ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΤΗΣ VOODOOLAND DR.JOHN

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών μετά από καρδιακή προσβολή ο μεγάλος συνθέτης, τραγουδιστής και πιανίστας Dr. John. Το πραγματικό όνομά του ήταν Malcolm John “Mac” Rebennack και με το ιδιαίτερο στυλ επηρέασε όσοι ελάχιστοι το blues, με τη χαρακτηριστική φωνή του αλλά κυρίως χάρις στο ιδιαίτερο ύφος που ανέπτυξε. Είχε κερδίσει 6 βραβεία Grammy και ήταν μέλος του Rock and Roll Hall of Fame. Κανείς καλλιτέχνης που προέρχεται από την περιοχή της Λουιζιάνα δεν προέβαλε τη μουσική του τόπου του όσο ο Dr. John. Σχεδόν σε κάθε τραγούδι και σε κάθε άλμπουμ του είχε μουσικά στοιχεία από τη Ν.Ορλεάνη, που τα έκανε γνωστά σε όλο τον κόσμο!
Γέννημα θρέμμα της New Orleans, ο νεαρός Malcolm John άρχισε να παίζει σε συγκροτήματα όταν ακόμα ήταν μαθητής στο γυμνάσιο. Αποφασίζει ότι η μουσική είναι η αγάπη του κι αφοσιώνεται σε αυτήν, ξεκινώντας τη μεγάλη καριέρα του.
 Γίνεται  session μουσικός και τιος περισσότερες ώρες της ημέρας, βρίσκεται στο   Wrecking Crew studio, όπου γνωρίζει μέλη των  Rolling Stones και προσωπικότητες όπως τους Van Morrison, Sonny and Cher, Aretha Franklin και Ringo Starr.

Η προσωπική του καριέρα ξεκινάει το 1968 με το άλμπουμ του Gris Gris που έχει ένα δικό του ύφος που τότε το ονόμασαν voodoo-funk! Η μεγάλη επιτυχία του ακόμα και στην Ελλάδα όπου τότε είχε κυκλοφορήσει σανsingle ήταν το τραγούδι  "Right Place Wrong Time" από το άλμπουμ του In the Right Place (1973). Ακολούθησε μια μεγάλη καριέρα με πολλά σημαντικά άλμπουμ, όπως In a Sentimental Mood(1989), ενώ ξεχωριστή θέση έχει ο δίσκος του  Creole Moon (2001) και Goin' Back to New Orleans που έγινε τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα κυρίως από το τραγούδι "Litanie des Saints". Τελευταίο άλμπουμ του ήταν το Ske-Dat-De-Dat: The Spirit of Satch (2014). Πολύ σημαντικά ήταν τα δύο άλμπουμ που ηχογράφησε με τους Bluesiana Triangle, μαζί με τους Art Blakey ντραμς και David "Fathead" Newman σαξόφωνο) καθώς και το Triumvirate (1973) μαζί με τους Mike Bloomfield και John Hammond, Jr..
Είχε δεκάδες συμμετοχές σε άλμπουμ άλλων καλλιτεχνών με πιο γνωστές στα άλμπουμ των Canned Heat, Living the Blues και Future Blues, στο Exile on Main St. των Rolling Stones όπου παίζει πιάνο στο"Let It Loose"), στο άλμπουμ Accidentally on Purpose των Ian  Gillan και Roger Glover όπου παίζει πιάνο στο "Can't Believe You Wanna Leave", στο My Kind of Christmas της Christina Aguilera όπου τραγουδάει μαζί της το "Merry Christmas, Baby", στο One Kind Favor του B.B. King αλλά και στο Ringo Starr and His All-Starr Band του Ringo Starr.
Το 1993 εμφανίστηκε στο Παλλάς, το 1994 στο Ρόδον, το 199 στο Λυκαβηττό ενώ έπαιξε και στο φεστιβάλ Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
7/6/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου