RODS: ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟ HARD ROCK

Η γνωριμία μου με τους Rods έγινε μέσω του άλμπουμ τους Wild Dogs (1982) που ήταν από τα καλύτερα εκείνης της χρονιάς. Η αγορά του, μού έδωσε την ευκαιρία να τους γνωρίσω καλύτερα ακούγοντας όλες τις προηγούμενες κι επόμενες δουλειές τους.  Για το νεουρκέζικο hard rock συγκρότημα των Rods θα μιλήσουμε στο σημερινό Ποιος Θυμάται και θα ξεκινήσουμε από τους…. Elf, τους Elf που αν δεν τραγούδαγε ο Ronnie James Dio δεν θα τους θυμόταν κανείς. Μέλος των Elf ήταν ο κιθαρίστας και ξάδελφος του Dio, David "Rock" Feinstein (σ.σ. ίδιο σουλούπι!) που παίρνει μέρος στις ηχογραφήσεις του πρώτου άλμπουμ τους (Elf 1972) για να αποχωρήσει την επόμενη χρονιά. Σε μια συναυλία των Elf, γνωρίστηκε με το ντράμερ Carl Canedy ο οποίος στο πολύ αρχικό στάδιο των Manowar, έπαιζε με τους Joey DeMaio και Ross the Boss! Το πρώτο σχήμα των Rods συμπληρώνεται από το μπασίστα Stephen Starmer  όπου ηχογραφούν το πρώτο άλμπουμ με τίτλο Rock Hard(1980) που πέρασε απαρατήρητο αν και άξιζε καλύτερης τύχης. Οι ηχογραφήσεις του, τούς έβαλε μέσα 30.000$ αλλά ήταν τυχεροί γιατί τους υπέγραψε η Arista Rec όπου επανακυκλοφόρησε το Rock Hard με τίτλο The Rods (1981) και το 1982 κυκλοφόρησαν το Wild Dogs το οποίο τους έφερε support στη Number of the Beast tour των Iron Maiden στη Μ.Βρετανία. Στο μπάσο έχει έλθει ο Gary Bordonaro που παρέμεινε στο σχήμα έως το τέλος.
Μια παρεξήγηση με τους manager της Arista που έχει σαν αφορμή την επιμονή του συγκροτήματος να συμπεριλάβει στο άλμπουμ τη διασκευή τους στο “You Keep Me Hangin' On “ των Supremes (σ.σ. γνωστό στους rockersαπό την εκτέλεση των Vanilla Fudge) και σε συνδυασμό με την εμπορική αποτυχία του άλμπουμ, οδηγεί στη μη ανανέωση του συμβόλαιου τους  με την Arista.   
Μετά την κυκλοφορία του 5ου άλμπουμ τους Heavier than Thou το συγκρότημα αντιμετωπίζει την αδιαφορία των fans και διαλύεται.  Στο μεταξύ κι όσο ήταν ακόμα μαζί, ο Carl Canady έχει προτάσεις για audition από τους Rainbow, Krokus και AC/DC αλλά ήταν αφοσιωμένος στο συγκρότημα των Rods και δεν δοκίμασε την τύχη του.
Το 2015 επανασυνδέονται με τη συμμετοχή των Rick Caudle τραγούδι και Emma Zale πλήκτρα και ηχογραφούν το άλμπουμ Hollywood που πέρασε απαρατήρητο, ενώ ο Canedy έχει αρχίσει να δοκιμάζει την τύχη του σαν παραγωγός, δουλεύοντας με τους Anthrax, Overkill, Exciter και Possessed!

Οι Rods ξανά ήλθαν στο προσκήνιο του 2011 με την κυκλοφορία του άλμπουμ τους Vengeance όπου περιείχε το τραγούδι “Code” όπου στα φωνητικά συμμετείχε ο Ronnie James Dio. Τελευταίο άλμπουμ τους είναι το Brotherhood of Men (2019).
Μπορεί να μην κατάφεραν πολλά πράγματα στο εμπορικό κομμάτι αλλά σίγουρα ο ήχος τους ήταν ατόφιο και τίμιο hard rock. Η αποτυχία του άλμπουμ Wild Dogs να μπει στο αμερικάνικο chart μια εποχή που πολλοί ανάλογοι δίσκοι και ίσως χειρότεροι από αυτόν, έμπαιναν με άνεση πρώτα200 του Billboard chart, ήταν το καθοριστικό στοιχείο για την εξέλιξή τους. Αφού αυτό το καλό άλμπουμ δεν πέτυχε εμπορικά, ήταν  πολύ δύσκολο να πετύχουν τα υπόλοιπα.  Προσέξτε ότι απ΄όλα σχεδόν σε όλα τα αφιερώματα της δεκαετίας του 80, οι Rods απουσιάζουν. Δεν συμπεριλαμβάνονται στα US Metal συγκροτήματα κατά τη γνώμη μου απολύτως σωστά αφού είναι hard rock συγκρότημα κι έτσι …χάνονται. Εύχομαι αυτό το μικρό αφιέρωμα να σας τράβηξε την προσοχή και να τους ανακαλύψετε, έστω κι αργά.
TRIVIA
  • Ο manager τους καταφέρνει να πείσει τον Δ/ντα Σύμβουλο της Arista, και τεράστια προσωπικότητα στο χώρο της δισκογραφίας, Clive Davis (υπέγραψε στην CBS τους Bruce Springsteen, Janis Joplin, Santana κ.α.) να έλθει να τους δει live στο CBGB της Νέας Υόρκης. Πράγματι, λίγο πριν ξεκινήσει η συναυλία τους μια λιμουζίνα παρκάρει έξω από το Νο 313 Bowery Street και βγαίνει ο Davis που πάει και κάθεται σε ένα τραπέζι κοντά στη σκηνή. Παρακολουθεί τη συναυλία πίνοντας το ποτό του όταν ο David Feinstein αποφασίζει να σολάρει πηδώντας πάνω στα τραπέζια. Χωρίς να βλέπει, τυφλωμένος από τους προβολείς, δίνει μια κλωτσιά στο ποτό του Davis και τον λούζει! Από την ένταση της στιγμής, ο Feinstein δεν κατάλαβε απολύτως τίποτε και έμαθε το περιστατικό στα παρασκήνια, όταν συνάντησε τον Davis με το κοστούμι λεκιασμένο!
  • To 1984 οι Canedy και Bordonaro έπαιξαν στο άλμπουμ του Jack Starr, Out of the Darkness.
  •  

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Wild Dogs (1982)
Let them Eat Metal (1984)


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
1/9/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου