LIVING COLOUR: ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΤΟΥ FUNK ROCK

Πραγματική ξεχωριστή περίπτωση οι Living Colour, σχηματίστηκαν το 1984 στη Νέα Υόρκη από τον κιθαρίστα Vernon Reid που ήταν πολλά σκαλοπάτια καλύτερος από άλλους συναδέλφους του μουσικούς. Το όνομά του ή καλύτερα το παίξιμό του ήταν γνωστό στα jazz club της Νέας Υόρκης και έχοντας ένα ρεπερτόριο jazz, funk, με πολιτικοποιημένο στίχο, σύντομα καταλήγει στην καλύτερη επαγγελματική του προσπάθεια που είναι ο σχηματισμός των Living Colour. Παράλληλα, με τους Greg Tate και Konda Mason ιδρύει τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Black Rock Coalition που σκοπό έχει την ενίσχυση της καλλιτεχνικής ελευθερίας των μαύρων μουσικών.  O Mick Jagger ήταν αυτός που τους ανακάλυψε και τους πρότεινε στον παραγωγό Ed Stadium ο οποίος έκανε παραγωγή στα πρώτα δύο άλμπουμ τους.  Στο πρόσωπο του Corey Glover, ο Reid βρίσκει τον ιδανικό τραγουδιστή και μαζί με τον ντράμερ Muzz Skillings και τον μπασίστα Will Calhourn, απόφοιτο του Berklee College of Music, επανδρώνει τους Living Colour που αρχίζουν εμφανίσεις σε clubs.  Εντυπωσιάζουν τόσο με το ευρηματικό παίξιμό τους όσο και με το γεγονός που είναι μαύροι και έχουν τέτοια άποψη για το rock. Τα τραγούδια τους μπερδεύουν rock με funk και γίνονται πρωτοπόροι μιας ολόκληρης μουσικής κίνησης. To πρώτο άλμπουμ με τίτλο το Vivid (No 6 Αμερική) κυκλοφορεί το 1998 και τους καθιερώνει αμέσως και με το τραγούδι “Cult of Personality” (Νο 13 Αμερική, Νο 67 Μ.Βρετανία) αναδεικνύεται το αστείρευτο ταλέντο του Reid που τον καθιερώνει σαν έναν από τους καλύτερους κιθαρίστες.
Η εισαγωγή του τραγουδιού (σ.σ. πολιτικοί λόγοι του των Malcolm X, Roosevelt και J.F.Kennedy) αλλά και το εκπληκτικό παίξιμο του Reid κάνουν το κομμάτι να παραμένει σαν σήμα κατατεθέν τόσο του παιξίματός του όσο και της σύνθεσης τους (σ.σ. και οι 4 εμφανίζονται σαν συνθέτες). Το άλμπουμ Vivid είχε πολύ ενδιαφέρον, γιατί προσέγγιζε το rock από μια εντελώς διαφορετική πλευρά, προσθέτοντας στοιχεία jazz και funk.  Η επιτυχία τους οδηγεί να ανοίξουν τις εμφανίσεις των Guns’n’Roses και Rolling Stones, (στην Steel Wheels/Urban Jungle Tour). Και το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Time’s Up (1990, No 13 Αμερική, Νο 20 Μ.Βρετανία) είχε πολύ ενδιαφέρον αλλά δεν έτυχε της αντιμετώπισης που θα του άξιζε, άσχετα αν έφθασε ψηλά στο αμερικάνικο chart. Στο άλμπουμ συμμετέχουν μεγάλα ονόματα όπως ο Mick Jagger, Maceo Parker ( σαξοφωνίστας του James Brown), Queen Latifah αλλά και Little Richard. To Time’s Up ήταν το άλμπουμ με το οποίο οι Living Colour κέρδισαν το βραβείο Grammy στην κατηγορία Best Hard Rock Performance.
Το 1992 ο Skillings αποχώρησε και αντικαταστάθηκε από τον Doug Wimbish, μπασίστα που έχει παίξει με τους Rolling Stones, Mick Jagger, Annie Lennox, James Brown και Depeche Mode! Με τη σύνθεση Corey Glover τραγούδι, Vernon Reid κιθάρα, Doug Wimbish μπάσο και Will Calhoun ντραμς, ηχογραφούν το τρίτο άλμπουμ τους με τίτλο Stain (1993 No 26 Αμερική, Νο 19 Μ.Βρετανία) για να διαλυθούν το 1995.  Είχαν ήδη να γράφουν κομμάτια για το τέταρτο άλμπουμ τους που τελικά συμπεριλήφθηκαν στη συλλογή Pride.
Το 2000 επανασχηματίστηκαν και εμφανίστηκαν στο θρυλικό club CBGB με το όνομα "Head>>Fake. To 2003 κυκλοφόρησαν το τέταρτο άλμπουμ τους με τίτλο Collideoscope που πήρε πολύ καλές κριτικές αλλά εμπορικά δεν είχε την αντίστοιχη επιτυχία. Στο Collideoscope οι Living Colour διασκευάζουν AC/DC (Back in Black) και Beatles (Tomorrow never Knows) ενώ στα περισσότερα τραγούδια τους οι στίχοι τους είναι επιθετικοί! Ακολούθησαν 2 ακόμα άλμπουμ, το The Chair in the Doorway(2009) που επίσης πήρε καλές κριτικές και το Shade(2017). Το συγκρότημα εξακολουθεί να εμφανίζεται στην Αμερική σε clubs και φεστιβάλ.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥΣ
Ο τραγουδιστής Corey Glover ηχογράφησε 3 studio και 2 live άλμπουμ, ενώ το 2006 έπαιξε το ρόλο του Ιούδα στη θεατρική έκδοση του Jesus Christ Superstar.
Ο χαρισματικός κιθαρίστας Vernon Reid  σχημάτισε τους Masque με τους οποίους κυκλοφόρησε 3 άλμπουμ. Έπαιξε σε διάφορα σχήματα αλλά ποτέ δεν κατόρθωσε να αγγίξει το μεγαλείο του Vivid.
O ντράμερ Will Calhoun ηχογράφησε 6 προσωπικά άλμπουμ και ο μπασίστας έπαιξε με τους Rolling Stones στο άλμπουμ  Bridges to Babylon, ηχογράφησε 2 προσωπικά άλμπουμ κι έπαιξε σε 6 άλμπουμ του Little Axe.To 1998 σχημάτισε τους Jungle Funk με τη συμμετοχή των Vinx De’Jon Parrette και Will Calhoun και ηχογράφησαν 1 άλμπουμ, το ομώνυμο το 1998 με ήχους αποκλειστικά drum and bass!
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Vivid (1988)


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  ΡΙΧΑΡΔΟΣ
10/1/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου