KEEL: THE RIGHT TO ROCK ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ


Το συγκρότημα των Keel είναι γνωστό μεταξύ των fans του αμερικάνικου μελωδικού hard rock. Η μεγαλύτερη επιτυχία του είναι το τραγούδι "The Right to Rock" από το ομότιτλο άλμπουμ του 1985 και μ’άλλον με αυτό το άλμπουμ έχουν καταξιωθεί στο μυαλό των fans τους.
To συγκρότημα σχηματίστηκε το 1984 μετά τη διάλυση των αμερικάνων Steeler (σ.σ. υπογραμμίζω των αμερικάνων γιατί υπήρξε και γερμανικό συγκρότημα με αυτό το όνομα)με το αρχικό σχήμα να περιλαμβάνει τους Rynia  Lee Keel τραγούδι, David Michael Phillips κιθάρα, Marc Ferrari κιθάρα, Bobby Marks ντραμς και Kenny Chaisson μπάσο. Σύντομα ο Phillips έφυγε και προσχώρησε στους King Kobra για να αντικατασταθεί από τον Bryan Jay. Με αυτή τη σύνθεση και με ηγετική φυσιογνωμία τον γεννημένο στη Savvanah της Georgia, Ron Keel ηχογράφησαν μέσα σε 3 μήνες το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Lay Down the Law που κυκλοφόρησε από την Shrapnel Records με ένα εξώφυλλο που συζητήθηκε πολύ αφού δείχνει ένα μοντέλο με το στήθος της γυμνό κι ένα ανδρικό χέρι να την ..έχει χουφτώσει. Για την ιστορία, το χέρι είναι του Ron Keel! Το άλμπουμ δεν είχε καμία εμπορική επιτυχία, αλλά έβαλε το συγκρότημα στο …χάρτη.

Στο δεύτερο άλμπουμ τους The Right to Rock (1985, Νο 99 Αμερική) στάθηκαν πιο τυχεροί αφού έκανε επιτυχία. Την παραγωγή του είχε κάνει ο μπασίστας των Kiss, Gene Simmons κατόποιν πρότασης της δισκογραφικής τους εταιρείας. «Μού έδωσαν μια λίστα με ονόματα παραγωγών και μεταξύ αυτών ήταν και του Gene Simmon. Κανονίσαμε να συναντηθούμε στο Beverly Hills Hotel για να του πάω ένα demo. Εκεί από ένα κασετόφωνο, του έβαλα κι άκουσε το τραγούδι “The Right to Rock” χωρίς φωνή. Στα μισά του τραγουδιού πάτησε το pause και μου είπε ότι θα κάνει την παραγωγή του άλμπουμ» λέει ο Keel. Μάλιστα, τους έδωσε και τρία κομμάτια στα οποία ήταν συνσυνθέτης κσι δεν είχε συμπεριλάβει στο άλμπουμ Animalized, για να συμπληρώουν το άλμπουμ και να προλάβουν να το κυκλοφορήσουν την εποχή που θα περιόδευαν με τους Kiss!


 
Στο μεταξύ στη θέση του ντράμερ, εμφανίζεται ο μετέπειτα ντράμερ των L.A. Guns και W.A.S.P. Steve Riley και το επόμενο άλμπουμ τους είναι το The Final Frontier (1986,Νο 53 Αμερική) κι είναι  το πιο πετυχημένο εμπορικά και πάλι σε παραγωγή του Gene Simmons, ενώ έχει αναγνωριστεί το τα;έντο του κιθαρίστα Marc Ferrari. To επόμενο άλμπουμ τους είναι το Keel (1987,Νο 79 Αμερική) με παραγωγό τον Michael Wagener που ήταν το τελευταίο με τους κιθαρίστες Ferrari και Bryan Jay, οι οποίοι επανήλθαν το 2009 όταν κυκλοφόρησαν το επετειακό άλμπουμ Keel VI: Back in Action που κυκλοφόρησε για τα 25 χρόνια καριέρας του συγκροτήματος. Η εμπορική αποτυχία του πέμπτου άλμπουμ τους Larger Than Live (1989) με 6 καινούργια studio τραγούδια και 6 live, οδήγησδε το συγκρότημα στη διάλυση
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Ο Ferrari τη δεκαετία του 90 αρθρογράφησε στο περιοδικό Metal Edge και σχημάτισε τους Cold Sweat κυκλοφορόντας το άλμπουμ Break Out (1990). Αργότερα σχημάτισε τους Medicine Wheel με τους οποίους κυκλοφόρησε 3 άλμπουμ, ενώ έχει κυκλοφορήσει και 2 προσωπικά άλμπουμ.
Οι Bryan Jay και Dwain Miller,σχημάτισαν τους Dogbone με τη συμμετοχή του πρώην τραγουδιστή των Riot, Rhett Forrester.
Το 1984, ο Ron Keel πριν ακόμα οι Keel, κάνουν όνομα, έκανε δοκιμαστικό για τη θέση του τραγουδιστή στους Black Sabbath, ηχογραφόντας κάποια demos αλλά δεν προχώρησαν.
Το 1990 σχημάτισε τις Fair Game όπου τραγουδούσε αυτός και τον συνόδευαν 4 γυναίκες παίζοντας τα όργανα! Παρ’ όλο που σαν συγκρότημαοι Fair Game είναιπαντελώς άγνωστοι, δύο τραγούδια τους έχουν συμπεριληφθεί στο soundtrack της Bad Channels, όπου τη μουσική έχουν γράψει οι Blue Oyster Cult!

Fair Game
Στα τέλη της δεκαετίας του 90 συνεργάστηκε με τον γιαπωνέζο κιθαρίστα Akihito Kinoshita, ενώ το 2000 σχημάτισε τους  Iron Horse, που έπαιζαν country/southern rock. Τα τελευταία χρό

νια είναι εγκατεστημένος στο Las Vegas και ασχολείται με την countruy μουσικής.
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Οι Keel αν και εμφανίστηκαν στη χρυσή εποχή του hai metal, δεν είχαν τα τραγούδια για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τα άλλα μεγάλα αμερικάνικα συγκροτήματα της εποχής. Καλός ήχος, καλές κιθαριές, καθαρές παραγωγές αλλά τους έλειψε το τραγούδι που θα έκανε τη διαφορά.
TRIVIA
Το συγκρότημα επανασυνδέθηκε το 2008 για να γιορτάσει τα 25χρονια της καριέρας του ηχογραφώντας τα άλμπουμ Keel VI: Back in Action και Streets of Rock & Roll.
Το 1987 είδαν τη διασκευή τους στο κλασικό anthem των Rose Tattoo, "Rock & Roll Outlaw" να συμπεριλαμβάνεται στο soundtrack της ταινίας Dudes. Το πρώτο επαγγελαμτικό συγκρότημα του Ron Keel ήταν οι Lust που έπαιζαν αμερικάνικο heavy metal. Όταν οι Lust διαλύθηκαν,σχημάτισε τους Steeler.
Ο Marc Ferrari εμφανίζεται στηνν ταινία Wayne's World σαν κιθαρίστας του συγκροτήματος της Tia Carrere.



ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
The Right to Rock (1985)
Final Frontier (1986)
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

5/10/20


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου