ALICE COOPER WELCOME TO MY NIGHTMARE (1975): ΕΝΑ SOUNDTRACK ΧΩΡΙΣ ΤΑΙΝΙΑ!

Δεύτερο άλμπουμ στη καινούργια στήλη του www.Rockmachine.gr Η Σήραγγα του Χρόνου κι αυτή τη φορά πάμε πολύ πίσω, στο 1973 που ήταν μια πολύ καλή χρονιά για το συγκρότημα των Alice Cooper. Είχαν κυκλοφορήσει δύο πολύ καλά άλμπουμ, τα Billion Dollar Babies και Muscle of Love και είχαν μπει στο πάνθεον των μεγάλων αμερικανικών συγκροτημάτων. Να που όμως μια συνταρακτική αλλαγή έρχεται να σηματοδοτήσει το μέλλον τους, αφού ο τραγουδιστής και χαρισματικός ερμηνευτής Vincent  Furnier που κάνει καριέρα με το όνομα Alice Cooper που κατ’ επέκταση το έχει πάρει όλο το συγκρότημα, αποχωρεί! Το επόμενο προσωπικό του πλέον βήμα δεν καθυστερεί καθόλου, αφού ήδη έχει συμφωνήσει με τον παραγωγό Bob Erzin με τον οποίο είχε συνεργαστεί στα άλμπουμ των Alice Cooper (the band) για το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ.
 ΤΟ ΣΤΙΧΟΥΡΓΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Αυτή τη φορά, το στιχουργικό περιεχόμενο χαρακτηρίζεται σαν concept, αφού τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας ήταν πολύ της μόδας συγκροτήματα και καλλιτέχνες να ηχογραφούν άλμπουμ με ένα κεντρικό θέμα. Οι στίχοι του αναφέρονται στους εφιάλτες ενός νεαρού, του  Steven που είναι ο κεντρικός χαρακτήρας.  Από τότε άρεσαν στον Cooper οι ταινίες τρόμου και το θέμα του άλμπουμ ήταν ότι καλύτερο για το ξεκίνημα της προσωπικής του καριέρας. Το horror show ή καλύτερο ο συνδυασμός θεατρικού και μουσικής ήταν στην κορυφή των προτιμήσεων του. Πολλά χρόνια αργότερα, ο ίδιος περιέγραψε το άλμπουμ σαν ένα συνδυασμό West Side Storyκαι ιστορίας τρόμου!!! Μπορεί το άλμπουμ να έβγαλε μια μεγάλη επιτυχία, το “Only women bleed”(σ.σ. οι στίχοι αναφέρονται σε ένα αποτυχημένο γάμο), μπορεί να έβγαλε τραγούδια σαν τα "Department of Youth", “Black Widow” και το ομώνυμο, όμως η κομματάρα είναι το “Steven” που μπορεί να μη κυκλοφόρησε σε single, αλλά είναι το καλύτερο τραγούδι του δίσκου. Πολύ σωστά, ο Alice Cooper χαρακτήρισε το άλμπουμ σαν soundtrack χωρίς ταινία!
Αρχικά το “Only women bleed” κυκλοφόρησε σαν single με τίτλο “Only women” γιατί η δισκογραφική εταιρεία του, φοβήθηκε αντιδράσεις από τις φεμινιστικές οργανώσεις που εκείνη την εποχή ήταν πολύ δυνατές στην Αμερική. Πάντως λανθασμένα ο κόσμος θεωρεί ότι οι στίχοι του αναφέρονται στην εμμηνόρροια. To 1990 η Lita Ford στο άλμπουμ της Stiletto περιέλαβε μια πολύ καλή διασκευή του τραγουδιού.



Όταν κυκλοφόρησε το Welcome To My Nightmare(1975), ο Alice Cooper ήταν ήδη μεγάλο όνομα και η συνεργασία του με τον Erzin έφερε δίπλα του μια ομάδα καλών μουσικών όπως τους 2 κιθαρίστες Dick Wagner και Steve Hunter που είχαν παίξει με τον Lou Reed και το μπασίστα Tony Levin. Στα credits του άλμπουμ, εμφανίζεται ο ηθοποιός Vincent Price στο ρόλο του αφηγητή σε ένα μονόλογο στο κομμάτι"Devil's Food". Ο Wagner συμμετέχει συνθετικά σε 6 τραγούδια του άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένου του “Only women bleed”, ενώ ο Erzin σε όλα.Το άλμπουμ στην Αμερική σταμάτησε στο Νο5 ενώ στο  βρετανικό chart σταμάτησε στο Νο19. Το καταπληκτικό είναι ότι λίγος κόσμος είχαν καταλάβει τη μετατροπή από Alice Cooper( band) σε Alice Cooper (προσωπική καριέρα),χωρίς να δώσουν την παραμικρή σημασία στα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος.
Η πίσω πλευρά του δίσκου

Η περιοδεία που ακολούθησε, είχε μεγάλη επιτυχία και τα σκηνικά με τους ηθοποιούς κόστισαν 500.000$. Περιελάβανε αποσπάσματα από ταινίες τρόμου, γιγάντιες αράχνες, σκελετούς, χορευτές, ακόμα κι ένα κύκλωπα!  Βέβαια σε όλα αυτά πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο Alice Cooper που με πολύ άνεση μπορούσε να υποστηρίξει την όλη προσπάθεια που για να μη ξεχνιόμαστε, είχε πίσω της ένα πολύ καλό δίσκο.  Το πρόβλημα του αλκόολ τον είχε ήδη επισκεφτεί με αποτέλεσμα σε μια εμφάνισή του στο Βανκούβερ να χάσει την ισορροπία του και να πέσει από τη σκηνή.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕΤΑ
Το επόμενο άλμπουμ ήταν το Alice Cooper Goes To Hell (1976)  για να ακολουθήσει το Lace And Whiskey(1977).
Το 2011 ο Alice Cooper κυκλοφόρησε τη συνέχεια Welcome 2 My Nightmare, αλλά δεν ήταν τίποτε το ιδιαίτερο.
Τρία μέλη από τους Alice Cooper (band), οι Michael Bruce, Dennis Dunaway και Neal Smith, σχημάτισαν τους Billion Dollar Babies όπου κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Battle Axe αλλά χωρίς επιτυχία.
TRIVIA
Το "Only Women Bleed" αρχικά ήταν σύνθεση μόνο του Dick Wagner για το συγκρότημα του, τους The Frost που όμως δεν το ηχογράφησαν. Ο Cooper άλλαξε τους στίχους και το έκανε «δικό του».


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ  WELCOME TO MY NIGHTMARE

Το 1974 έχοντας κυκλοφορήσει 7 άλμπουμ από τα οποία τα 5 γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, τα μέλη του original Alice Cooper group δεν έχουν πλέον τη διάθεση να συνεχίσουν μαζί. Ο Alice Cooper έχοντας στο πλευρό του τον σπουδαίο παραγωγό Bob Ezrin και μαζί τους τη μπάντα του Lou Reed, Dick Wagner - κιθάρα, Steve Hunter - κιθάρα, Prakash John - μπάσο, Jozef Chirowski - πλήκτρα, Whitey Glan - τύμπανα, συνθέτουν 11 τραγούδια που κινούνται από hard rock έως jazz. Η ενορχήστρωση είναι καταπληκτική και χρησιμοποιούνται για τις ηχογραφήσεις ο καλύτερος εξοπλισμός, όργανα και studio που υπήρχαν διαθέσιμα εκείνη την εποχή. Αυτή τη φορά ο Alice μαζί με τον manager Shep Gordon είχαν βάλει από κοινού ένα μεγάλο στοίχημα λέγοντας: "Όσα χρήματα έχουμε βγάλει όλα αυτά τα χρόνια, θα τα επενδύσουμε στο νέο δίσκο. Θα τα χάσουμε όλα ή θα γίνει κάτι σπουδαίο." Ακούγοντας με τη σειρά τα κομμάτια του δίσκου, ο ακροατής αφήνει τον Alice να του αφηγηθεί την ιστορία του Steven, που είναι και ο βασικός χαρακτήρας του Welcome To My Nightmare. Ο Steven είναι η προσωποποίηση του υποσυνείδητου μέσα στον κάθε ένα από εμάς και σε αυτή την ιστορία τον βλέπουμε να βυθίζεται σε έναν εφιάλτη όπου τον στοιχειώνουν κάθε λογής τέρατα, αράχνες και μάγισσες. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η συμμετοχή του μεγάλου Vincent Price, ο οποίος αναλαμβάνει να παίξει τον ρόλο του ξεναγού που θα καλωσορίσει τον Steven στον εφιάλτη.

Η περιοδεία για το Welcome To My Nightmare διήρκεσε 6 μήνες και πέρασε από Αμερική και Ευρώπη. Το show ήταν ότι πιο εντυπωσιακό, φιλόδοξο και πρωτοποριακό είχε κάνει ποτέ ο Alice και φυσικά ο rock κόσμος δεν είχε δει πότε στο παρελθόν κάτι παρόμοιο. Σε κάθε συναυλία στηνόταν ένα τεράστιο σκηνικό που περιλάμβανε ιστούς αράχνης, μαύρες χήρες, κύκλωπα τριών μέτρων, ένα μεγάλο κρεβάτι στη μέση της σκηνής και ένα μπαλέτο του Broadway με στολές τεράτων. Πίσω από όλα αυτά υπήρχε μια μεγάλη οθόνη πάνω στο οποίο γινόταν προβολή βιντεοσκοπημένου υλικού, που έδειχνε τον Alice να καταδιώκεται από τα τέρατα. Με μαγικό τρόπο ο Alice και τα τέρατα πετάγονταν εκτός οθόνης και πάνω στη σκηνή και ξανά πίσω μέσα στην οθόνη, δίνοντας την εντύπωση στον θεατή ότι ο εφιάλτης που παρακολουθεί ζωντανεύει μπροστά στα μάτια του.

Ο Alice και ο Shep Gordon κέρδισαν το στοίχημα που είχαν βάλει. Ο δίσκος Welcome To My Nightmare αλλά και η περιοδεία που ακολούθησε απέσπασαν εκπληκτικές κριτικές και ήταν ότι καλύτερο για την solo καριέρα που μόλις είχε ξεκινήσει. Προσωπικά θεωρώ ότι το Welcome To My Nightmare αποτελεί μία από τις κορυφαίες δημιουργίες του Alice και δεν θα πρέπει να λείπει από καμία δισκοθήκη.


Κωνσταντίνος Κουζήγιαννης
The Greek Nightmare - Alice Cooper Greek Fan Club
30/7/20/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου