ROCK INCIDENT 256: ΟΙ DEEP PURPLE ΣΤΗΝ ΤΖΑΚΑΡΤΑ(1975)

Η σύνθεση των Deep Purple (David Coverdale, Glenn Hughes, Jon Lord, Ian Paice κι ο Tommy Bolin, που είχε αντικαταστήσει τον Ritchie Blackmore), ήταν η Mark IV, η οποία ηχογράφησε ένα και μόνο δίσκο, το Come Taste the Band(1975). Ένα καλό άλμπουμ, που ακουγόταν ελαφρά διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα του συγκροτήματος, αλλά με τα χρόνια, πήρε τη θέση του στην καρδιά των fans του συγκροτήματος. Η περιοδεία προώθησης του άλμπουμ, περιλάμβανε και ημερομηνίες στην Νοτιοανατολική Ασία, σε Αυστραλία και Ιαπωνία, που το συγκρότημα ήταν δημοφιλέστατο αλλά και  Ν.Ζηλανδία. H περιοδεία ξεκίνησε από τη Χονολουλού της Hawaii για να συνεχίσει στη Νέα Ζηλανδία όπου έπαιξαν 2 ημερομηνίες, έπαιξαν 8 ημερομηνίες Αυστραλία, και καταμεσής της περιοδείας, δέχτηκαν πρόταση από έναν Ινδονήσιο διοργανωτή για μια συναυλία στην Τζακάρτα, για να παίξουν σ’ ένα θέατρο, χωρητικότητας 7.000 ατόμων. Το συγκρότημα είχε το δικό του αεροπλάνο για να μετακινείται και η πρόταση μπορούσε να υλοποιηθεί εύκολα.


Ο διοργανωτής κατέθεσε 11.000 $ για να κλείσει το συγκρότημα, αλλά όταν είδαν το χώρο, έμειναν έκπληκτοί γιατί ήταν το στάδιο Senyan Sports Stadium της Τζακάρτα, που χωρούσε 125.000 άτομα, με τη σκηνή να είναι κατασκευασμένη από πορτοκαλί κουτιά και την ασφαλεία θα παρείχε…ο στρατός. Άσε που το είχε κλείσει για 2 συναυλίες κι αυτοί είχαν πληρωθεί για τη μια. Ο tour manager του συγκροτήματος Rob Cooksey, προσπάθησε να ακυρώσει τη  συναυλία (το συγκρότημα είχε πληρωθεί για μια ημέρα), αλλά του υποσχέθηκαν ότι θα επαναδιαπραγματευθούν τους όρους κι όλα θα πήγαιναν καλά. Έτσι έκλεισαν για 2 νύχτες, με την πρώτη ημέρα να παίζουν μπροστά σε 100.000 fans, με τον Cooksey να υπολογίζει βάσει του κόσμου ότι τα έσοδα της μπάντας, θα έπρεπε να ήταν περί τις 750.000 $. Και είχε λάβει μόνο $11.000. Ζήτησε να γίνει συνάντηση για να καταλήξουν στα χρήματα αλλά η όλη φάση εξελίχθηκε σε καυγά. Έφυγε από τη συνάντηση χωρίς να καταλήξουν κάπου (σ.σ. απορώ πως δέχτηκε να παίξουν σε τόσο μεγάλο χώρο, με τόσα λίγα χρήματα!) για να σημειωθεί το θλιβερό περιστατικό με το θάνατο του Patsy Collins, έναν από τους προσωπικούς σωματοφύλακες του συγκροτήματος, όπου σκοτώθηκε αφού έπεσε έξι ορόφους, από ένα φρεάτιο ανελκυστήρα. Έπεσε μέσα από αυτή την κεντρική θέρμανση και τους σωλήνες και τους αγωγούς νερού κατευθείαν στο υπόγειο, αλλά δεν σκοτώθηκε αμέσως, αφού κατάφερε να συρθεί έξω, μπήκε σε ένα mini bus έξω από το ξενοδοχείο και μουρμούριζε «νοσοκομείο, νοσοκομείο». Πέθανε μετά από λίγο». Ο Cooksey, ο Glenn Hughes και ένας fan των Deep Purple, γνωστός με το όνομα «Paddy the Plank», αρχικά κατηγορήθηκαν ως υπαίτιοι της πτώσης, αλλά πριν τη δεύτερη συναυλία, αφέθηκαν ελεύθεροι. Τότε ξεκίνησαν ταραχές, με την αστυνομία να είναι οπλισμένοι με πολυβόλα(!) και σκυλιά. Ακολούθησαν ταραχές, όπου τραυματίστηκαν 200 fans. οπαδούς. O Cooksey, πιστεύει ότι αυτός ήταν ο στόχος κι όχι ο Collins. Μιλώντας στον συγγραφέα Chris Charlesworth, που έγραψε το βιβλίο Deep Purple: The Illustrated Biography(1983), είπε ότι «ήθελαν να τον βγάλουν από τη μέση". Στην κεντρική φωτογραφία, προσέξτε την κάτω δεξιά με τα συρματοπλέγματα και στην ακριβώς από πάνω της, την παρουσία στρατού με ...λυκόσκυλα
Για τη δεύτερη συναυλία, πήραν το συγκρότημα από το ξενοδοχείο υπό την απειλή όπλου και τους έσπρωξαν στη σκηνή. Το συγκρότημα έπαιξε μόνο 20 λεπτά με τον κόσμο να διαμαρτύρεται. Ο Cooksey παρέμεινε στη φυλακή όλη τη νύχτα και αφέθηκε ελεύθερος μόνο αφού πλήρωσε 2000 $ για να πάρει τα διαβατήρια του συγκροτήματος, τα οποία είχαν παραδοθεί για να γίνουν αντίγραφα. Όμως τα προβλήματα δεν τελείωσαν εκεί, αφού ο πιλότος του αεροπλάνου ζήτησε 10.000 δολάρια για να διορθωθεί ένα τρυπημένο λάστιχο, ενώ ο δικηγόρος των Deep Purple,  που πήγε από  το Λος Άντζελες για να βεβαιωθεί ότι το συγκρότημα πληρώθηκε, φέρεται να απειλήθηκε με μαχαίρι όταν εκείνος ζήτησε τα χρήματα, για να αναχωρήσει για την πρώτη διαθέσιμη πτήση.

Ο οργανίστας των Deep Purple, Jon Lord, ήταν πεπεισμένος ότι ο θάνατος του Collins δεν ήταν τυχαίος. "Φαινόταν ότι είχε πέσει σε φρεάτιο ανελκυστήρα, αλλά ξέραμε ότι δολοφονήθηκε", είπε στο Guitar World το 1999.  Ο διοργανωτής δεν μας πλήρωσε ποτέ. Πήρε όλα τα χρήματα και μας απέλασαν, ενώ τον Glenn Hughes τον κρατούσαν κλειδωμένο σαν ύποπτο για το φόνο». Το 2015, ο Hughes ανακοίνωσε ότι θα επέστρεφε στην Τζακάρτα για να τιμήσει την 40ή επέτειο από τον θάνατο του Collins αλλά και για να δώσει μια συναυλία και τέσσερα χρόνια αργότερα, το συγκρότημα παρουσίασε ένα Video με την όλη εμπειρία που έζησε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

8/9/23
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου