MOLLY HATCHET - DOUBLE TROUBLE LIVE (1985) ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ REBEL ΣΗΜΑΙΑ....

SIDE I: “Whiskey Man”, “Bounty Hunter”, “Gator Country”, “Flirtin’ With Disaster”.
SIDE II: “Stone In Your Heart”, “Satisfied Man”, “Bloody Reunion”, “Boogie No More”.
SIDE III: “Freebird”, “Walk On The Side Of The Angels”, “Walk With You”.
SIDE IV: “Dreams I’ll Never See”, “Edge Of Sundown”, “Fall Of The Peacemakers”, “Beatin’ The Odds”.

MOLLY HATCHET: Danny Joe Brown – Vocals, Dave Hlubek – Guitar, Duane Roland – Guitar, Riff West – Bass, Bruce Crump ντραμς,  John Galvin πλήκτρα.
Όσοι ακούνε Hard Rock, αλλά και Heavy Metal πρέπει να έχουν όλα τα άλμπουμ των Molly Hatchet, γιατί πολύ απλά παίζουν ένα δυναμικό σκληρό Southern Heavy/ Rock, Blues και Boogie Rock με πολύ ψυχή και πάθος. Επίσης έχουν και εξίσου καταπληκτικά εξώφυλλα, τα οποία απεικονίζουν πάντα έναν επικίνδυνο, άγριο πολεμιστή.
Όταν λοιπόν, εμφανίστηκαν οι Molly Hatchet, έδειξαν να διεκδικούν το στέμμα του Νότου, μετά τον αποδεκατισμό των Lynyrd Skynyrd. Όπως οι Lynyrd Skynyrd και πολλά άλλα Νότια σχήματα, έτσι και οι Molly Hatchet ξεκίνησαν από το Jacksonville της Florida, το 1975, αν και ουσιαστικά πρωτάρχισαν από το 1971, με την συνεργασία των κιθαριστών Dave Hlubeck και Steve Holland. Πήραν το όνομα Molly Hatchet από την ιστορία μιας πόρνης, που ζούσε στο Salem τον 17ο αιώνα και έμεινε γνωστή σαν Abigail “Hatchet Molly”, γιατί αποκεφάλιζε τους εραστές της μ’ ένα τσεκούρι, μετά την ερωτική πράξη. Το ίδιο εργαλείο χρησιμοποίησε και η Lizzie Borden, που έγινε εξ’ ίσου διάσημη.
Το 1977 υπέγραψαν στην Epic Records και την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το τοι πολύ καλό πρώτο άλμπουμ album τους, που ξεπέρασε σε πωλήσεις το 1.000.000 αντίτυπα και έγινε πλατινένιο. Το δεύτερο, “Flirtin’ With Disaster” του ’79, έγινε διπλά πλατινένιο, αποδεικνύοντας ότι η ποιότητα και η επιτυχία μπορούν να συνυπάρξουν στο Νότο, πράγμα βέβαια, που είχε αποδειχτεί και από άλλα ανάλογα Southern συγκροτήματα, όπως οι Lynyrd Skynyrd, οι Blackfoot, οι Allman Rothers Band, οι Atlanta Rhythm Section, οι 38 Special… κ.ά.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ MOLLY HATCHET
Οι Molly Hatchet παίζουν δυνατό σκληρό Boogie Rock με την κιθάρα προσανατολισμένη στο Southern. Σκληρό Southern Heavy/ Rock, Blues και Boogie σε συνδυασμό πάντα με ενέργεια και ένταση, με γρήγορα κιθαριστικά solos που πέφτουν ασταμάτητα, το ένα μετά το άλλο. Συγκροτήθηκαν όπως είπαμε το 1975, το αρχικό line-up χαρακτηρίστηκε από τρείς κιθαρίστες, τους Dave Hlubek, Steve Holland, και Duane Roland, τον τραγουδιστή Danny Joe Brown, το μπασίστα Banner Thomas, αλλά και τον ντράμερ Bruce Crump. Ο Danny Joe Brown μετά από 250 συναυλίες άφησε το σχήμα το 1980 γιατί οι συνεχείς περιοδείες, επιβάρυναν την υγεία του (υπέφερε από διαβήτη). Αντικαταστάθηκε από τον Jimmy Farrar (1950-2018), για το δίσκο "Beatin’ The Odds”, αλλά η φωνή του Farrar ήταν λιγότερο αναγνωρίσιμη και με την εμπορική κλήση των Molly Hatchet άρχισε μια αργή παρακμή για το συγκρότημα που πειραματίστηκε με το άλμπουμ "Take No Prisoners", αλλά Farrar άφησε το σχήμα αμέσως μετά την κυκλοφορία του, τελικά έφυγε από το συγκρότημα εξαιτίας των διαφωνιών του με τα υπόλοιπα μέλη. Το 1981 ξαναγυρίζει στους Molly Hatcher ο άσωτος υιός Danny Joe Brown, που στο διάστημα αυτό είχε κυκλοφορήσει έναν πολύ αξιόλογο και καλό προσωπικό δίσκο και με πολύ βελτιωμένη την υγεία του. Έτσι θα λέγαμε ότι Ο Brown επανασύνδεσε το συγκρότημα στις αρχές των 80’s, αλλά στο ακόλουθο album, “No Guts… No Glory”, ο κιθαρίστας Hlubek επέμεινε στην αναμόρφωση του μοντέρνου ήχου των Molly Hatchet. Το μετέπειτα album “The Deed Is Done”, είναι ένα απλό Pop/ Southern Rock album, το group πήρε κάποιο χρόνο μακριά από κυκλοφορίες μέχρι το 1985, τότε κυκλοφορεί το "Double Trouble Live", με μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια τους. Ο δίσκος αυτός είναι μια από τις καλύτερες, ζωντανά ηχογραφημένες ανθολογίες του σκληρού Νότου. Με εξαίρεση ελάχιστες στιγμές μια παρακμιακής light περιόδου που μεσολάβησε μέχρι την ηχογράφηση αυτού του διπλού live, όλα τα τραγούδια είναι δυναμίτες, όπως τα…  “Bounty Hunter”, “Boogie No More”, “Whiskey Man” και άλλες δόξες του παρελθόντος παρελαύνουν διαδοχικά εδώ, όμως νομίζω ότι η απουσία του “Cheatin’ Woman” είναι μεγάλη παράληψη και αποτελεί ένα μείον στη γενική αρτιότητα του “Double Trouble Live”. 
 
Το διπλό αυτό live είναι ηχογραφημένο στο Dallas του Texas και στο Jacksonville της Florida και το χαρακτηρίζει η αδρεναλίνη που σου βγάζει όχι μόνον το συγκρότημα, αλλά και η επιστροφή του Danny Joe Brown. Αυτή η γοητεία του original τραγουδιστή, συνδυάζεται με πρωταγωνιστικά τραγούδια του σχήματος, όπου μερικές φορές φαίνεται να μην υπάρχουν κάποιες δυσκολίες λόγο των ζωντανών συνθηκών και φτάνουν στο επίπεδο των ηχογραφήσεων στο studio. Το “Double Trouble Live”, τρέφετε στην κυριολεξία από την επίμονη διπλή κιθαριστική επίθεση των αείμνηστων Dave Hlubek και Duane Roland και ενεργοποιείτε από τη δυναμική αλληλεπίδρασή τους, με πλούσια μονομαχία των δύο κιθαριστών. Η αύρα του συγκροτήματος ακτινοβολεί ακάθεκτα και παρόλο που είναι πρωτότυπος ο ήχος τους, διαθέτουν πραγματικά εξαιρετικά solos, αλλά προσφέρουν και πολύ ωραίες στιγμές από φορτωμένα αντρικά, άγρια, σφιχτά και συντονισμένα riffs. Το LP προσφέρει καθαρή διασκέδαση, μάρκας Southern Rock.
Σίγουρα οι Molly Hatchet, που παρ’ όλα δεν ήταν οι μόνοι γνήσιοι αντιπρόσωποι του Southern Rock (δηλαδή Νότιο κλασικό ήχο), ήταν παντοδύναμοι και έδωσαν μια νέα σκληρή πνοή στο χώρο, που ίσως να είχε ατονήσει πριν της ώρας του, αν δεν υπήρχε το Hard Rock αίμα μέσα του, όπως έγινε με τους Molly Hatchet, τους Blackfoot, τους 38 Special… κλπ.

Η μεθυστική φωνή του Danny Joe Brown και ο διπλός καθαριστικός συναγωνισμός σπάνε κόκκαλα σ’ αυτό το ζωντανό δίσκο, όπου οι Molly Hatchet χάρισαν στο κόσμο του Νότου, τον έστω διαφοροποιημένο κάπως λόγο εποχής και μόνο. Κατά τ’ άλλα, έχουμε μια άψογη ενορχήστρωση, έξυπνα διασκευασμένα μακρόσυρτα κιθαριστικά solos, αλλά και έντονη συμμετοχή του κοινού. Κλασικό, Νότιο, σκληρό, μεγάλο live, με guest star μια καυτή διασκευή του “Free Bird” των Lynyrd Skynyrd, καθώς και άλλες παλιές, καλά διασκευασμένες Νότιες συνθέσεις όπως το “Dreams I’ll Never See” του Gregg Allman, ή τα “Walks On The Side Of The Angels” και “Walk With You”. Περπατήστε πάνω στην καυτή σκηνή μαζί με το group και σηκώστε ψηλά τη γροθιά σας, με την τραχιά Νότια Rock μηχανή που λέγετε Molly Hatchet, που θα σε αιχμαλωτίσει σε όλο το “Double Trouble Live”. Πίσω από ένα σφιχτοδεμένο rhythm section που τροφοδοτείτε από το σφύριγμα της κιθάρας του Dave Hlubek και του Duane Roland, αυτή η συναυλία που έγινε το 1985 αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι τ’ αγόρια από τη Florida ήταν κάτι περισσότερο από ένα κομμάτι των Lynyrd Skynyrd. Ένα αφιέρωμα στην rebel σημαία αλλά και στη μνήμη του θρυλικού Ronnie Van Zant, έναν δηλαδή πνευματικό φόρο τιμής στους Skynyrd. Που συμπληρώνει περαιτέρω με το καλύτερο τρόπο τον περήφανο δεσμό που υπάρχει μεταξύ του Southern Rock και του Hard Rock.

Οι Molly Hatchet επέστρεψαν το 1989, χωρίς τον Hlubek για ένα δίσκο απλό, γυαλισμένο και AOR το “Lightning Strikes Twice”. Ούτε καν η βάση των οπαδών του σχήματος δεν αγόρασε αυτόν το δίσκο και έτσι οι Molly Hatchet διαλύθηκαν λίγο αργότερα. Θα ξαναενωθούν στα μέσα της δεκαετίας του '90 κάνοντας περιοδείες, αλλά και κυκλοφορόντας το “Devil’s Canyon" το 1996, η πρώτη δισκογραφική δουλειά τους από το “Lightning Strikes Twice”. Συνεχίζοντας για να ανακτήσουν το ύφος και την δόξα των χαμένων ημερών τους, θέτουν σε κυκλοφορία το 1998 το “Silent Reign Of Heroes” και στη συνέχεια το “Kingdom Of XII” στις αρχές του 2001. Ένας μεγάλος αριθμός ζωντανών ηχογραφήσεων εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, καθώς και τα studio άλμπουμ “Warriors Of The Rainbow Bridge” που κυκλοφόρησε το 2005, ενώ το 13ο album τους “Justice”, κυκλοφόρησε το 2010.
RIP
Δυστυχώς στις 10 Μαρτίου του 2005 ο Danny Joe Brown, πεθαίνει από νεφρική ανεπάρκεια λόγω του διαβήτη που είχε από 19 χρονών, ενώ στις 19 Ιουνίου του 2006 πεθαίνει και ο Duane Roland στο σπίτι του από φυσικά αίτια. Αλλά και ο Bruce Crump αφήνει το 2015 τον μάταιο τούτο κόσμο, (16 Μάρτίου 2015). Ενώ, το 2014 είχε πεθαίνει και ο μπασίστας Riff West (19 Νοεμβρίου 2014). Τέλος και ο Dave Hlubek μας άφησε χρόνους στα 2017, (2 Σεπτεμβρίου 2017).


Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.
1/9/19



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου