα να την μεταφέρεις στο πεντάγραμμο τότε γράφεις τραγούδια όπως το Strength over time! Ροκάδικο, Jim Peterik και πάλι και... Ναι! Το μοναδικό μέτρο σύγκρισης της πραγματικής αγάπης είναι ο χρόνος!!



Το Another you που συνεχίζει είναι μπαλάντα που φέρει σε ισορροπία το pop με το R@B στοιχείο λειτουργώντας άψογα στην μέχρι τώρα ροή του δίσκου.
Ο Van Stephenson τιμάται για δεύτερη φορά μέσα από το εκρηκτικό Fist full of heat του οποίου χρεώνεται και ο Dunn Huff ως έτερος συνθέτης. Μίλησε κανείς για Young Guns;;
Πραγματικά μισώ την κατάσταση στην οποία παλεύεις για να κρατήσεις μία αγάπη που έχει τελειώσει πριν καιρό. Νομίζω ότι και ο Joe Lynn Turner κάπως έτσι νιώθει μέσα από το Love's gone wrong, που σύμφωνα με πηγές στο demo είχε έντονο το Latin Rock συναίσθημα.
Ο "Mr St. Elmo's fire", John Parr, είναι ένα ακόμα βαρύ όνομα με ιστορία. Η Marilyn Martin είναι γνωστή από το ντουέτο της με τον Phil Collins στο Separate lives. Οι δυο τους (Parr /Martin) θα γράψουν το τραγούδι Night moves που έρχεται ένατο κατά σειρά στο άλμπουμ. Ατμοσφαιρικό, ξεκάθαρα νυχτερινό όπως λέει και ο τίτλος του και απόλυτα A.O.R.!!! (σ. σ. Αυτά τα neon lights μας έχουν καταστρέψει!!).
Τα τελευταία τρία τραγούδια έχουν και πάλι το όνομα του Jim Peterik στα credits.
Πανέμορφα πλήκτρα προλογίζουν το Danger of love. Το χαλαρό ξεκίνημα θα ανεβάσει σε ένταση στο ρεφρέν χαρίζοντας μας ακόμα ένα πανέμορφο τραγούδι.
Making up for the lost time και η δεύτερη ευκαιρία με το ίδιο πρόσωπο έρχεται στο προσκήνιο αυτή την φορά. Καλογραμμένο τραγούδι και πολύ ωραία δομημένο.
Ο δίσκος θα ολοκληρωθεί με το αγαπησιάρικο, "old school", Arms of love. Δεύτερη εκτέλεση εδώ, με την πρώτη να βρίσκεται θαμμένη πίσω στο χρόνο, στο πολύ καλό άλμπουμ του 1998 με τίτλο "Can't slow down" από την μπάντα του David Carl.
Το project Sunstorm ολοκληρώθηκε ή καλύτερα ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο με τον συγκεκριμένο δίσκο. Το πώς εξελίσσεται είναι μια άλλη ιστορία. Η ουσία είναι πως project ή μη, τα τραγούδια έχουν έμπνευση, η μουσική είναι υπέροχη όπως φυσικά και οι ερμηνείες του JLT.
Όσο αφορά τον μελωδικό ήχο-A.O.R., αυτόν ξέρουμε, αυτόν εμπιστευομαστε!... Που το έχω ξανακούσει αυτό;;
 ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
 7/4/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου