ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΩΝ ROXY MUSIC. Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΤΟΥΣ


 
Οι Roxy Music σχηματίσθηκαν το 1971 με βασικό συνθέτη και τραγουδιστή τον Bryan Ferry κι επηρέασαν μετέπειτα σχήματα & καλλιτέχνες του new wave και ηλεκτρονικής μουσικής.
Η διαδρομή τους χωρίζεται σε τρεις περιόδους:
•    1971-1976 με πέντε studio δίσκους στο ενεργητικό τους,
•    1978-1983 επανένωση· κυκλοφόρησαν τρεις studio δίσκους και
•    2001-2011 δεύτερη επανένωση χωρίς κυκλοφορία studio δίσκου.


•    2001-2011 δεύτερη επανένωση χωρίς κυκλοφορία studio δίσκου.

Για τα εξώφυλλα των δίσκων της πρώτης περιόδου, τα οποία κοσμούν όλα γυναικείες παρουσίες, καθώς  και κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την κάθε κυκλοφορία διαβάστε παρακάτω.
‘’Roxy Music’’, (1972 Νο. 10 στο Ηνωμένο Βασίλειο).
Ο δίσκος ηχογραφήθηκε σε διάστημα δύο εβδομάδων γιατί δεν είχαν υπογράψει  συμβόλαιο με εταιρεία, την χρηματοδότηση ανέλαβαν οι εκπρόσωποί τους (managers). Παραγωγός ήταν ο πρώην King Crimson, στιχουργός Peter Sinfield. Λίγες εβδομάδες μετά τις ηχογραφήσεις υπέγραψαν με την Island Records και ο δίσκος κυκλοφόρησε.  Στο εξώφυλλο εμφανίζεται το μοντέλο Kari-Ann Muller, σε φωτογράφηση από τον Karl Stoecker, την οποία ο Ferry συνάντησε σε επίδειξη μόδας. Η πληρωμή της ήταν 20 λίρες (‘’πενιχρό ποσό’’ σύμφωνα με την ίδια, μιας και η μπάντα ήταν άγνωστη τότε). Η Muller υπήρξε -σε μεταγενέστερο χρόνο- σύζυγος του Chris Jagger (μικρότερος αδελφός του Mick) ενώ τo πορτραίτο της κοσμεί και το εξώφυλλο του δίσκου’’The Hoople’’ των Mott the Hoople (1974).
• ‘’For Your Pleasure ‘’, (1973, Νο. 4 στο Ηνωμένο Βασίλειο).
Το δεύτερο και τελευταίο άλμπουμ με τον Brian Eno στη σύνθεση της μπάντας.
Στο εξώφυλλο εικονίζεται η Amanda Lear (γνωστή από τις μετέπειτα disco επιτυχίες της, μούσα και φίλη του ζωγράφου Dali για αρκετά χρόνια) με δερμάτινο κολλητό φόρεμα να οδηγεί με λουρί έναν πάνθηρα προς μία λιμουζίνα, η οποία εμφανίζεται στο οπισθόφυλλο με οδηγό τον Ferry) με φόντο σκιαγραφία του Λος Άντζελες. Η φωτογράφηση έγινε από τον φωτογράφο του πρώτου εξωφύλλου. Η Lear ήταν -επίσης- μοντέλο, δεν είχε ακούσει για τους Roxy Music όταν τη συνάντησε ο Ferry, τον οποίο βρήκε ‘’πολύ γοητευτικό’’. Υπήρξαν ζευγάρι για λίγο καιρό.
Όταν της προσεφέρθη η δουλειά, δεν έκαναν λόγο για τον πάνθηρα οι υπεύθυνοι. Η φωτογράφηση έγινε σε άδειο δρόμο στο Νότιο Λονδίνο και σύμφωνα με την Lear :‘’Ήταν λίγο τρομαχτικό. Το παράκαναν με τις δόσεις του Valium στο ζώο, το οποίο δεν μπορούσε να σηκωθεί και παρέμενε ξαπλωμένο. Αν και στη συγκεκριμένη κατάσταση, έδειχνε πολύ άγριο. Στο εξώφυλλο τα μάτια του ζώου έχουν ζωγραφιστεί ανοιχτά.’’
•‘’Stranded’’ ,(1973), Νο. 1 (Ηνωμένο Βασίλειο).
Πρώτος δίσκος μετά την αποχώρηση του Brian Eno· αντικαταστάτης ο Eddie Jodson.
Για το εξώφυλλο συνεργάστηκαν ξανά ο φωτογράφος Karl Stoecker, ο Bryan Ferry & ο Anthony Price (σχεδιαστής μόδας & συνεργάτης του Ferry). Το μοντέλο που απεικονίζεται στο εξώφυλλο είναι η Marilyn Cole, η οποία είδε τη ζωή της να αλλάζει προς το καλύτερο όταν έγινε μοντέλο του Playboy. To 1973 αναδείχθηκε Playmate της χρονιάς, σε ηλικία 23 ετών. Ο Ferry είδε τις φωτογραφίες της και της πρότεινε τη δουλειά. Η φωτογράφηση έγινε σε κάποιο μικρό studio στο Λονδίνο. Η Marylin δεν είχε ακούσει πριν για τους Roxy Music αλλά ένιωσε από την αρχή άνετα με τους συντελεστές τους οποίους χαρακτήρισε ταλαντούχους. Εντυπωσιάστηκε από το κόκκινο φόρεμα που θα φορούσε για τη φωτογράφηση, αλλά αμέσως μετά το make-up, ο Price άρχισε να το σκίζει διότι όπως της εξήγησαν ‘’υποτίθετο ότι ήταν απομονωμένη (stranded) στη ζούγκλα’’. Στη συνέχεια ψέκασαν τα μαλλιά της και το φόρεμα ώστε να φαίνεται βρεγμένο.
Η Marylin είχε σύντομη σχέση με τον Ferry. Αργότερα παντρεύτηκε τον διευθυντή του Playboy.

• ‘’Country Life ‘’, (1974), Νο. 3 (Ενωμένο Βασίλειο) & Νο. 37 (Η.Π.Α.)
Σύμφωνα με τον Jim Miller στην κριτική του στο Rolling Stone: ‘’Stranded & Country Life αμφότερα σηματοδοτούν το ζενίθ του σύγχρονου βρετανικού art rock.’’ Ο Ferry ονόμασε τον δίσκο Country Life από το εβδομαδιαίο βρετανικό περιοδικό με τον ίδιο τίτλο το οποίο ασχολείτο με τον αγροτικό τρόπο ζωής.
To εξώφυλλο κοσμούν δύο ημίγυμνα μοντέλα: η Constanze Karoli (εξαδέλφη του Michael Karoli· αυθεντικό μέλος των Can) & η Eveline Grunwald (φιλενάδα του Karoli).
Τις κοπέλες συνάντησε ο Ferry στην Πορτογαλία και της έπεισε να κάνουν τη φωτογράφηση και να τον βοηθήσουν με τους γερμανικούς στίχους στο τραγούδι ‘’Bitter-Sweet’’.
Τέτοιο αμφιλεγόμενο εξώφυλλο για την εποχή του λογοκρίθηκε σε κάποιες χώρες, όπου και κυκλοφόρησε με διαφορετικά εξώφυλλα (μόνο με το φύλλωμα ή με κοντινή στα πρόσωπα φωτό των γυναικών). Στις Η.Π.Α. κυκλοφόρησε τυλιγμένος για να μην φαίνονται τα κορίτσια!
Τα δύο μοντέλα σε μετεγενέστερη φωτογραφία(πως είναι σήμερα)
Ο φωτογράφος στη συγκεκριμένη δουλειά ήταν ο Eric Boman.
•  ‘’Siren’’, (1975), Νο. 4(Ενωμένο Βασίλειο).
Σύμφωνα με τον Bryan Ferry: "’είναι το καλύτερο άλμπουμ που έχουμε ηχογραφήσει. Έχει την ενέργεια των δύο πρώτων δίσκων και τον επαγγελματισμό των δύο τελευταίων.’’
Στο εξώφυλλο εικονίζεται το διάσημο μοντέλο Jerry Hall με φιγούρα Σειρήνας σε βραχώδη ακτή στην Ουαλλία.
Η αρχική ιδέα του Ferry ήταν η βραχώδης ακτή με την Hall και φόντο τα κύματα που σκάνε στα βράχια. Το θέμα εμπνεύστηκε από τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ για τις ροές της λάβας στο οποίο υπήρχαν πλάνα από την συγκεκριμένη ακτή, την οποία επισκέφθηκε ο Anthony Price και έδωσε τη συγκατάθεσή του.
Σχεδίασε (o Price) το κοστούμι της Hall σε πράσινο χρώμα για να ταιριάζει με την ταραχώδη θάλασσα και τη βλάστηση της ακτής. Μετά από μία εβδομάδα το συνεργείο έφθασε στην περιοχή μία ημέρα πριν λάβει χώρα η φωτογράφηση. Ο φωτογράφος στο ‘’Siren’’ ήταν ο Graham Hughes.
Αντί για κύματα συνάντησαν μία ήρεμη θάλασσα και δυνατό ήλιο με αποτέλεσμα το χρώμα στη σκηνή να έχει αλλάξει σε μπλε. Έτσι υποχρεώθηκε ο Price να βάψει εκ νέου το κοστούμι της Hall σε μπλε χρώμα.
Μερικά εξώφυλλα του δίσκου τυπώθηκαν σε πράσινο χρώμα ώστε να δουν οι συντελεστές πως θα ήταν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αυτά πλέον είναι από τα σπανιότερα συλλεκτικά αντικείμενα που αφορούν στους Roxy Music.
Ο Ferry αρραβωνιάστηκε την Hall στην συνέχεια πριν εκείνη τον αφήσει για τον Mick Jagger.
Αυτή όμως είναι ιστορία για κάποιο μεταγενέστερο άρθρο καθώς και τα τραγούδια που αφορούν  στη συγκεκριμένη γυναίκα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ Β' ΜΕΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ
22/3/17



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου