JAMES GANG: ΜΕ ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ JOE WALSH KAI TOMMY BOLIN

Οι James Gang είναι ένα από τα πολλά αμερικάνικα συγκροτήματα της δεκαετίας του ’70 που ήταν ελάχιστα γνωστό στην Ευρώπη. Θα μπορούσα να έλεγα ότι στην Ελλάδα τούς μάθαμε από τον…Tommy Bolin που ήταν οικείος λόγω της συμμετοχής του στους…Deep Purple. O γράφων, άρχισε να ψάχνει αρκετά χρόνια πρίν τους δίσκους τους, με αιτία τη μετεγγραφή που πήρε ο κιθαρίστας τους, Joe Walsh στους Eagles. Όλα αυτά θα τα δούμε πιο κάτω, διαβάζοντας την ιστορία τους των James Gang που ξεκινά από το Cleveland του Ohio το 1966(!), όταν ο ντράμερ Jim Fox έφυγε από το τοπικό συγκρότημα των Outsiders  για να συνεχίσει τις σπουδές  του στο κολέγιο. Επηρεασμένος από τη εισβολή βρετανικών συγκροτημάτων  όπως οι Beatles, Rolling Stones, Who και Yardbirds μαζί με τους φίλους του Tom Kriss μπάσο, Phil Giallombardo πλήκτρα και Ronnie Silverman κιθάρα σχηματίζουν τους πρώιμους James Gang το 1966! Στο συγκρότημα γίνονται πολλές αλλαγές μελών με σημαντικότερη την προσθήκη του άγνωστου τότε κιθαρίστα Joe Walsh. Αν και δεν είχαν καν υπογράψει συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία, καταφέρνουν να ανοίξουν τη συναυλία των Cream στο Detroit. Η συνεργασία τους με τον manager Mark Barger, τους οδηγεί στα γραφεία της ABC Records όπου υπογράφουν συμβόλαιο. Το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Yer’ Album (Νο 83 Αμερική) κυκλοφορεί το 1969 με παραγωγό τον Bill Szymczyk. Η σύνθεση των James Gang είναι Jim Fox ντραμς, τραγούδι, Joe Walsh κιθάρα, τραγούδι και Tom Kriss μπάσο/τραγούδι.

Οι κόκκινες λέξεις αποτελούν links και μπορείτε να τις πατήσετε.
 


Η αφίσα της ταινίας.
ΟΙ JAMES GANG ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ!
Το 969 ο Szymczyk αναλαμβάνει να επιμεληθεί της μουσικής της ταινίας Zachariah (1971) τού σκηνοθέτη George Englund και φυσικά οι πρώτοι που προσκαλεί να δώσουν τραγούδια τους είναι οι James Gang που ακούγονται να παίζουν τα Laguna Salada και Country Fever. Τα δύο τραγούδια παρουσιάστηκαν σαν bonus στο Τhe James Gang Greatest Hits(2000). 
To Νοέμβριο του 1969 ο μπασίστας Tom Kriss αποχωρεί και τον αντικαθιστά ο Dale Peters. Η κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους James Gang Rides Again (1970 No 20 Aμερική) ήταν αυτή που έκανε γνωστό το συγκρότημα σε όλη την Αμερική. Αιτία ήταν το single «Funk #49» (Νο 59 Αμερική) που αν και δεν κατάφερε να μπει στο Top 40 έγινε επιτυχία και μάλιστα η μεγαλύτερη τους. Η κυκλοφορία του James Gang Rides Again και ο manager τους τους βοηθούν να ανοίγουν τις συναυλίες των Who για 6 ημερομηνίες στην Αμερική. Η εμφάνισή τους ήταν τόσο καλή, που ο Pete Towsnshend εντυπωσιάζεται που τους ζητά να ανοίξουν και την βρετανική περιοδεία τους! Έκτοτε ξεκίνησε μια φιλιά μεταξύ των Townshend και Walsh που κρατά έως σήμερα. Μετά την κυκλοφορία των άλμπουμ Thirds (Νο 27 Αμερική) και James Gang Live (και τα δύο κυκλοφόρησαν το 1971), o Joe Walsh εξουθενωμένος αποχωρεί και τον αντικαθιστούν οι Roy Kenner τραγούδι και Domenic Troiano κιθάρα και οι δύο πρώην μέλη των Bush. Με τους 2 προαναφερθέντες μουσικούς, οι James Gang ηχογραφούν τα άλμπουμ Straight Shooter (Νο 58 Αμερική) και Passin’ Thru(Νο 72 Αμερική και τα δύο κυκλοφόρησαν το 1972).Οι σχέση των Troiano και Fox δεν είναι οι καλύτερες με αποτέλεσμα ο πρώτος να φύγει και να πάει στους Guess Who.

Ο TOMMY BOLIN ΣΤΟΥΣ JAMES GANG


Στη θέση του μετά από πρόταση του Joe Walsh, έρχεται ο ινδιάνικης καταγωγής (sioux) Tommy Bolin και μαζί ηχογραφούν τα άλμπουμ Bang (1973 No 122 Αμερική) και Miami (1974 Νο 97 Αμερική). Απογοητευμένος από την εμπορική αποτυχία των δύο άλμπουμ ο Bolin αποχωρεί και παίζει για τους Dr John αλλά και Alphonse Mouzon για να καταλήξει τους Deep Purple, αντικαθιστώντας τον Μαυροφορεμένο.
Τελευταίο άλμπουμ στην πλούσια δισκογραφία των James Gang ήταν το Jesse Come Home (1976 No 109 Αμερική). Το μόνο μέλος που έμεινε σταθερό σε όλες τις αλλαγές και στις ηχογραφήσεις ήταν ο ντράμερ Jim Fox, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι από τη στιγμή που έφυγε ο Joe Walsh, το 1971, το συγκρότημα ακολούθησε πτωτική πορεία. Τελικά διαλύθηκαν το 1977!
Η κλασική σύνθεση τους επανανσυνδέθηκε τον Ιούλιο του 1991 (Walsh, Peters και Fox) πραγματοποιώντας μια εμφάνιση στο Nautica Pavillion του Cleveland. Ξαναέπαιξαν το 1996 κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Bill Clinton, ενώ έκτοτε έχουν εμφανιστεί αρκετές φορές.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΜΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
James Gang Rides Again (1970)
Thirds(1971)
Live in Concert(1971)
TRIVIA


O William Frank “Bill” Szymczyk είναι Αμερικάνος παραγωγός/μηχανικός ήχου που τη δεκαετία του’70 έγινε γνωστός χάρις στις δουλειές του με τους Eagles (έκανε παραγωγή στα άλμπουμ τους On the Border, One of These Nights , Hotel California, The Long Run και Eagles Live), B. B.King, Joe Walsh, J. Geils Band,  Jo Jo Gunn, Elvin Bishop και James Gang. Διαμόρφωσε τον ήχο του rock της δυτικής ακτής, αφήνοντας πίσω του εξαιρετικές δουλειές.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
15/11/18/



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου