TRUST- HEAVY METAL MADE IN FRANCE

 


Οι Γάλλοι Trust είναι γνωστοί σε ένα μικρό κύκλο metal fans κυρίως για το τραγούδι τους Antisocial που διασκεύασαν οι Anthrax αλλά κι από τη συμμετοχή του ντράμερ Nicko McBrain. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από το 1977 οπότε και οι Bernard "Bernie" Bonvoisin τραγούδι, Norbert "Nono" Krief κιθάρα, Raymond "Ray" Manna μπάσο και Jean-Émile "Jeannot" Hanela ντραμς, σχηματίζουν τον πρώτο πυρήνα του συγκροτήματος, κυκλοφορόντας το μικρό δίσκο με το τραγούδι Prends Pas Ton Flingue ("Don't Take Your Gun with You").  Έχοντας υιοθετήσει ένα hard rock ήχο με τους στίχους να αγγίζουν τα κοινωνικά θέματα, σύντομα οι Krief και Bonvoisin, πήραν επάνω τους όλη την ενέργεια και δύναμη των Trust, γράφοντας τους στίχους και τη μουσική, αντίστοιχα. To τραγούδι που τους έκανε γνωστούς στη χώρα τους (οι Trust τραγουδούσαν γαλλικά) ήταν το Antisocial από το δεύτερο άλμπουμ, Répression(1980), ένα τραγούδι με έντονο κοινωνικούς στίχους που αναφερόντουσαν στον φρενήρη, απάνθρωπο ρυθμό της σύγχρονης ζωής και εργασίας στις μεγάλες πόλεις. Στο ίδιο άλμπουμ και στο τραγούδι Monsieur Comédie, κριτικάρουν τον Ayatollah Khomeini, που τότε ζούσε στη Γαλλία. Το Repression ήταν αφιερωμένο στον Bon Scott με τον οποίο ο Bernie Bonvoisin ήταν φίλοι. Η φιλία τους, βοήθησε το γαλλικό συγκρότημα να ανοίξει τη συναυλία των AC/DC στο Παρίσι το 1978  και να υπογράψουν συμβόλαιο, κυκλοφορόντας το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Trust I (1979)). Αμέσως ο manager τους, τους έκλεισε περιοδεία στη Γαλλία, με την πρώτη συναυλία στο Roubaix να κόβει….3 εισιτήρια (σε αίθουσα 1.000 ατόμων).

Στη δεύτερη συναυλία, συγκέντρωσαν 30 για να αρχίσουν σταδιακά να φέρνουν κόσμο στις συναυλίες τους. Manager ανέλαβε ο πρώην μπασίστας τους Ray Manna, που τον αντικατέστησε ο Yves Brusco, για να κλείσει η περιοδεία στο Pavillon de Paris, μπροστά σε 10,000 θεατές. Πήγαν στο Λονδίνο όπου ηχογράφησαν το Répression(1980). Εδώ υπάρχει η ιστορία όπου ο Bon Scott ο οποίος είχε δεθεί φιλικά με όλα τα μέλη των Trust, τζάμαρε μαζί τους στο Ride On και σε ένα άλλο τραγούδι με τις ταινίες να μην δημοσιοποιούνται, παρά μόνο το Νοεμβρίου του 997 όταν ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός RTL, τα μετέδωσε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στη μνήμη του Bon Scott. Το Μαίο του 1981  έπαιξαν στο Reading Festival, με το Antisocial να το τραγουδάει όλος ο κόσμος!
Έχοντας μπει σε ένα ρυθμό, δίσκος-περιοδεία- δίσκος, το 1981 κυκλοφορούν το τρίτο άλμπουμ τους Marche Ou Creve(The Savage) με ντράμερ τον Nicko McBrain και δεύτερο κιθαρίστα τον Moho. Καταφέρνουν να εμφανιστούν στο Rockpalast Festival της Κολωνίας, με τη συναυλία τους να μεταδίδεται σε όλη την Ευρώπη, εκτός της Γαλλίας (και της Ελλάδας).

Ακολουθεί το άλμπουμ Trust(1983), γνωστό και με τον τίτλο Ideal ή και Trust IV με παραγωγό τον Andy Johns (Led Zeppelin) και τα έξοδα παραγωγής να εκτοξεύονται και οι ηχογραφήσεις να τελειώνουν….γρήγορα. Μετά την κυκλοφορία του πέμπτου άλμπουμ τους Rock'n'Roll(1984) το συγκρότημα διαλύθηκε. Με αυτά τα 5 άλμπουμ, οι Trust κατάφεραν να γίνουν το δημοφιλέστερο γαλλικό heavy συγκροτήμα, έστω κι αν έξω από τη χώρα τους ήταν μάλλον άγνωστοι. Μετά τη διάλυσή τους, ο Krief το διάστημα 1985-1993 έπαιξε με τον Johnny Hallyday.
Το Σεπτεμβρίου του 1988, εμφανίστηκαν στο φεστιβάλ Monsters of Rock του Παρισιού, με headliners τους Iron Maiden. Την εμφάνισή τους κυκλοφόρησαν στο live άλμπουμ Paris By Night, για να ακολουθήσει ένα Ep με τίτλο En Attendant (Waiting For).  Εκείνη τη χρονιά, οι Anthrax διασκεύασαν στο άλμπουμ τους State of Euphoria, το Antisocial, δίνοντας του νέα πνοή και κάνοντας το επιτυχία. Στην έκδοση του maxi single και στο κομμάτι Make Me Laugh, φωνητικά κάνει ο Bernie Bonvoisin. Το συγκρότημα παραμένει ενεργό και τελευταίος δίσκος του είναι το Propaganda(2022).

TRIVIA
Στα άλμπουμ Trust IV (1983) και Man's Trap (1984), ντραμς παίζει ο πρώην Iron Maiden, Clive Burr.

ΠΡΤΙΕΝΟΜΕΝΑ ΑΛΜΠΟΥΜ


Repression (1980)

Rock'n'Roll (1984)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

22/1/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου