Guess Who – American Woman

Το American Woman είναι η μεγαλύτερη επιτυχία των καναδών Guess Who στο αμερικάνικο chart μικρών δίσκων (Νο 1 1970 και No 19 Ενωμένο Βασίλειο). Ένα κομμάτι που ακόμα και σήμερα, 47 χρόνια μετά εξακολουθεί να ακούγεται και να αρέσει όπως τότε. Το τραγούδι, εκτός από single, συμπεριλήφθηκε στο 6ο studio άλμπουμ με τίτλο American Woman (Νο 9 Αμερική) κι ήταν το τελευταίο με τον Randy Bachman στην κιθάρα, τραγούδι. Εμείς μάθαμε τον Bachman λίγα χρόνια αργότερα σαν μέλος των Bachman–Turner Overdrive.
 Το τραγούδι, που είναι σύνθεση των Burton Cummings, Gary Petersen, Jim Kale και Randy Bachman, πήρε σάρκα και οστά κατά τη διάρκεια ενός jam, όπου έσπασε μια χορδή της κιθάρας του Buchman. Έτσι άλλαξε το μέτρο κι έπαιξε το κομμάτι δυνατότερα, με τον Cunmmings να προσθέτει εκείνη την ώρα τους στίχους. Όταν τελείωσε το τζαμάρισμα, προσπα΄θούσαν να θυμηυθούν πως...πήγαινε το κομμάτι αλλά κανείς τους δεν το θυμόταν. Θυμήθηκαν όμως ότι όσο τζαμάριζαν, είχαν δει ένα fan να τους ηχογραφεί με κασετόφωνο και του ζήτησαν να τους δώσει την κασέτα για να έχουν την ηχογράφηση. Στο studio έκαναν λίγες βελτιώσεις γιατί η αρχική ιδέα του riff αλλά και των στίχων τους ικανοποιούσε και δεν άλλαξαν τίποτε.    
Ο Randy Bachman περιγράφει τους στίχους του σαν «αντιπολεμικούς», γιατί την εποχή που γραφτήκαν η Αμερική ήταν σε πόλεμο στο Vietnam. Από τότε το κομμάτι είναι σήμα κατατεθέν για τις αμερικανίδεs, αλλά ο στιχουργός Burton Cummings λέει ότι οι στίχοι δεν έχουν καμία σχέση με την αμερικάνικη υπερηφάνεια. «Αυτό που είχα στο μυαλό μου είναι ότι οι αμερικανίδες μεγαλώνουν γρηγορότερα από τις καναδέζες κι αυτό τις κάνει…επικίνδυνες! Όταν λέω 'American woman, stay away from me' στην πραγματικότητα εννοώ «καναδέζες, σας προτιμώ»! Άβυσσος η ψυχή του στιχουργού.
TRIVIA
  • Το τραγούδι διασκεύασε το 1999 ο Lenny Kravitz και το ξαναέκανε επιτυχία.
  • Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία που γνώρισαν το 1970,που προσκλήθηκαν να παίξουν στο Λευκό Οίκο. Επειδή όμως εκείνη την εποχή η Αμερική είχε στείλει στρατεύματα στο Βιετνάμ και οι στίχοι του τραγουδιού είχαν αντιπολεμικό μήνυμα, η σύζυγος του Προέδρου Richard Nixon, Pat τους είπε να μην το "American Woman"!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

13/9/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου