LUCIFER’S FRIEND: ΚΑΘΕ ΑΛΜΠΟΥΜ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΥΦΟΣ, ΚΟΙΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ Η ΦΩΝΑΡΑ ΤΟΥ JOHN LAWTON

O John Lawton είναι ο πρώτος από αριστερά.

Οι Γερμανοί Lucifer's Friend μπήκαν στη ζωή μου  στο μέσο της δεκαετίας του 70, όταν άκουσα δύο καταπληκτικά τραγούδια τους. Το πρώτο  ήταν το "Ride in the Sky" και το δεύτερο  το λυρικοεπικό “ Spanish Galleon”. Και τα δύο καταπληκτικά, και τα δύο εντελώς  διαφορετικά μεταξύ τους. Το με Ride in the Sky" καταιγιστικό και πολύ κοντά στο “Immigrant Song” των Led Zeppelin, το δε δεύτερο όμοιό του δεν είχα ακούσει έως τότε.
Η πορεία τους ξεκινά το 1970 από το Αμβούργο όταν οι John Lawton (τραγούδι), Peter Hesslein (κιθάρα), Dieter Horns (μπάσο), Peter Hecht (πλήκτρα) και Joachim Reitenbach (ντραμς) σχηματίζουν την πρώτη σύνθεση τους και την ίδια χρονιά κυκλοφορούν το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους. Ένα πολύ καλό δείγμα hard rock με τη φωνή του μοναδικού Άγγλου του συγκροτήματος, John Lawton (πρώην μέλος των Stonewall) να ξεχωρίζει.  Ο Hesslein σκέφτηκε να προσλάβει τον Lawton, αποφεύγοντας κάποιον Γερμανό τραγουδιστή που τα αγγλικά του θα ήταν μέτρια. Η επιλογή του ήταν πολύ καλή, αφού ο η θεϊκή φωνή Lawrton όχι μόνο εκτίναξε το συγκρότημα αλλά και γνώρισε στον rock κόσμο έναν από τους καλύτερους ερμηνευτές.  Αρχικά είχαν επιλέξει το όνομα Asterix κυκλοφορόντας ένα άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους το 1970 για να καταλήξουν στο Lucifer's Friend και να υπογράψουν στην ανερχόμενη αγγλική δισκογραφική εταιρεία Vertigo Records με την οποία υπέγραψαν συμβόλαιο.
Το εξώφυλλο του πρώτου άλμπουμ τους.
 To δεύτερο άλμπουμ τους Where the Groupies Killed the Blues (1972) ήταν πιο πειραματικό και διέφερε από το πρώτο τους. Στη μουσική του πρώτου επέστρεψαν με την κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ τους I'm Just a Rock & Roll Singer (1973). To τέταρτο άλμπουμ με τίτλο Banquet (1974) ξεφεύγει απ’ ότιδήποτε άλλο έχετε ακούσει. Και όχι λόγω της  εξαιρετικής και πολύπλοκης σουίτας “Spanish Galleon’ αλλά σχεδόν όλα τα κομμάτια έχουν δικό τους συνθετικό ενδιαφέρον. Ακούστε τα “Thus Spoke Oberon” και ‘Dirty Old Town” που το συγκρότημα αναμειγνύει με απόλυτη αναλογία jazz, fusion και rock. Αδιαμφισβήτητα ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες δίσκους που έχω ακούσει. Την συνταγή του Banquet ακολούθησαν και στο επόμενο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε το 1976 με τίτλο Mind Exploding, εξ ίσου σημαντικό κι ενδιαφέρον με το Banquet. Αυτός ήταν ο τελευταίος δίσκος που ηχογράφησαν με τον John Lawton που αποχώρησε για να αντικαταστήσει τον David Byron στους Uriah Heep.
Η αποχώρησή του αποδείχτηκε μεγάλο πλήγμα για το γερμανικό συγκρότημα  που επανήλθε δισκογραφικά το 1978 με το άλμπουμ Good Time Warrior και τραγουδιστή και πάλι βρετανό, τον Mike Starrs από τους Colosseum II. Ο ήχος τους έχει αλλάξει , έχοντας χάσει τη μαγεία και το κράμα ήχων με το οποίο είχαν καταφέρει να ξεχωρίσουν. Με τον Starrs ηχογράφησαν ακόμα ένα άλμπουμ, το Sneak Me In (1980) για να επιστρέψει ο Lawton το 1981 όπου κυκλοφόρησαν το  Mean Machine αλλά η μαγεία και η ατμόσφαιρα των πρώτων άλμπουμ τους είχε χαθεί. Το 1982 διαλύονται και μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, το 1994 οι John Lawton και Peter Hesslein επιστρέφουν με το όνομα Lucifer's Friend II  και κυκλοφορούν το άλμπουμ Sumo Grip, για να ξαναδιαλυθούν. Έκτοτε κυκλοφόρησαν 4 άλμπουμ  χωρίς κάποιο ενδιαφέρον, με τελευταίο το Black Moon.  (2019).
Το 2015 εμφανίστηκαν στο Sweden Rock Festival  με αρκετές διαφοροποιήσεις στη σύνθεσή τους, αλλά πάντα με τους Lawton και Hesslein.
Οι Lucifer's Friend έμειναν στην ιστορία σαν ένα συγκρότημα που στα πρώτα 5 άλμπουμ τους, παρουσίαζαν ένα διαφορετικό μουσικό σύνολο, που ξεκίναγε από τη jazz και κατέληγε στο hard rock, αναμεμειγμένα σε τέλειες δόσεις.
TRIVIA
  • O John Lawton από το 1971 έως και το 1975 ήταν μέλος πολυμελούς του γερμανοβρετανικού χορευτικού συγκροτήματος των Humphries Singers που κυκλοφορούσε δίσκους κυρίως με διασκευές χορευτικών επιτυχιών. Ο Lawton πήρε μέρος σε 17 άλμπουμ τους!
  • To 1980 o John Lawton κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Heartbeat το οποίο στην ουσία ήταν ένα άλμπουμ των Lucifer's Friend  αλλά με το  όνομά του. Οι μουσικοί που συμμετέχουν είναι οι Lucifer;’s Friends εποχής 1980.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
  Lucifer's Friend ( 1970)
  Banquet (1974)



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

13/5/19

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Στην αρχική μορφή των Asterix στα φωνητικά συναντάμε τον George (Monroe)Mavros. Ο Γιώργος Μαυρίδης (όπως ήταν το πραγματικό του όνομα)γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και ο πατέρας του ήταν μουσικός. Το 1956 εγκαταστάθηκαν στο Αμβούργο. Ο Γιώργος, επηρεασμένος και από την επιτυχία της Βίκυ Λέαντρος αποφάσισε να ασχοληθεί με το τραγούδι. Έγινε μέλος των German Bonds μέλη των οποίων ήταν οι: Dieter Horns, Frank Rosemann, Peter Hecht, Peter Hesslein. Ακολούθησαν πολλές αλλαγές στην ονομασία του group, μέχρι να καταλήξουν στο Asterix.Παρέμεινε στους Asterix από το 1968 έως το 1970,οπότε αντικαταστάθηκε από τον John Lawton. Η χροιά της φωνής του έμοιαζε με αυτή του Lawton. Για να βελτιώσει τη φωνή του έκανε μαθήματα φωνητικής με την Γερμανίδα Flora Draht (ερμηνεύτρια όπερας), οποία τον θεωρούσε τεράστιο ταλέντο. Μετά ακολούθησε προσωπική καριέρα με την κυκλοφορία του single: Frag' nach mir / Magdalena Magdalena (1971). Κάπου στα τέλη των 70's χάνονται τα ίχνη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή