ΚΙ ΑΛΛΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΤΩΝ ROXY MUSIC. Β' ΜΕΡΟΣ

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος στα κορίτσια των κοσμούν τα εξώφυλλα των δίσκων των Roxy Music [διάβασε εδώ] ο Γιάννης Παναγάκος έκανε αναφορά στις κυκλοφορίες από το δισκογραφικό ξεκίνημά τους (1972) μέχρι και την κυκλοφορία του Siren (1975).
Σήμερα κλείνει το αφιέρωμα στα εξώφυλλα των Roxy Music όπου εμφανίζονται  κορίτσια, έστω και με σε ευπρεπείς (κρίμα) πόζες!

Μετά από διάστημα αποχής περίπου τεσσάρων ετών - και αφού οι τέσσερις πλέον Roxy Music (Ferry/Mackay/Manzanera/Thompson) επανενώθηκαν το 1978- κυκλοφόρησε ο δίσκος με τίτλο:
 Manifesto (1979) που σκαρφάλωσε μέχρι το Νο.7 στο chart του Ηνωμένου Βασίλειου ενώ τα δύο από τα τρία singles που κυκλοφόρησαν ανέβηκαν ακόμη ψηλότερα.Στο εξώφυλλο τα γυναικεία μοντέλα της πρώτης περιόδου αντικαταστάθηκαν από κούκλες βιτρίνας σαν να ευρίσκονται σε κάποιο πάρτυ. Η ιδέα  ήταν του Bryan Ferry και του σχεδιαστή μόδας Antony Price. Κάποιες από τις κούκλες σχεδιάστηκαν με βάση το μοντέλο Kari-Ann Muller, η οποία κοσμούσε το εξώφυλλο του πρώτου τους δίσκου. Για τη βαφή τους προσελήφθη η Sally Feldman, υπάλληλος της Adel Rootstein (διάσημη Βρετανίδα σχεδιάστρια μανεκέν). Ανάμεσα στις κούκλες υπάρχουν και δύο ανθρώπινα μοντέλα (δίδυμες) στο παρασκήνιο, θαυμάστριες της μπάντας.
(Σημ.: Όποιος-α τις αναγνωρίσει, παρακαλώ να το γράψει στα σχόλια. Χρησιμοποίησα και μεγεθυντικό φακό αλλά και πάλι σίγουρος δεν είμαι).Τέλος η τυπογραφία, καθώς και ο τίτλος του δίσκου είναι εμπνευσμένα από την πρώτη έκδοση του βραχύβιου λογοτεχνικού περιοδικού Blast με βασικό συντάκτη τον Wyndham Lewis.

  Flesh + Blood (1980) Ακόμα ένας ειτυχημένος δίσκος για τους Roxy Music που πήγε No.1 στο Ηνωμένο Βασίλειο σε δύο διαφορετικούς μήνες (Ιούνιος & Αύγουστος), συνολικά εξήντα εβδομάδες στους πίνακες επιτυχιών. Επίσης ανέβηκε μέχρι το Νο. 35 στις Ηνωμένες Πολιτείες.Για πρώτη φορά το συγκρότημα κυκλοφορεί διασκευές σε τραγούδια των Byrds & Wilson Pickett.
Πλέον τριμελής η μπάντα μετά την αποχώρηση του ντράμερ Thompson, με πολλούς session μουσικούς στις ηχογραφήσεις, όπως συνέβη και στο Manifesto.Το εξώφυλλο είναι ιδέα του Peter Saville, διευθυντή της Factory Records, ο οποίος έχει
επιμεληθεί τα αντίστοιχα σε δουλειές των Joy Division/ New Order/ Peter Gabriel/ Ultravox κ.α., χωρίς την ανάμειξη του Ferry. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Neil Kirk.
Τρεις ξανθές γυναίκες-μοντέλα (οι δύο στο εξώφυλλο, η τρίτη στο οπισθόφυλλο) εικονίζονται ως αθλήτριες έτοιμες να ρίξουν τα ακόντια τους.
(Σημ.: Όποιος/α γνωρίζει τα ονόματά τους ας τα γράψει στα σχόλια).
  Avalon (1982)
Ο τελευταίος studio δίσκος των Roxy Music, με τεράστια εμπορική επιτυχία (Νο.1 στο Ηνωμένο Βασίλειο, με παρουσία στα charts πίνακες για πάνω από ένα χρόνο κι ο πιο επιτυχημένος στις Η.Π.Α.).Και στο συγκεκριμένο εξώφυλλο συνεχίστηκε η παράδοση με την εμφάνιση γυναικείας παρουσίας, αν και στο Avalon είναι λιγότερο αναγνωρίσιμη.
 Η εικονιζόμενη γυναίκα, Lucy Helmore, είναι η τότε φιλενάδα και μετέπειτα σύζυγος για πολλά χρόνια (1982-2003 οπότε και χώρισαν) του Bryan Ferry. Μαζί απέκτησαν τέσσερις υιούς.Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην Ιρλανδία, στη λίμνη όπου είχαν σπίτι οι γονείς της Lucy.
Ο σχεδιασμός ανήκει και πάλι στον Peter Saville. Η Lucy εικονίζεται με μεσαιωνικό κράνος, ένα γεράκι είναι γαντζωμένο στο χέρι της, το οποίο καλύπτει με γάντι.Το εξώφυλλο παραπέμπει στον Βασιλιά Αρθούρο και στο ταξίδι του στη γη του Avalon.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ
31/3/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου