ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΤΟ "ΩΔΕΣ" ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ / ΠΡΟΒΑ ΤΟΥ ΝΤΑΛΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ AL DiMEOLA


 Το 1981 η ΕΡΤ πρόβαλλε ένα αφιέρωμα στην ηθοποιό Ειρήνη Παππά, που βασιζόταν στη συμμέτοχή της στο άλμπουμ του Βαγγέλη Παπαθανασίου, «Ωδές» που είχε κυκλοφορήσει το 1979, και ήταν μια σειρά ηλεκτρονικών διασκευών πάνω σε παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια που ερμήνευσε η ηθοποιός. Τα γυρίσματα που διήρκεσαν 30 ημέρες σε 25 διαφορετικές τοποθεσίες, ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1980 και έγινα ν  στο μέρος που γεννήθηκε, στο Χιλιομόδι Κορινθίας. Η διάρκεια του ντοκιμαντέρ είναι 48 λεπτά, παρουσιάστηκε από την εκπομπή «Πρόσωπα και πράγματα», σε σκηνοθεσία Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλου, Διευθυντή φωτογραφίας Βαγγέλη Πουλή και Ενδυματολόγου Βασίλη Φωτόπουλου.
Η Ειρήνη Παππά πρωταγωνίστησε σε τρεις ταινίες που προτάθηκαν για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ το κατέκτησε με το «Ζ» του Κώστα Γαβρά. Βραβεύθηκε με τον Χρυσό Λέοντα της Μπιενάλε Θεάτρου της Βενετίας για την ερμηνεία της στην «Οδύσσεια», σε σκηνοθεσία Φράνκο Ρόσι. Υποψήφιες για Όσκαρ υπήρξαν επίσης και δύο ελληνικές ταινίες - μεταφορές στη μεγάλη οθόνη αρχαίων τραγωδιών στις οποίες πρωταγωνίστησε, η «Ηλέκτρα» (σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη) και η «Αντιγόνη» (σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβέλλα). Επίσης ενσάρκωσε την Κλυταιμνήστρα στην «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ξένες παραγωγές, μεταξύ των οποίων και χολιγουντιανές παραγωγές, ενώ πρωταγωνίστησε και στο θέατρο Μπρόντγουεϊ. Μερικές από τις ταινίες που έπαιξε ήταν «Τα κανόνια του Ναβαρόνε», «Αλέξης Ζορμπάς», «Άνω, κάτω και πλαγίως», «Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι», «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» κ.ά.
Το 1987 ο Γιώργος Νταλάρας κυκλοφόρησε το διπλό άλμπουμ Latin με τη συμμετοχή του Αμερικάνου κιθαρίστα AlDiMeola. Δείτε την πρόβα τους για τα »Περασμένες μου αγάπες» των Μανώλη Χιώτη κι Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου αλλά και το "Τι σου 'κανα και μ' εγκατέλειψες" των Γιώργου Ζαμπέτα και Κώστα Μάνεση όπως προβλήθηκε στην εκπομπή Πολιτιστικά ταξίδια του Λευτέρη Παπαδόπουλου (ΕΤ1). Ακούγοντας αυτά τα 2 τραγούδια, κρατήστε αυτό που είπε ο Νταλάρας »Ο Al Di Meola, αυτός ο καταπληκτικός μουσικός, εξισορρόπησε με γνώση, ευαισθησία και μεράκι το δικό του ελεύθερο στυλ με τα δικά μας τραγούδια. Τον ευχαριστώ που τίμησε αυτές τις ηχογραφήσεις με τη συμμετοχή του. Δεν διάλεξα τυχαία τα τραγούδια του Μανώλη Χιώτη και του Γιώργου Ζαμπέτα, το μάμπο και τη μπόσα–νόβα, μια και πιστεύω ότι ταίριαζαν και στους 2 μας".

Α.Ρ.

21/1/24.


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου