JOHN WETTON- BATTLE LINES(1994) ΛΕΣ ΚΑΙ Η ΜΕΛΩΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΨΥΧΗ ΤΟΥ

 Προσπαθώ να θυμηθώ πότε πρωτάκουσα το όνομα του John Wetton. Πρέπει να ήταν το 1975 όταν διάβασα το όνομά του στα credits του δίσκου των Uriah Heep, Return to Fantasy που είχε αντικαταστήσει τον Gary Thain. Με κέρδισε όμως με τη συνθετική παρουσία του στο επόμενο άλμπουμ των αγαπημένων μου Uriah Heep, το High and Mighty όπου με τα δύο τραγούδια που συμμετέχει συνθετικά, τα “Weep in Silence” και «Footprints in the snow”,  ανεβάζει το επίπεδο το δίσκο και συνεισφέρει τα μέγιστα , τόσο στα φωνητικά όσο και στις μελωδίες. Η συνέχεια τον βρίσκει να παίζει σε άλμπουμ των Roxy Music, Phil Manzanera, Roger Chapman, U.K., Wishbone Ash για να τον συναντήσουμε το 1982 σαν τραγουδιστή, μπασίστα και συνθέτη στους Asia και στη μεγάλη καριέρα που έκανε μαζί τους έως το 1985 για να αποχωρήσει και να ακολουθήσει προσωπική καριέρα με πολλά άλμπουμ. Ένα από τα καλύτερα του, αν όχι το καλύτερό του, είναι το Battle Lines(1994) που στην Ιαπωνία κυκλοφόρησε με τίτλο Voice Mail και με διαφορετικό εξώφυλλο!
Αν και το άλμπουμ είναι γνωστό στους φίλους του A.OR./Μελωδικού rock, στον περισσότερο κόσμο, τόσο το άλμπουμ  όσο και η προσωπική του καριέρα είναι μάλλον άγνωστη. Το άλμπουμ Battle Lines είναι to καλύτερο εισιτήριο για να μπείτε στον κόσμο του. Ένα κόσμο, γεμάτο μελωδίες και γλυκά περάσματα, όπως το  "Right Where I Wanted to Be" που ανοίγει το άλμπουμ ή ακόμα καλύτερα το ομώνυμο που προσωπικά, το θεωρώ σαν το καλύτερο της προσωπικής του καριέρας του. Το "Crime of Passion" αποτελεί άλλο ένα πολύ καλό δείγμα συνδυασμού μελωδίας και ερμηνείας, όπου και στα δύο Wetton είναι πρωτομάστορας, λες και η μελωδία είναι νερό και πηγάζει από τη ψυχή του. Κι όλα αυτά σε ηλικία 46 ετών (γεννήθηκε το 1949 Willington του Derbyshire της Αγγλίας, που άλλοι σε τέτοια ηλικία, αναμασούν το παρελθόν τους. Ταπαραπάνω στοιχεία, χρησιμοποίησε και ανέπτυξε  στο πρώτο πολύ καλό άλμπουμ που ηχογράφησε με τον κουμπάρο του Geoff Downes,σαν Icon. Αλλά για αυτό θα μιλήσουμε πολύ σύντομα. Το περίεργο είναι ότι σε μετέπειτα συνεντεύξεις του, ο Wetton απέρριψε (!) το άλμπουμ, χαρακτηρίζοντάς το σαν λανθασμένη προσέγγιση του κοινού του. Προφανώς, δεν υπολόγιζε εμένα!   
Μαζί του παίζουν μουσικοί όπως οι Bob Marlette πλήκτρα, Michael Landau κιθάρες, Michael Cartellone ντραμς, Robert Fripp κιθάρα, Simon Phillips ντραμς, Steve Lukather κιθάρα κ.α.. Η παραγωγή του άλμπουμ έγινε από τον Ron Nevison!

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕΤΑ
Την κυκλοφορία του Battle Lines ακολούθησαν 2 live άλμπουμ, τα Chasing the Dragon (live in Japan 1995) και Akustika: Live in America (1996).
TRIVIA
Το πρώτο επαγγελματικό βάπτισμα πήρε το 1972 όταν ο Robert Fripp τον ενέταξε στους King Crimson με τους οποίους ηχογράφησε τα άλμπουμ Larks' Tongues in Aspic, Starless and Bible Black και Red και μετά έγινε μέλος των Family.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

2/9/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. !!! θα συμφωνησω απολυτα για το αλμπουμ αυτο , ειναι ενα απο τα 5 αγαπημενα μου αλμπουμ (αυτο δεν σημαινει κατι ασφαλως), ειναι τοσο προσεγμενο σε ολους τους τομεις και φυσικα εχει πολυ καλα κομματια ,μεστα -ωριμα -μελωδικα -πιασαρικα .

    Αλμπουμ που το ειχα 'προτεινει ' αρκετο καιρο πριν για 'παρουσιαση και βλεποντας να παρουσιαζονται καποια αλμπουμ β'εθνικης η ακομα και ' μη AOR-MELODIC στην στηλη αυτη απορουσα . Ειναι σαν να ειχαμε αφιερωμα στους μεγαλυτερους ποδοσφαιριστες και αναφεραμε τον Παραφεστα πριν τον Μαραντονα (τυχαια επιλογη ονοματων οπως παντα ) .
    Δεν αναφερομαι σε μουσικες αξιες,οπως εχω ξαναπει ολοι αυτοι ειναι υπερταλαντουχοι , αλλα σε μουσικο αποτελεσμα .

    Στο τι εκανε μετα ,εβγαλε και αλλα αλμπουμ (απο αυτα που αναφερονται π.χ arkanger , rock of faith ) λιγο πιο 'σκοτεινα ' απο το battlelines , αλλα φανταζομαι δεν αλλαζει και τιποτα στο θεμα .

    Οι κομματαρες που εχει μεσα ειναι απιστευτες , τι να πρωτοαναφερεις sand in my hand , Jane , hold me now (μια απο τις καλυτερες μπαλλαντες ολων των εποχων ) , το εκπληκτικο space and time (μαθε παιδι μου aor επρεπε να λεγεται ) και φυσικα το ομωνυμο battlelines .
    Μετα τον θανατο του εγινε μια 'συναυλια-αφιερωμα ' προς τιμη του οπου στειλαμε μηνυματα 'fans 'απο ολο τον κοσμο να 'περασουν ' απο την οθονη και εκει καταλαβαινες ποσοι ανθρωποι πραγματικα τον εκτιμουσαν .

    Πραγματικο διαμαντι στην ιστορια της μουσικης , μοναδικη φωνη (χροια που δεν κοπιαρεται ) και το βασικοτερο εκπληκτικος συνθετης που μπορουσε να γραψει απο ποπ κομματι μεχρι soundtrack (ακουστε το chasing the deer) .

    Αγαπημενος συνθετης -τραγουδοποιος , θα κλεισω με κατι γραφικο που ελεγα '. Πιθανων ακομα και το βηξιμο του Wetton ' να ειναι μουσικοτερο και ποιοτικοτερο απο κομματια που γραφουν καποιοι αλλοι .

    μεγαλε Wetton !!




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για οσους δεν το εχουν δει και φυσικα ενδιαφερονται εδω ειναι ενα μικρο ντοκυμαντερ για τον John Wetton

    https://www.youtube.com/watch?v=5GNuMp6zodc

    Ο John Wetton ,εκτος απο lead τραγουδιστης και μπασιστας αλανθαστος φυσικα , επαιζε με ανεση και αλλα οργανα , ποσοι αραγε μπορουν να παιξουν κιθαρα και να τραγουδησουν ενα κομματι σαν αυτο ?

    https://www.youtube.com/watch?v=sWD6X4n_N2E


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. στο 'τι εκανε μετα ' , εγινε καποια αλλαγη στο κειμενο αραγε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχετικα με τα live του John Wetton , ενα live με πολυ ωραια ατμοσφαιρα ειναι το sub rosa (live in Milan ) , με την εκπληκτικη ακουστικη κιθαρα του Dave Kilminster (συνεργατης καποια χρονια του Wetton και προσφατα στην live μπαντα των Pink Floyd ) .Θεωρω ειναι το καλυτερο live του και επισης εχει την καλυτερη ακουστικη εκτελεση του heat of the moment ,απο τις πολλες που κυκλοφορησαν .

    * sub rosa .... καποιο παλιο Ελληνικο συγκροτημα ειχε αρχικα αυτο το ονομα πριν το 'κανονικο' του ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή