Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 90 ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΟΥΣ KISS ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΛΩΔΙΚΟΤΕΡΟΥΣ

Το άρθρο που θα διαβάσετε, ξεκίνησε σαν μια παρουσίαση του τραγουδιού “Unholy” για τη στήλη Έτσι Γράφτηκε και κατέληξε σαν μια παρουσίαση του άλμπουμ Revenge!
Γράφει ο Αλέξανδρος Ριχάρδος
Το άλμπουμ Revenge κυκλοφόρησε το Μάιο του 1992 και δεν ήταν μόνο το 16ο studio άλμπουμ των Kiss αλλά και το πρώτο με ντράμερ τον Eric Singer που εξακολουθεί να παίζει μαζί τους. Ο Eric Singer που είχε πάρει τη θέση του  Eric Carr. Το Revenge είναι ένα από τα σημαντικά άλμπουμ στη δισκογραφία τους αφού ξέφευγε από την pop rock μουσική οδό που είχαν πάρει και τους οδήγησε σε ένα πιο hard rock δρόμο.
Το τραγούδι που ανοίγει το άλμπουμ "Unholy" , σύνθεση των Gene Simmons και του τότε κιθαρίστα τους Vinnie Vincent, είναι 1 από τα 3 τραγούδια στα οποία ο Vincent συμμετέχει σαν συνσυνθέτης, άσχετα αν είχε απολυθεί 8 χρόνια πριν!!!! Το άλμπουμ κυκλοφόρησε σε μια εποχή που το hard rock γνώριζε άνοδο και λογικό ήταν οι Kiss να κάνουν αυτή τη στροφή. Πρώτο single ήταν το "Unholy" που είναι από τα καλύτερα τραγούδια τους αυτής περιόδου, ενώ το άλμπουμ είναι αφιερωμένο στον Eric Carr  Που είχε πεθάνει στις 24 Νοεμβρίου 1991.


Μάλιστα τo τραγούδι που κλείνει το δίσκο είναι το "Carr Jam 1981",  ένα demo του Carr που ηχογράφησε την εποχή που έγινε μέλος των Kiss με μόνη τροποποίηση την κιθάρα του Bruce Kulick  που αντικατέστησε την αρχική ηχογράφηση με τον Ace Frehley! Το βασικό riff του τραγουδιού χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τους Frehley's Comet στο τραγούδι τους "Breakout". O Gene Simmons γράφει στο βιβλίο του Kiss and Make-Up: "Μια ημέρα ήλθε ο Vinnie Vincent (σ.σ. αφού είχε φύγει από το συγκρότημα) και ζήτησε συγνώμη για όλα τα προβλήματα που είχε δημιουργήσει με τη συμπεριφορά του στο συγκρότημα. Ήθελε να επανορθώσει και με ρώτησε αν μπορούσαμε να γράψουμε μαζί κάποια τραγούδια. Συμφώνησα και ενημέρωσα τον Paul για την αλλαγή στάσης του Vincent. Κι ο Paul έγραψε κάποια τραγούδια μαζί του (σ.σ. τα "I Just Wanna" και “Heart of Chrome” που συμπεριλήφθηκαν στο άλμπουμ Revenge). Αλλά πριν κυκλοφορήσει το άλμπουμ, ο Vinnie άρχισε τα ίδια και αμφισβήτησε την συμφωνία που είχαμε υπογράψει και ήθελε να την επαναδιαπραγματευτεί για να κάνει ορισμένες αλλαγές στα τραγούδια, κυρίως στους στίχους.  Από τότε είναι persona non grata για εμένα» είπε ο Simmons. Για να ξαναγυρίσουμε στο"Unholy", αναμφισβήτητα το τραγούδι είναι από τα πλέον heavy στη δισκογραφία των Kiss, ενώ φωνητικά σε 4 τραγούδια κάνει ο Jesse Damon των Silent Rage, συγκρότημα που είχε υπογράψει στην εταιρεία του Simmons!



Το περίεργο είναι ότι το τραγούδι δεν κυκλοφόρησε σαν κανονικό single στην Αμερική αλλά μόνο σαν promo δηλαδή τύπωσαν μερικές εκαντοντάδες για τους ραδιοσταθμούς κι όχι για την αγορά. Πάντως στη Νορβηγία το τραγούδι έφθασε έως το Νο2 του εθνικού chart, έχοντας στη Β πλευρά το God Gave Rock 'N' Roll to You II. Παρ ‘ολο που δεν κυκλοφόρησε σε single, το τραγούδι «γυρίστηκε» σε video από το σκηνοθέτη Paul Rachman και όπως θα δείτε, επαναφέρει τη δαιμονική φιγούρα του Simmons με κοντινά «δαιμονικά" πλάνα ακόμα και μάτια γυρισμένα! Τα παιδάκια που χορεύοιυν πάνω σε μια 5άλφα, θυμίζουν σκηνή από την ταινία  "Damien" και το κύριο βάρος του φακού εστιάζει στο Simmons. Το video δεν έπαιξε στο κανονικό πρόγραμμα του MTV για ευνόητους λόγους, αλλά η εκπομπή Headbangers Ball το τίμησε δεόντως.

"Οι Simmons και Stanley είναι πολύ δεμένοι μεταξύ τους» θυμάται ο σκηνοθέτης. «Σε όσες συναντήσεις κάναμε σχετικά με τα γυρίσματα, δεν προχωράγαμε αν δεν συμφωνούσαν πρώτα μεταξύ τους. Το “Unholy” είναι ένα πολύ καλό κομμάτι και έπρεπε το video να είναι ανάλογο. Το Φεβρουάριο του 1991 οι παραγωγοί της ταινίας Bill & Ted's Bogus Journey, τους ζήτησαν να ηχογραφήσουν τη σύνθεση του Russ Ballard  "God Gave Rock 'n Roll to You II" (remake του "God Gave Rock 'n Roll to You" των Argent) σε παραγωγή του Bob Ezrin με τον οποίο είχαν να δουλέψουν από την εποχή του (καταστροφικού) Music from "The Elder". Αρχικά ο Gene Simmons δεν ήταν απόλυτα θετικός σε αυτή τη συνεργασία λόγω της κακής προϊστορίας, αλλά τελικά προχώρησαν με τους  Simmons, Ezrin και Paul Stanley να ξαναγράφουν το τραγούδι όπου, προσέξτε, τύμπανα παίζουν και οι δύο ντράμερ.



 Και ο Eric Carr και ο Eric Singer, με τη διαφορά ότι μόνο ο Singer παίζει τύμπανα ενώ ο Carr λόγω της κατάστασης της υγείας του τραγουδάει στο ρεφρέν. Το κομμάτι έγινε επιτυχία, φθάνοντας στο Νo4 του βρετανικού chart ενώ παίχτηκε πολύ από το αμερικάνικο ραδιόφωνο. Για την ιστορία, φωνητικά κάνει ο μετέπειτα κιθαρίστας τους Tommy Thayer, τότε μέλος των Black and Blue. Ένα από τα ωραιότερα τραγούδια και αγαπημένο του γράφοντος είναι το "Every Time I Look at You" μια power μπαλάντα που ήταν πολύ της μόδας τότε. Το σόλο εδώ παίζει ο Dick Wagner από το συγκρότημα του Alice Cooper, που είχε πάρει μέρος και στις ηχογραφήσεις του άλμπουμ Destroyer.  Εκτός του Thayer κι ένα άλλο μέλος των Black and Blue κάνει φωνητικά, ο τραγουδιστής Jaime St. James. Όσοι δεν θυμούνται, οι Black and Blue ήταν συγκρότημα όπου την παραγωγή έκανε ο Simmons!
Μετά το "God Gave Rock 'N' Roll to You II" το συγκρότημα έβγαλε τα single, "Domino", "I Just Wanna" και "Every Time I Look at You" που ήταν και το καλύτερό τους.

TRIVIA
Τον Απρίλιο του 1991 ο Carr υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς και του αφαιρέθηκε καρκινικός όγκος. Η κατάσταση της υγείας του καλυτέρευσε και μπόρεσε έστω να πάρει μέρος ηχογραφώντας μέρος των στίχων του "God Gave Rock 'N' Roll to You II" και να πάρει μέρος στο video. Έφυγε από τη ζωή το Νοέμβριο του 1991, 6 μήνες πριν την κυκλοφορία του Revenge.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
17/12/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου