TOTO CUTUGNO: ITALIANO VERO

 

Toν Ιταλό τραγουδιστή και συνθέτη Salvatore "Toto" Cutugno τον μάθαμε στη χώρα μας το 1983 χάρις στη μεγάλη επιτυχία "L'Italiano" που είχε κυκλοφορήσει στη χώρα μας και σε μικρό  δίσκο. Το αστείο είναι ότι το 1990 κέρδισε την 1η θέση εκπροσωπώντας την Ιταλία στο Φεστιβάλ της Eurovision που έγινε στην ακόμα ενωμένη Γιουγκοσλαβία με το τραγούδι "Insieme: 1992"(αγγλικά Together), το οποίο πέρασε στη χώρα μας απαρατήρητο. Οι στίχοι του τραγουδιού μιλούν για ευρωπαϊκή πολιτική ολοκλήρωση και την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Σε όλη την καριέρα του, πούλησε παρά πάνω από 100.000.000 δίσκους!
Ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία 19 ετών παίζοντας ντραμς στο συγκρότημα που σχημάτισε ο ίδιος όνομα Toto e i Tati και το 1976 σχημάτισε τους Albatross με τους οποίους ηχογράφησε ένα άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους. Την προσωπική καριέρα του ξεκίνησε το 1978, έχοντας ηχογραφήσει μέχρι το 2008, 18 άλμπουμ με πιο πρόσφατο το Un falco chiuso in gabbia.  Όμως εκτός από την τραγουδιστή καριέρα του, ο Toto Cutugno ήταν συνθέτης πολλών επιτυχιών που ερμήνευσαν άλλοι τραγουδιστές όπως το "L'Été indien"(1975) του Joe Dassin (γιού του Γάλλου σκηνοθέτη Jules Dassin-Ζιλ Ντασσέν, συζύγου της Μελίνας Μερκούρη) που βασίστηκε στη σύνθεση των Toto Cutugno, Vito Pallavicini, Pasquale Losito και Sam Ward,"Africa". Η εκτέλεση του Dassin κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο που πούλησε περισσότερα από 2.000.000 αντίτυπα. 

Επίσης συνσυνέθεσε και τα «Et si tu n'existais pas", and "Le Jardin du Luxembourg" και τα 2 τραγούδησε ο Dassin καθώς και τα wrote  "Monday Tuesday... Laissez moi danser" για τη Dalida,  αλλά και άλλα τραγούδια για τους Johnny Hallyday, Mireille Mathieu, Fausto Leali,  Peppino di Capri, Ornella Vanoni, Domenico Modugno, Claude François, Gigliola Cinquetti, Gérard Lenorman, Michel Sardou και Hervé Vilard. Η πρώτη επιτυχία στην προσωπική του  καριέρα ήταν το "Donna donna mia", αλλά  και η σύνθεσή του "Soli" για τον Adriano Celentano. Σε όλη του την καριέρα έκανε αρκετές εμφανίσεις στο θρυλικό φεστιβάλ του San Remo ενώ η μεγάλη επιτυχία του "L'Italiano" προοριζόταν για να το τραγουδήσει ο Adriano Celentano ο οποίος το απέρριψε γιατί διαφώνησε με κάποιους στίχους. Η ειρωνεία ήταν ότι ο Cutugno το τραγούδησε στο φεστιβάλ του San Remo και ήλθε μόλις 5oς αλλά έγινε τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο!
Έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2023 σε ηλικία 80 ετών νικημένος από τον καρκίνο του προστάτη.


TRIVIA
To "Africa"ήταν ένα τραγούδι που είχαν συμπεριλάβει οι Albatross στο μοναδικό τους άλμπουμ.



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

11/9/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου