ΓΙΑΤΙ ΤΑ PROGRESSIVE ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


 Τα χριστουγεννιάτικα άλμπουμ αλλά και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν από τον Rockmachine.gr σε ένα άρθρο που είχε γράψει ο Δημήτρης Σειρηνάκης(διάβασε εδώ). Η αλήθεια είναι ότι ΟΛΟΙ οι καλλιτέχνες από όλα τα είδη μουσικής, προσπαθούν να κυκλοφορήσουν ένα χριστουγεννιάτικο δίσκο που τις περισσότερες φορές σημειώνει μεγάλη εμπορική επιτυχία. Ακόμα και οι πιο…ακραίοι  rockers, είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν και να τραγουδήσουν τα κάλαντα κι ας μην ταιριάζουν στην μουσική τους. Κι ο κόσμος, τους αποθεώνει. Στο σημερινό άρθρο, θα περιοριστώ στα progressive συγκροτήματα που έχουν αγκαλιάσει αυτή την εορταστική περίοδο, παίζοντας αλλά και ηχογραφώντας χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Ο οργανίστας των Asia/Yes,  Geoff Downes έχει μια πειστική εκδοχή αυτής της σχέση, λέγοντας ότι οι περισσότεροι μουσικοί ήλθαν σε επαφή με τη μουσική μέσω των εκκλησιαστικών ύμνων. «Εμπνευστήκαμε από αυτoύς και έχει μείνει μέσα μας». Αναμφισβήτητα το πρώτο progressive συγκρότημα που άγγιξε τα Χριστούγεννα ήταν οι Jethro Tull όταν το 1968 ηχογράφησαν το «Christmas Song»  που κυκλοφόρησε τέσσερα χρόνια αργότερα, στο άλμπουμ Living In The Past. Από τότε, ηχογράφησαν τα Ring Out, Solstice Bells (για το άλμπουμ Songs From The Wood του 1976) και Another Christmas Song (στο Rock Island του 1989). Το 2003 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ The Jethro Tull Christmas Album με τον Ian Anderson να λέει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό Prog Rock ότι υπάρχει μια προφανής σχέση μεταξύ των progressive συγκροτημάτων και των Χριστουγέννων καθώς πολλοί μουσικοί έλκονται από τη μουσική και τους ύμνους αυτής της περιόδου για να προσθέσει ότι τα Χριστούγεννα επικαλύπτονται στο χειμερινό ηλιοστάσιο και αυτό με τη σειρά του γνέφει προς το παγανιστικό παρελθόν μας»! Να αφήσω τους Jethro Tull να και να περάσω στους Yes και στον πρώην πλεόν τραγουδιστή τους Jon Anderson, που το 1985 κυκλοφόρησε το άλμπουμ 3 Ships, μια μίξη πρωτότυπου υλικού και παραδοσιακών τραγουδιών, ενώ 10 χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το Angels Embrace(1995) που κατά κύριο λόγο είναι ορχηστρικό. «Είναι μια εμπνευσμένη εποχή του χρόνου, όταν κυριαρχεί η πνευματικότητα του ανθρώπου. Μπαίνει στις σκέψεις μου και φθάνει έως το υποσυνείδητο». Ο οργανίστας των Yes, Rick Wakeman, κυκλοφόρησε το Christmas Variations(2000), ο μπασίστας Chris Squire και ο ντράμερ Alan White συνεργάστηκαν για το single “Run With The Fox”(1981) με τους στίχους να έχει γράψει ο Pete Sinfield.

Χρησιμοποίησαν χορωδία για να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση, ενώ ο Chris Squire κυκλοφόρησε το Swiss Choir(2007) με παραδοσιακά χριστουγενιάττικα τραγούδια με τη συμμετοχή του πρώην κιθαρίστα των Genesis, Steve Hackett, τον ντράμερ Jeremy Stacey (αργότερα έπαιξε με τους King Crimson), του οργανίστα Gerard Johnson και χορωδία.


Ένα από τα πιο πετυχημένα αν όχι το πιο πετυχημένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι από progressive καλλιτέχνη είναι το «I Believe In Father Christmas» (περιλαμβάνεται στο άλμπουμ των ELP Works Vol. II) του μπασίστα/κιθαρίστα/ τραγουδιστή Greg Lake , που στην πραγματικότητα μια διαμαρτυρία για την εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων. Ένα  ιδιόρρυθμο τραγούδι που δεν γράφτηκε να γίνει επιτυχία, με τους στίχους να μιλούν για το όργιο αγοράς των καταναλωτών στα καταστήματα.
Ο…συνπαίκτης του στους Emerson Lake and Palmer, Keith Emerson κυκλοφόρησε το The Christmas Album(1988) διατηρώντας την απαράμιλλη ισορροπία της δημιουργικότητάς του και τον σεβασμό στην παραδοσιακή μουσική. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος «τα Χριστούγεννα είναι οικογενειακή γιορτή».

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι μουσικοί (του progressive αλλά και των άλλων ειδών μουσικής) προσεγγίζουν τα Χριστούγεννα μέσω της μουσικής κι όχι μέσω της θρησκευτικότητας, παράδειγμα το άλμπουμ των Moody Blues, December (2003) που δεν έχει σχέση με τα Χριστούγεννα ή το In Dulci Jubilo(1975) του Mike Oldfield, που επηρεασμένοι από τις γιορτινές ημέρες, αναπτύσσουν δικά τους θέματα και ιδέες. «Οι Marillion …το τερμάτισαν αφού έστειλαν τα Χριστούγεννα στα μέλη του fan club τους ένα δωρεάν άλμπουμ! «Είναι ο τρόπος μας να λέμε ευχαριστώ στους θαυμαστές» δηλώνει ο οργανίστας Mark Kelly. Ο Robert Berry που τον μάθαμε χάρις στη συμμετοχή του στου 3 μαζί με τους Keith Emerson και Carl Palmer, δημιούργησε το The December People με εκλεκτές συμμετοχές John Wetton και Steve Walsh. Οι πάντα πολλά υποσχόμενοι Mostly Autumn, κυκλοφόρησαν το Spirits Of Christmas Past EP (2005) με 1 καινούργιο τραγούδι και τα υπόλοιπα διασκευές κλασικών χριστουγεννιάτικων τραγουδιών, για να φθάσουμε στους Trans-Siberian Orchestra που έχουν κυκλοφορήσει 3 άλμπουμ, ξεκινώντας με το Christmas Eve And Other Stories(1996). Ακολούθησε Christmas Attic(1998) και το 2004 κυκλοφόρησαν το The Lost Christmas Eve, για να κλείσει η τριλογία. 
Στην πραγματικότητα, οι TSO έχουν κυκλοφορήσει μόνο δύο μη χριστουγεννιάτικα άλμπουμ!  «Σχεδόν τυχαία ασχοληθήκαμε με το θέμα των Χριστουγέννων» λέει ο ιδρυτής της Trans-Siberian Orchestra, Paul O’Neill. «Έτυχε να παίζουμε εκείνη την περίοδο κι έτσι αποφασίσαμε να το πάμε ένα βήμα παραπέρα και να κάνουμε τη σύνδεση με τα Χριστούγεννα ακόμα πιο δυνατή».  Φυσικά ο αριθμός των συγκροτημάτων/καλλιτεχνών που έχει ασχοληθεί με τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια είναι πολύ μεγάλος κι απλά ανέφερα ορισμένα ενδεικτικά ονόματα, αφήνοντας έξω τους Styx, Adrian Belew, Jordan Rudess, Queensrÿche για να φθάσω στους Pink Floyd, που έπαιξαν το «Merry X-Mas Song» κατά τη διάρκεια μιας συναυλία τους στο BBC το 1975. ‘Είχε κυκλοφορήσει μόνο σε bootlegs, αλλά αξίζει ένα το ακούσετε. Πατήστε εδώ
Το αστείο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χριστουγεννιάτικων δίσκων, περιέχουν διασκευές των γνωστών τραγουδιών/ύμνων με ελάχιστες εξαιρέσεις. Κι εμείς αγοράζουμε τα ίδια τραγούδια σε άλλη εκτέλεση….  

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

18/12/23

 
 
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. πιστευω οτι τα θεματα και τα αρθρα σου δεν τα φτανει κανενας.εισαι οτι καλυτερο για την μουσικη μας,να σαι καλα.καλες γιορτες με υγεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή