ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ (GALLIARD SYNDROME): Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΑΠΟ ΥΠΑΡΞΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ


To Velvet Rings των Galliard Syndrome είναι ένα από τα πλέον ιδιαίτερα άλμπουμ που έχω ακούσει.  Δύσκολες μελωδίες, ξεχωριστοί στίχοι και δεν θα μπω στη διαδικασία να γράψω «φανερά επηρεασμένοι» αφού δεν αισθάνομαι ότι είναι επηρεασμένοι από κάποιους. Έχουν ένα εντελώς προσωπικό ύφος, με ένα τραγουδιστή, τον Δημήτρη Μπάρμπα, που χωρίς να έχει τη ξεχωριστή φωνή, ταιριάζει με το ύφος  και των 11 τραγουδιών/κομματιών. Έτσι σκέφτηκα ότι ο καλύτερος για να εξηγήσει το ξεχωριστό μουσικό δρόμο των Galliard Syndrome είναι ο Δημήτρης Μπάρμπας, που μέσα από τις παρακάτω γραμμές, θα παρουσιάσει τον ξεχωριστό αλλά πολύ ενδιαφέροντα αυτό δίσκο.

Ερωτήσεις: Αλέξανδρος Ριχάρδος

Πως προέκυψε το όνομα Galliard Syndrome; Από μικρά παιδιά είχαμε μια ιδιαίτερη αγάπη για τα παραμύθια, τις διηγήσεις των βάρδων, τους θρύλους της κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης αλλά και μια ρομαντική διάθεση αναπαραγωγής τους με μια σύγχρονη (τότε) μουσική γλώσσα. Αυτό οδήγησε στο Galliard. Το Syndrome ήρθε όταν ανακαλύψαμε την ύπαρξη του συγκροτήματος με το ίδιο όνομα και τους δύο δίσκους το 1970.
Το εξώφυλλο έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα;
 Η μουσική μας ήταν πάντα εμπνευσμένη από τα υπαρξιακά ερωτήματα του κάθε ανθρώπου και τον αγώνα εύρεσης απαντήσεων που δεν τελειώνει ποτέ. Όταν φιλτραρίστηκε αυτό από την εφηβική μας αναζήτηση σε διάφορα μονοπάτια θρησκευτικότητας από το Χριστιανισμό μέχρι και το Βουδισμό, το σήμα του απείρου μαζί με τους στίχους του Μιχάλη Ανδριτσόπουλου (κιθάρα) που συνέθεσε το ομώνυμο τραγούδι του album ( και την μουσική σε όλα τα τραγούδια εκτός από το "Fantastica Is In Danger" ), "Velvet Rings", έφεραν των Μανώλη Ντάνο (δημιουργό του εξωφύλλου) σε ένα σχετικό μονόδρομο.

Πως θα περιέγραφες τη μουσική σας;Η μουσική μας είναι ένα αμάλγαμα folk, prog και hard rock που περιγράφει τον μέσο όρο όλων των ακουσμάτων μας ως ομάδα. Το 2015 που έγινε η επίσημη κυκλοφορία του Velvet Rings, μας πέτυχε σε μια ηλικία που είχαμε ήδη κατανοήσει ότι η πρόταση που κάναμε ως συγκρότημα το 2010 με μια φολκ αισθητική, που θεωρείται πλέον ότι στιγμάτισε την προηγούμενη δεκαετία με συγκρoτήματα όπως οι Mumford And Sons και οι Fleet Foxes.
Σχεδόν όλα  τα τραγούδια σας έχουν πυκνούς στίχους. Ποια ήταν τα βασικά στιχουργικά θέματα που κινηθήκατε;

Τους στίχους έχουν μοιραστεί τρεις διαφορετικοί άνθρωποι και έχουν δώσει το δικό τους στίγμα. Ο Μιχάλης (κιθάρα) ανέλαβε την πνευματικότητα, εγώ (Δημήτρης Μπάρμπας, φωνή) τον έρωτα και την προδοσία ενώ ο συνεργάτης μας Γιώργος Παπαγιαννάκης έχει γράψει τους στίχους του τελευταίου τραγουδιού του album "Fantastica Is In Danger" (Μουσική : Χρήστος Ντάνος), που αφορά στην "Ιστορία Χωρίς Τέλος" του Μίχαελ Έντε.
Μουσικά, που θα χαρακτήριζες πως κινούνται οι GS;
Αν πρέπει να επιλέξω έναν από τους χαρακτηρισμούς των κριτικών που λάβαμε τότε θα ήταν το "Oι GS παίζουν όπως όταν ήθελαν οι prog ήρωες του παρελθόντος, όπως ήταν οι Rush και οι Kansas, να γίνουν λίγο πιο απλοί και κατανοητοί".
Στο video “Velvet Rings” πρωταγωνιστής είναι ένας σκύλος. Έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα η παρουσία του;
Τα γυρίσματα του "Velvet Rings" ( Σκηνοθεσία: Γιάννης Γεωργιουδάκης, Σενάριο: Δ. Μπάρμπας, Κική Εμμανουήλ ) είναι ένας ύμνος στην αξία της συλλογικότητας και της συνύπαρξης. Πρωταγωνιστούν κάποιοι άνθρωποι που παραμένουν μέχρι και σήμερα πολύ σημαντικοί στην ζωή των μελών του συγκροτήματος. Φίλοι, συγγενείς, σύντροφοι, που όλοι καταλήγουν σε μια συναυλία μας, που συμβολίζει ασφαλώς την ζωή μας και την δική μας πραγματικότητα, που επέλεξαν εκείνοι να ενταχθούν όντας κοντά μας. Ο σκύλος που πρωταγωνιστεί (Clooney) είναι η δική μας "Κάλπικη Λύρα", το φτερό του "Forrest Gump", που παρέα με την γυναικεία φιγούρα που το συνοδεύει ενώνουν όλους αυτούς τους διαφορετικούς χαρακτήρες και ανθρώπους, που βιώνουν την δική τους προσωπική ιστορία σε μια διαφορετική γωνιά της Αθήνας.
Τι θυμάσαι από τις ηχογραφήσεις του άλμπουμ; Οι ηχογραφήσεις, η παραγωγή και η μίξη του άλμπουμ έγιναν στην σοφίτα (Home Studio) του Χρήστου Ντάνου (πλήκτρα), σε μια προσπάθεια να μιμηθούμε τις συνθήκες που γέννησαν, τις συνθέσεις και τις εκτελέσεις τους. Μια παρέα παιδικών φίλων που είχε γεμίσει νότες τους τοίχους των σπιτιών της.
Δημήτρης Μπάρμπας
 

Υπάρχει η δυνατότητα σήμερα να παραγγείλει κάποιος το άλμπουμ σας;Το album είναι πλέον διαθέσιμο σε όλα τα streaming services μετά από πολλά χρόνια που έμεινε εγκλωβισμένο στα συρτάρια δύο εταιρειών, που θέλει να ξεχάσει η ελληνική δισκογραφία. Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε το 7" Vinyl , "Velvet Rings" και το Cd μέσω μηνύματος στην Επίσημη σελίδα του συγκροτήματος στο Fb και στο Instagram.
 Apple Music / iTunes: https://music.apple.com/us/artist/galliard-syndrome/942429960  Spotify: https://open.spotify.com/artist/5XGeYEneRtaljHahrYuRfL  YouTube Music: https://music.youtube.com/channel/UCMmAjshQ2fTSQtQH0MdKemw
https://www.facebook.com/GalliardSyndrome/
https://twitter.com/TheGalliard
https://www.instagram.com/galliardsyndrome/

Θα κλείσω την παρουσίαση του Velvet Rings, με δύο επισημάνσεις: Ποτέ στη δισκογραφία, δίσκοι με εντελώς ξεχωριστό ύφος δεν πέτυχαν εμπορικά, έστω κι αν είχαν ένα (σχετικό) airplay και δεύτερον αν οι Galliard Syndrome άνοιγαν μια συναυλία των Rush, θα αποκτούσαν αυτόματα ένα φανατικό κοινό.



 

Την επόμενη Κυριακή: Ποιά χρονιά της δεκαετίας του 80, ήταν η καλύτερη γαι το Heavy Metal; Γράφουν οι Μάρκος Σακελλαρίου, Δημήτρης Σειρηνάκης κι Αλέξανδρος Ριχάρδος. 

30/4/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου