STREET TALK - RESTORATION: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟΥ A.O.R.!

Το τέλος του καλοκαιριού, η μελαγχολία ενός φθινοπωρινού απογεύματος, η βαριά συννεφιά μιας χειμωνιάτικης μέρας, η μαγεία της ανοιξιάτικης νύχτας θέλουν ένα soundtrack που θα σε γεμίσει με μια γλυκιά νοσταλγία για στιγμές και καταστάσεις που περάσανε, για χρόνια που έγιναν παρελθόν, για πρόσωπα που ήρθαν και έφυγαν αλλά και για μια σκέψη μέλλοντος που θα αποκαταστήσει το χαμόγελο που προσωρινά κρύφτηκε. Οι Street Talk έχουν την μουσική δύναμη να καταφέρουν να σε περάσουν από τις παραπάνω καταστάσεις! Στο μικροσκόπιο της στήλης μας σήμερα μπαίνει η τρίτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Restoration" που κυκλοφόρησε το 2002, πρωτίστως όμως ας δούμε ποιοι είναι οι Street Talk.
  Η Σουηδία είναι στο μυαλό των περισσότερων από εμάς ως η Γη της μουσικής επαγγελίας. Η χώρα και οι καλλιτέχνες που έχουν την απάντηση σε όλα τα μουσικά είδη! Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι όσων αφορά τον μελωδικό ήχο, όταν οι μεγάλες ναυαρχίδες του χώρου με γενετήσια προέλευση την Αμερική άραξαν τα σκάφοι τους σε λιμνάζοντα ύδατα, οι Βικινγκ θαλασσοπόροι ανέλαβαν την ευθύνη να θυμίσουν στο λιγοστό πλέον κοινό που ζούσε (και ζει) με τις αναμνήσεις περασμένων εποχών πως τίποτα δεν τελείωσε και πως από την στιγμή που υπάρχει ταλέντο, έμπνευση και αγάπη η πορεία και η κληρονομιά των "Μεγάλων" θα συνεχίζονται.
  Οι Street Talk είναι ή αλλιώς ήταν ένα γκρουπ με πολύ αγάπη για το A.O.R., που πάνω του καθρεφτίζονταν οι πιο απαλές, τρυφερές, αισθαντικές στιγμές των Journey, των Toto και των υπόλοιπων μεγάλων Αμερικάνικων συγκροτημάτων που θεμελίωσαν το είδος. Το 2002 έδωσαν στο πεινασμένο κοινό του A.O.R. τον δίσκο "Restoration", πιθανότατα την καλύτερη  δουλειά της δισκογραφίας τους. Με ένα συμπαγές rhythm section αποτελούμενο από τους Bjorn Lodmark (bass) και Christian Johansson (drums) δίχως να υπερβάλει εαυτό, οι βάσεις ήταν ιδανικές για τους υπόλοιπους να ξεδιπλώσουν τις αρετές τους. Με πρώτο τον αρχηγό και ιδρυτή του σχήματος Fredrik Bergh (keyboards) να αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των συνθέσεων και να αναπαράγει με τα πλήκτρα του την ατμόσφαιρα που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε δεκαπέντε σχεδόν χρόνια πιο πίσω από το 2002. Ο Sven Larsson είναι ένας απελπιστικά καλός κιθαρίστας ο οποίος ζωγραφίζει με τα σόλα του την κάθε σύνθεση και προσωπικά θα τον χαρακτήριζα σαν τον "Malmsteen του A.O.R.", αφού διαθέτει και τα δάχτυλα πολυβόλο του Σουηδού βιρτουόζου, αλλά και το feeling των Αμερικάνικων μουσικών τεράτων Schon και Lukather. Το κερασάκι στην σύνθεση των Street Talk θα το βάλει ο πολύς Goran Edman για τον οποίον δεν χρειάζονται συστάσεις αφού όλοι μας ξέρουμε ποιός είναι και τι περιμένουμε από εκείνον στο κομμάτι τραγούδι. Στον δίσκο επίσης συμμετέχει ο Tommy Denander ο οποίος κάνει τις κιθαριστικές παρεμβολές του σε διάφορα τραγούδια, μέλη από την μπαντάρα των Urban Tales και ο AOR superstar Hugo στα τραγούδια My heart beats for you και Why is my heart feeling lonely tonight κάνοντας τον Steve Perry να νιώθει ικανοποίηση για τον "μαθητή" του!

  Όλες οι συνθέσεις του άλμπουμ διαθέτουν αυτή την γλυκειά μελαγχολία η οποία ενισχύεται από τα ατμοσφαιρικά πλήκτρα αλλά παράλληλα θερμαίνονται από τον ζεστό τόνο της κιθάρας του Sven Larsson και την ευγενική φωνητική τοποθέτηση του Goran Edman. Give me a reason, Hare and hounds, Language of love, Tables turning, Dancer in the rain, A place in the sun, Forever by your side είναι διαδοχικά τα τραγούδια που αποτελούν τον δίσκο και στα οποία δεν σκέφτεσαι να προσπεράσεις κάποιο από αυτά. Το In the arms of love είναι το κομμάτι που κλείνει τον κύκλο του "Restoration" και με διαφορά θα το χαρακτήριζα ως το κορυφαίο τους μιας και φέρει την υπογραφή ως προς την δημιουργία του Jim Jidhed (Alien) και είναι κάργα Journey!!!!!

  Οι Street Talk σίγουρα δεν παρουσίασαν με την μουσική του κάτι που δεν γνωρίζαμε ήδη. Παρουσιάσανε όμως, μέσα από τις δουλειές τους, ένα μεράκι και ένα προϊόν αγάπης που αυτό από μόνο του λέει πολλά και αξίζει να το θυμόμαστε για αυτό ακριβώς που είναι. Καλή μουσική που σου δημιουργεί καλά συναισθήματα και προσελκύει καλούς ανθρώπους
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
18/12/19/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Γενικα ολη η Σκανδιναβια ηταν /ειναι Aor-ομανα και οχι μονο, αυτοι γενικα στρεφονται (υποθετω) απο μικρη ηλικια στην μουσικη ,παιρνοντας τις αναλογες μουσικες βασεις .Πιθανων και ο καιρος να ειναι συμμαχος στην ενασχοληση τους αυτη . Ετσι οπως και αλλα ειδη ετσι και το aor/melodic rock επωφεληθηκε . Αναλογικα του πληθυσμου τους ισως η rock να ειχε και μεγαλυτερα ποσοστα . Δεν ειναι τυχαιο θεωρω που καποιες 'τοπικες ' hard rock μπαντες η καλλιτεχνες ηταν 'star' στις Σκανδιναβικες χωρες και σχεδον αγνωστοι στην υπολοιπη Ευρωπη .Γιατι στις υπολοιπες χωρες δεν υπηρχε αυτη η rock ταση .

    Απο τις αρχες της δεκαετιας του 90 , αρχισαν να σκανε τετοια μικρομεσαια 'project ' οπως οι Street talk (πιθανολογω χωρις να το εχω ψαξει οτι ο πρωτος δισκος του Steve Perry επαιξε ρολο στην επιλογη του ονοματος τους ) και να τραβηξουν καποιο κουπι για την διασωση του υπο εξαφανιση ειδους .

    Στα συν των κυκλοφοριων των χωρων αυτων η εκτελεστικη και ηχητικη 'τελειοτητα' ( εξελιξη της τεχνολογιας ) ,το ευχαριστο ακουσμα , στα αρνητικα θα εβαζα οτι καποιες κυκλοφοριες ακουγονται λιγο επιπεδες και οχι τοσο με συναισθημα .(βλεπε μαζικη παραγωγη του Denander καποια εποχη ,που ειναι υπερμουσικος αναμφιβολα)

    Εχουν την παραδοση (βλεπε Abba ,Europe κτλ ) ,εχουν τα φαινομενα (βλεπε Malmsteen ) ,οποτε παντα απο αυτους περιμενουμε τα καλυτερα .

    Απο την ευρυτερη περιοχη και οχι την Σουηδια , σε ενα απο τα ονοματα που θα εκανα σταση θα ηταν οι Stage Dolls (που ειναι παλαιοτεροι ),πιθανων να εχει παρουσιαστει καποιο αλμπουμ τους στην στηλη και να μην το θυμαμαι . Βεβαια και πολλοι αλλοι παλαιοτεροι και συγχρονοι , θα μπορουσε ισως να γινει ενα αφιερωμα μονο σε αυτη την σκηνη .

    * κουιζ - ποιος ηταν ο πρωτος Ελληνας που κυκλοφορησε Aor κομματι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή