ROCK INCIDENT 281: O JEFF BECK ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ROLLING STONES ΚΙ Ο ROCK WAKEMAN ΤΟΥ DAVID BOWIE.


 Και για τις 2 παραπάνω περιπτώσεις, έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα αλλά τώρα και οι δύο περιπτώσεις, αναφέρονται μαζί στον ίδιο άρθρο. Να ξεκινήσουμε από τον Δεκέμβριο του 1974 όταν σε ένα πάρτι στο Λονδίνο, ο κιθαρίστας των Rolling Stones, Mick Taylor, είπε στον Jagger ότι έφυγε από το συγκρότημα. Στην αρχή δεν τον πίστεψαν αλλά ο εθισμός του στην ηρωίνη αλλά και η ανάγκη του να μείνει κοντά στην οικογένεια του, τον έκαναν να νιώσει την ανάγκη….να πηδήξει στο πλοίο. «Χρειαζόμουν απλά ένα διάλειμμα» είπε στο περιοδικό Classic Rock σε συνέντευξη του το 2020. Αν και στην αρχή δεν τον πίστεψαν, σύντομα αναγκάστηκαν να ψάχνουν αντικαταστάτη, με τους Peter Frampton, Steve Marriott και Rory Gallagher να είναι μεταξύ των υποψηφίων μεταξύ των κιθαριστών. Όμως το όνομα που ήθελαν ήταν αυτό του Jeff Beck. «Μου τηλεφώνησε ο Keith Richards και μου μίλαγε λες και με ήξερε 20 χρόνια» είπε ο Beck στον συγγραφέα Steven Rosen. «Μου ζήτησε να κάνω μια audition σε ένα studio στο Rotterdam της Ολλανδίας και σκέφτηκα ότι στην χειρότερη περίπτωση να χάσω ένα Σαββατοκύριακο. Θα ήταν ωραία να περάσω μερικές μέρες στο Ρότερνταμ. Όταν πήγα εκεί, κατάλαβα ότι ήταν σίγουροι για τη συμμετοχή μου. Τα χρήματα ήταν δελεαστικά, θα μπορούσα να είχα κάνει μια περιουσία και να μην χρειαστεί να ξαναδουλέψω ποτέ, αλλά θα ήμουν μισοπεθαμένος και δεν ξέρω που θα κατέληγε η συνεργασία. Σίγουρα ήταν καλύτερα που αρνήθηκα. Νομίζω ότι εγώ κι ο Keith δεν θα μπορούσαμε να ηχογραφήσουμε ένα άλμπουμ, χωρίς να παίξουμε μπουνιές και τα πράγματα εξελίχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο». Από την άλλη πλευρά, ο Keith Richards σε συνέντευξή του στο Guitar Player είπε ότι το συγκρότημα απέρριψε τον Beck κι όχι ο Beck το συγκρότημα. «Ήταν μουσικός για προσωπική καριέρα, δεν θα λειτουργούσε καθόλου με τους Stones. Εμείς δουλεύουμε σαν ομάδα, αλλά σαν κιθαρίστας είναι τρομερός. Πάντα με άφηνε έκπληκτό με αυτά που έπαιζε κι έκανε με το tremolo bar. Ήταν ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες, θα μου λείψει» είπε ο Richards. Ο Jeff Beck έφυγε από τη ζωή σε ηλικία78 ετών  στις 10 Ιανουαρίου 2023, νικημένος από βακτηριακή μηνιγγίτιδα.
Μια ίδια περίπτωση, είναι αυτή του 20χρονου οργανίστα Rick Wakeman που το ένα καλοκαιριάτικο απόγευμα του 1969 κι ενώ έκανε πρόβα με μια 17μελή μπάντα(!) στην αίθουσα χορού Top Rank στο Ρέντινγκ, του τηλεφώνησε ο παραγωγός Tony Visconti ζητώντας του να πάει αμέσως στο studio γιατί θέλουν κάποιο μουσικό να παίξει Mellotron, το οποίο το είχανστο studio αλλά κανείς δεν μπορούσε να το  συντονίσει! Ο Wakeman είχε γνωρίσει τον Visocnti σε μια ηχογράφηση με ένα συγκρότημα που ονομαζόταν Junior's Eyes και μόλις έλαβε το τηλεφώνημα, άφησε την πρόβα και πήγε στο studio, γιατί ήξερε ότι θα πληρωνόταν και απέβλεπε και σε μια μελλοντική συνεργασία με τον Visconti, σαν session μουσικός. Όταν έφτασε στο Soho που ήταν το Trident studio, βρήκε τον Visconti με τον David Bowie που δούλευαν ένα τραγούδι που λεγόταν ονομαζόταν Space Oddity.”Κάθισα στο Mellotron και μετά το πρώτο session, άκουσα τον Bowie να λέει «Αυτό είναι»»
«Είμαι εδώ μόνο 25 λεπτά» του είπε, μόλις θέλεις να μείνω κι άλλο;” Για να του απαντήσει ο Bowie “Ναι, θα το ήθελα πολύ” και ηχογράφησαν τα Wild Eyed Boy From Freecloud [κυκλοφόρησε B-side στο Space Oddity] και μερικές εβδομάδες αργότερα το Memory Of A Free Festival. Το Space Oddity έγινε μεγάλη επιτυχία και ο Bowie τηλεφώνησε του Wakeman για να πάει σπίτι του να ακούσει κάποια καινούργια τραγούδια του.
«Θυμάμαι που καθόμουν στο δωμάτιο κι έπαιζε σε μια 12χορδη τα τραγούδια που κυκλοφόρησαν στο άλμπουμ του Hunky Dory. Έχω κάνει πολλά sessions αλλά ποτέ δεν είχα ακούσει τόσα πολλά τραγούδια που ήταν τόσο καλά».΄ Μετά την κυκλοφορία του Hunky Dory(1971), ο Bowie τονν προσέγγισε για να γίνει οργανίστας/πιανίστας στο συγκρότημά του, τους Spiders From Mars. Συμπωματικά, την ίδια μέρα ο Wakeman έλαβε πρόσκληση να γίνει μέλος των Yes και αμέσως δέχτηκε. «Ήταν σαν να μου ζητούσαν να παίξω στη Manchester United ή στην Chelsea” είπε. «Επέλεξα τους Yes, γιατί στους Spiders ο David θα ήταν πάντα ο ηγέτης. Χρόνια αργότερα, ο Bowie μου είπε ότι πήρα τη σωστή απόφαση, γιατί πέρασαν πολλοί οργανίστες από το συγκρότημά το. Θυμάμαι που έλεγε «Αν πρόκειται να αποτυγχάνω, θα αποτύχω σε κάτι που ήθελα να κάνω, όχι στο ότι κάποιος άλλος ήθελε να κάνω». Ο David Bowie έφυγε από τη ζωή στις 10 Ιανουαρίου 2016 νικημένος από τον καρκίνου του ήπατος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

26/3/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου