ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ MUNGO JERRY



 Το όνομα των Mungo Jerry είναι γνωστό μόνο στους άνω των 60 ετών. Σε αυτούς που τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 70 άκουγαν από την ΕΡΤΑ τις ελάχιστες εκπομπές με ξένα τραγούδια και μεταξύ των Bee Gees, Christie, Ντέμη Ρούσο, Sweet και Βίκυ Λέανδρο και θα είχαν ανακαλύψει ένα περίγειο τραγούδι που εύκολα «καθόταν» στο μυαλό. Ήταν το In The Summertime των άγνωστων (σ.σ. ενώ οι άλλοι μας ήταν γνωστοί!!!!) Mungo Jerry που μάλιστα είχε κυκλοφορήσει και σε ελληνικής κοπής μικρό δίσκο 45 στροφών. Το συγκρότημα σχηματίστηκε στις αρχές του 1970 από τον τραγουδιστή και κιθαρίστα Ray Dorsey με την πολύ χαρακτηριστικής φυσιογνωμία και τις φαβορίτες αλά Κόκοτα! Πήραν το όνομά τους από το ποίημα του T.S. Eliot Old Possum's Book of Practical Cats όπου αναφέρεται η έκφραση "Mungojerrie and Rumpleteazer" και τον Ιανουάριο του 1970 είχαν μια τεράστια επιτυχία σερ όλο τον κόσμο με το τραγούδι τους "In the Summertime" (Νο1 Μ.Βρετανία, Νο 3 Αμερική) που οι στίχοι του μιλούν για την ανεμελιά του καλοκαιριού. Παίζοντας ένα πολύ ξεχωριστό, ιδιαίτερο στυλ με πιάνο μπάντζο, όρθιο μπάσο, κιθάρα, χωρίς ντραμς και με τα πόδια τους να κρατούν το ρυθμό αλλά και jug bottle και ήχο πολύ κοντά στο Skiffle, κατάφεραν με την εμφάνισή τους στο Hollywood Music Festival το Μαίο του 1970, παίζοντας μπροστά σε 35.000 κόσμο με μεγάλα ονόματα της εποχής όπως Traffic, Family,Ginger Baker’s Air Force, Jose Feliciano αλλά και τους Grateful Dead που έκαναν τότε την πρώτη εμφάνισή τους στη Μ.Βρετανία να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Προσέξτε ότι στην αφίσα, το όνομά τους μόλις φαίνεται!
Το όνομά τους αναγράφεται κάτω από τους Airforce


“Παίξαμε την Κυριακή το απόγευμα, μόλις ο ήλιος άρχισε να δύει» θυμάται ο Ray Dorsey ο οποίος είναι το μόνο σταθερό μέλος τους όλα αυτά τα χρόνια. “Οι περισσότεροι ήταν «φτιαγμένοι» και μάλλον απαθείς για το τι πρόκειται να ακούσουν. Όταν άρχισαν να ακούνε το μπάτσο, τη φυσαρμόνικα τα και το πιάνο, αντέδρασαν γιατί δεν είχαν ξανά ακούσει κάτι παρόμοιο. Σχεδόν όλοι σηκώθηκαν κι άρχισαν να χορεύουν, χτυπώντας παλαμάκια». Μόλις κυκλοφόρησε το single του «In The Summertime’ πήγε στοΝο1 του Βρετανικού chart και έμεινε εκεί για 7 εβδομάδες, έχοντας πουλήσει έως σήμερα περισσότερα από 30.000.000 (!!!) αντίτυπα, με μόνο 2 άλλα singles να το ξεπερνούν σε πωλήσεις! Το White Christmas του Bing Crosby και το Candle In The Wind του Elton John.
“Όπου κι αν παίξαμε, κερδίσαμε τις εντυπώσεις και κάναμε τον κόσμο να χορεύει» συνεχίζει ο Dorsey “κι αυτό γιατί ακουγόμαστε εντελώς διαφορετικοί. Φόραγα μπότες για να χτυπώ με δύναμη το πόδι μου και να ακούγεται ο ήχος, αφού δεν είχαμε ντραμς! Ο πιανίστας μας που ήταν ο Colin Earl, έπαιζε και με τους αγκώνες του(!) και το όρθιο μπάσο του Mike Cole ήταν ασυνήθιστα μεγάλο. Στον κόσμο έκανε μεγάλη εντύπωση η χρήση του jug bottle που έβγαζε έναν ήχο που έμοιαζε με αυτόν τρομπονιού».

 Αρχικά το συγκρότημα ονομαζόταν The Good Earth που στην ουσία ήταν το σχήμα που είχε ο Dorsey πριν μετασχηματιστούν σε Mungo Jerry. Όταν αποφάσισαν να αλλάξουν όνομα, κάθε μέλος έκανε την πρότασή του με τον Dorsey να προτείνει το Ray Dorset & The Concordes, ο Colin Earl πρότεινε το White Lightning, το management πρότεινε το Incredible Sharks αλλά κανένα από αυτά δεν μας άρεσε. Ο Paul King που έπαιζε μπάντζο, πρότεινε το Mungo Jerry, που είχε διαβάσει στο ποίημα του T.S Eliot, το οποίο έγινε αποδεκτό από όλους. Το εκπληκτικό είναι ότι ένα από τα ονόματα που είχαν ακουστεί εκείνη την ημέρα ήταν και το Duran Duran!
Το περίεργο ήταν ότι εκτός του In The Summertime, όλα τα άλλα τραγούδια τους ήταν rock’n’roll και blues ενώ προσέθεσαν και ντραμς στον ήχο τους. Μάλιστα παρ’ ολίγο να μην κυκλοφορούσαν το “In the Summertime” αφού ο manager τους είχε προτείνει να βγάλουν σε single το Mighty Man, αλλά ο Paul King διαφώνησε κι ευτυχώς πέρασε η γνώμη του. Όλα για τους Mungo Jerry άλλαξαν μέσα σε μια εβδομάδα. Το συγκρότημα παιζόταν από όλες τις εκπομπές του BBC και ήταν καλεσμένοι  σε όλες τις τηλεοπτικές εκπομπές, παίζοντας το “In the Summeertime” ενώ δεν ήθελε πολύ να εμφανιστεί μεταξύ της νεολαίας το κύμα της "Mungomania"!!!  Το Μάρτιο του 1971 ακολούθησε άλλη μια μεγάλη επιτυχία για το συγκρότημα με το τραγούδι "Baby Jump" που κι αυτό πήγε στο Νι1 του βρετανικού chart για να ακολουθήσει το "Lady Rose(1971, Νο5 Μ.Βρετανία, Νο1 Ιαπωνία).
 Ειδικά με το "Lady Rose", το συγκρότημα αντιμετώπισε ένα πρόβλημα με την Εισαγγελία η οποία μετά από καταγγελίες που δέχτηκε, έδωσε εντολή να κατάσχουν και καταστρέψουν όποια ποσότητα δίσκων βρουν σε καταστήματα με την αιτιολογία ότι περιείχε στίχους του παραδοσιακού τραγουδιού "Have A Whiff on Me", στο οποίο ο Dorset είχε προσθέσει μερικούς από τους δικούς του στίχους, που αναφερόντουσαν στη χρήση κοκαΐνης. Μετά τα τρία παραπάνω singles, το συγκρότημα είχε κι άλλες επιτυχίες όπως τα "You Don't Have to Be in the Army to Fight in the War"(1971, No. 13 Μ.Βρετανία), "Open Up " (1972, No. 21 Μ.Βρετανία), "Alright, Alright, Alright"(1973,No. 3 Μ.Βρετανία), "Wild Love"(1973, No. 32 Μ.Βρετανία) και "Long Legged Woman Dressed in Black" (1974,  No. 13 Μ.Βρετανία), ενώ από τη σύνθεσή του πέρασαν περισσότεροι από 15 μουσικοί, μεταξύ αυτών κι ο μετέπειτα μπασίστας των Uriah Heep, κι Ozzy, Bob Daisley.
Στην ουσία το συγκρότημα παρέμεινε ζωντανό έως και το 1974, αλλά ο Dorsey είχε ήδη ξεκινήσει προσωπική καριέρα με την κυκλοφορία του άλμπουμ Cold Blue Excursion(1972) με σαφή στροφή προς τη jazz, ενώ οι Colin Earl και Paul King σχημάτισαν τους The King Earl Boogie Band και με παραγωγό τον Dave Lambert των Strawbs ηχογράφησαν το άλμπουμ Trouble at Mill.
Το 1980 ο Dorset ερμήνευσε το τραγούδι "Feels Like I'm in Love" που αρχικά είχε γραφτεί για τον Elvis Presley. Το τραγούδι έγινε Νο1 στη Μ.Βρετανία στην εκτέλεση της Kelly Marie.
O PETER GREEN KAI ΟΙ MUNGO JERRY
 
To 1983 o Dorset μαζί με τους Peter Green και τον οργανίστα Vincent Crane των Atomic Rooster, σχημάτισε τους Katmandu με τους οποίους ηχογράφησε ένα και μοναδικό άλμπουμ, το A Case for the Blues.


TRIVIA
  • O πρώτος σταθμός που έπαιξε το τραγούδι ήταν ο Radio North Sea International κι ακολούθησαν κι οι άλλοι!
  • Το jug bottle είναι ένα κενό μπουκάλι που χρησιμοποιείται και σαν μουσικό όργανο και παίζεται φυσώντας μέσα με τα χείλη κοντά στις άκρες του μπουκαλιού, παράγοντας έναν τόνο που μοιάζει με τρομπόνι. Ο χαρακτηριστικός ήχος της κανάτας είναι χαμηλός και βραχνός, κάτω από το υψηλότερο βήμα του βιολί, της φυσαρμόνικας και των άλλων οργάνων της μπάντας.
  • To "Alright, Alright, Alright" είναι διασκευή μιας γαλλικής επιτυχίας του Jacques Dutronc.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
17/8/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. 1. Στην αφίσα του Hollywood Music Festival, κάτω από τους Grateful Dead αναφέρονται (με μικρότερο font) οι Colosseum και οι Free, και κάτω απ' αυτούς, με γραμματοσειρά ίδια με των Mungo Jerry, βλέπει κανείς και τους Black Sabbath!!!
    2. Το Candle in the Wind οφείλει τις τεράστιες πωλήσεις του στη δεύτερη κυκλοφορία του από τον Elton John, με κάποιες αλλαγές στους στίχους, στη μνήμη της Lady Diana.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρήκα στο YouTube το τραγούδι του Jacques Dutronc. Είναι από το 1966, λέγεται "Et moi, et moi, et moi" και ήταν η πρώτη του επιτυχία! Η διασκευή των Mungo Jerry είναι αρκετά μακριά από το πρωτότυπο. Αν το είχε διασκευάσει κάποια άλλη μπάντα, όχι απλώς δεν θα ανέφεραν τον Jacques Dutronc, μπορεί να του έκαναν και μήνυση! Ξέρω 'γω, δείτε και μόνοι σας: https://www.youtube.com/watch?v=grn7SMp_EDs
    (Και κάτι αξιοσημείωτο: Στον πρώτο στίχο, λέει ο Dutronc "700 εκατ. Κινέζοι και εγώ"! Το 1966 οι Κινέζοι ήταν μόνο 700 εκατ.!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή