ROCK INCIDENT 129: Η ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ Ο BOB DYLAN ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΊ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΦΙΣΤΕΡΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

Είναι γνωστό ότι ο Bob Dylan είναι δύσκολος χαρακτήρας. ΄Οσοι τον έχουν γνωρίσει, λένε ότι είναι ιδιότροπος στις σχέσεις του με τους συνεργάτες του και τις απαιτήσεις του, που όμως δεν είναι παράλογες, απλά ζητά την εφαρμογή όλων όσων έχει ζητήσει. Το περιστατικό που θα διαβάσετε σήμερα, έγινε πριν 57 χρόνια, το 1963 όταν ο 22χρονος τροβαδούρος ετοιμαζόταν να κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ του με τίτλο The Freewheelin’ Bob Dylan και ήδη είχε αρχίσει να γίνεται γνωστός στην αμερικάνικη νεολαία, χάρις στην ποίησή του. Οι άνθρωποι της εταιρείας του, τού έκλεισαν μια εμφάνιση στην εξαιρετικά  δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή Ed Sullivan Show. Tα τραγούδια του πρώτου δίσκου είχαν ήδη περάσει τη νεολαία και με αυτή την εμφάνιση είχε μια καταπληκτική ευκαιρία να γίνει ακόμα περισσότερο γνωστός. Όμως οι άνθρωποι της παραγωγής, αντιμετώπισαν πρόβλημα με το τραγούδι "Talkin" John Birch Paranoid Blues " που ήταν ένα σατυρικό τραγούδι που στόχευε στην υπερ-συντηρητική κοινωνία της εποχής και συγκεκριμένα σατίριζε τα μέλη της Επιτροπής που έψαχναν να βρουν παντού μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Στην ουσία οι στίχοι του τραγουδιού ήταν χιουμοριστικοί αλλά και επιθετικοί, αλλά τα στελέχη του δικτύου μόλις άκουσαν το στίχο
Now Eisenhower, he’s a Russian spy
Lincoln, Jefferson and that Roosevelt guy
To my knowledge there’s just one man
That’s really a true American: George Lincoln Rockwell
I know for a fact he hates Commies cus he picketed the movie Exodus
ζήτησαν από τον Dylan ή να μην τραγουδήσει  καθόλου αυτό το στίχο ή να τον να αλλάξει. Ο Dylan δεν συμφώνησε με τη λογοκρισία και έφυγε ευγενικά από το στούντιο, γυρνόντας την πλάτη σε μια τεράστια ευκαιρία να τον δει κι ακούσει το κοινό της χώρας του, μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής. Σημειωτέον ότι ο «John Birch» στον τίτλο αναφέρεται, σατυρικά, στο ακροδεξιό αμερικάνικο κόμμα.

“Του εξήγησα ότι δεν μπορούσε να τραγουδήσει τέτοιους στίχους στην εκπομπή αλλά αυτός μου είπε ότι προτιμάει να φύγει και να μην εμφανιστεί» είπε μετά ο παραγωγός της εκπομπής Bob Precht. Τελικά αν και εκ πρώτης όψεως η κίνηση να αποχωρήσει, φάνηκε να τον βλάπτει, μακροπρόθεσμα του έκανε καλό. Το τραγούδι "Talkin" John Birch Paranoid Blues " συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ του The Bootleg Series 1–3.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
18/8/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου