SOCRATES DRANK THE CONIUM- LAST FOREVER (2023)


Όταν πριν 3 εβδομάδες έκανα συνέντευξη με τον ντράμερ των Socrates Drank the Conium Μάκη Γιούλη (διάβασε εδώ), μια από τις πρώτες ερωτήσεις που του έκανα ήταν «ποιο είναι το ύφος των τραγουδιών». Με το που πήρα το βινύλιο (το cd θα κυκλοφορήσει το Δεκέμβριο), το πρώτο που έκανα ήταν να βάλω να ακούσω ΟΧΙ το καινούργιο άλμπουμ τους, αλλά το αμέσως προηγούμενο, που ήταν το Breaking Through (1981). 29 χρόνια αργότερα, τα 11 καινούργια τραγούδια του Last Forever έχουν τη διάθεση, την ενέργεια και τον ήχο εκείνου του άλμπουμ και το μόνο που τους λείπει το αλατοπίπερο, η έμπνευση που θα κάνει το άλμπουμ να ξεπεταχτεί. Σε πρώτο πλάνο, η υπέροχη «αγριοφωνάρα» του Αντώνη, το παίξιμο του Γιάννη που έρχεται σαν συνέχεια σε σχέση με αυτό του Breaking Through κι όλα αυτά μέσα σε μια καθαρή παραγωγή και πολύ καλό mastering. Με το πρώτο άκουσμα, τα τραγούδια που θα σε κερδίσουν είναι τα Bazaar, Candyman, Tribes με εμφανείς τις παραδοσιακές δημοτικές καταβολές του και το Blues που κλείνει άξια το δίσκο. Οι Socrates ακούγονται σαν Socrates, δεν έχουν βάλει καθόλου κρασί στο νερό τους (σ.σ.μουσική τους), το παίξιμό τους έχει εκείνη τη σπιρτάδα, τού τότε και προτείνω να το ακούσετε δυνατά.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ
Οι ηχογραφήσεις έγιναν το 2009 έως και τον Απρίλιο του 2010 οπότε και διακόπηκαν λόγω του προβλήματος υγείας του Αντώνη. Το υλικό το είχε ο αείμνηστος Γιάννης Σπάθας που πριν αποβιώσει το παρέδωσε στην γυναίκα του Αντώνη, Λίνα, λέγοντάς της ότι εκεί μέσα ήταν ότι προλάβανε να ηχογραφήσουνε…Δεν υπήρχε περίπτωση να αναλάβει κάποιος άλλος τα φωνητικά κι έτσι η προσπάθεια έμεινε στον αέρα. Ο λόγος που αποφασίστηκε να κυκλοφορήσει αυτή η δουλειά, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί και με καθυστέρηση 13 χρόνων, είναι γιατί θα βοηθηθεί ο Αντώνης Τουρκογιώργης οικονομικά με τα σοβαρά προβλήματα υγείας του, τα οποία παρουσιάζουν βελτίωση αλλά υπάρχει μακρύς δρόμος μέχρι την πλήρη αποκατάσταση. Οπότε, ας ξεχωρίσουμε το μουσικό περιεχόμενο από τον ιερό σκοπό βοήθειας για έναν ήρωα των εφηβικών μας χρόνων. Να θυμήσω ότι χρόνια τώρα όλοι ρωτούσαμε για την κατάσταση της υγείας του Αντώνη, τώτρα λοιπόν ήλθε η ώρα να βοηθήσουμε.... 
Η έκδοσης είναι αριθμημένη στα 1.000 κομμάτια. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Music Factory Studio και το remix έκανε ο Κώστας Μπίγαλης. 

   
TRIVIA
O αρχικός τίτλος του δίσκου ήταν "Νεραντού", από το όνομα μιας παραλίας στους Παξούς, που πήγαιναν πιτισρικάδες οι Σπάθας και Τουρκογιώργης και έκαναν μπάνιο. Τελικά ο τίτλος άλλαξε σε "Last Forever" για συναισθηματικούς λόγους, μετά από πρόταση της Emi. Στο εσώφυλλο υπάρχει  μια φωτογραφία των Σπάθα/Τουρκογιώργη που αν δεν κάνω λάθος, προέρχεται από το ξεκίνημά τους(!)  κι από κάτω η λέξη Νεραντού!
 
Στην αριστερή φωτογραφία, βλέπετε τους Socrates Drank the Conium, στην πόρτα του club Trip στην οδό Λυσίου 8, στην Πλάκα Στη δεξιά  φωτογραφία, η Trip έχει κατεδαφιστεί.(φωτό Αλέξανδρος Ριχάρδος, Σεπτέμβριος 2023)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

11/10/23
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου