GODS: ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΑΝ ΟΙ KEN HENSLEY, LEE KERSLAKE JOHN GLASCOCK KAI MICK TAYLOR ΠΡΙΝ ΓΙΝΟΥΝ ΓΝΩΣΤΟΙ

Η ιστορία των Uriah Heep συνδέεται άμεσα με το αγγλικό συγκρότημα των Gods που σχηματίστηκαν το 1965 από τον κιθαρίστα  Mick Taylor(κιθάρα, αργότερα στους John Mayall's Bluesbreakers και The Rolling Stones) που ήταν συμμαθητής με τα αδέλφια Brian και John Glascock με το δεύτερο να παίζει στους Jethro Tull), τον οργανίστα Ken Hensley (αργότερα στους Uriah Heep) κι αργότερα τον κιθαρίστα Joe Konas. Το 1967 ήλθε ο μετέπειτα ντράμερ των Uriah Heep, Lee Kerslake κι ο μπασίστας, τραγουδιστής Greg Lake που έγινε γνωστός παίζοντας στους King Crimson και Emerson, Lake & Palmer, που αποχώρησε το 1968 για να προσχωρήσει στους King Crimson για να υπάρξουν πολλές αλλαγές μελών όπου σχεδόν όλοι έγιναν διάσημοι παίζοντας σε άλλα συγκροτήματα! Στην πραγματικότητα, η ιστορία των Gods ξεκινά το 1962 όταν τα αδέλφια  Brian και John Glascock έπαιζαν στους Juniors και υπέγραψαν στην EMI κυκλοφορόντας το single "There's a Pretty Girl"/"Pocket Size"(1964) οπότε και σταδιακά οι προαναφερόμενοι μουσικοί άρχισαν αν μετέχουν στο συγκρότημα που με την προσθήκη του κιθαρίστα Konas αλλάξαν το όνομά τους σε The Gods.
 Ο John Mayall ανακάλυψε το ταλέντο του Mick Taylor και τον Μάιο του 1967 τον παίρνει στους John Mayall’s Bluesbreakers, αντικαθιστώντας τον Peter Green, αφήνοντας τους Gods να παίζουν με θέρμη το blues της εποχής αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Οι αλλαγές στους Gods συνεχίστηκαν με τον Paul Newton να αντικαθιστά τον John Glascock στο μπάσο και ήδη βλέπουμε 3 μουσικούς (Paul Newton, Hensley, Kerslake) να βρίσκονται αργότερα στους Uriah Heep και να συμβάλλουν ο καθένας με τον τρόπο στη μεγάλη επιτυχία τους.

 

Να επιστρέψουμε όμως στους Gods που το 1968 κυκλοφορούν το καλύτερο άλμπουμ τους, ενδεικτικό της εποχής αλλά και του ταλέντου τους, το Genesis με σύνθεση John Glascock μπάσο, τραγούδι, Ken Hensley κιθάρα, πλήκτρα, τραγούδι, Lee Kerslake ντραμς και Joe Konas κιθάρα, τραγούδι. Σαν single κυκλοφόρησαν τη σύνθεση των Lennon/McCartney "Hey! Bulldog" που δεν έκανε επιτυχία. Οι Gods έπαιζαν ένα κράμα ψυχεδέλειας, rock και progressive που ήταν πολύ της μόδας τότε, αλλά δεν κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου, τουλάχιστον όσο ήθελαν! Πάντως η δουλειά του Ken Hensley στο Hammond ήταν κάτι από παραπάνω από εμφανής και χαρακτηριστική, δουλειά που εκτιμήθηκε μόλις τον επόμενο χρόνο όταν έγινε μέλος των Uriah Heep και το παίξιμό του αλλά και οι συνθέσεις του έγινε ωριμότερες. Το 1969 κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους To Samuel a Son (1969), για να προσλάβουν τραγουδιστή τον Cliff Bennett (των Rebel Rousers) και ονομάζονται πλέον Toe Fat που κυκλοφόρησαν 2 άλμπουμ. Στη συνέχεια με το όνομα Head Machine κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Orgasm (Ken Hensley, John Glascock, Joe Konas και Lee Kerslake) αλλά λόγω νομικών προβλημάτων χρησιμοποίησαν ψευδώνυμα. Διάβασε εδώ για τους Head Machine.


TRIVIA
Οι Βρετανοί Gods (με s) δεν έχουν καμία σχέση με τους Αμερικάνους Godz (με z).
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Genesis (1968)    

 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

15/3/19

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου