ALBERT KING with STEVIE RAY VAUGHAN- IN SESSION


Είναι πολύ μεγάλη η στιγμή στην καριέρα ενός καλλιτέχνη όταν παίζει στην ίδια σκηνή με το ίνδαλμά του. Με αυτόν που άκουγε μικρός και «πάταγε» στο παίξιμό του. Με αυτόν που ήταν η έμπνευσή του να γίνει κιθαρίστας. Αυτό συνέβη στις 6 Δεκεμβρίου 1983 όταν ο σχετικά άγνωστος Stevie Ray Vaughan (μόλις είχε κυκλοφορήσει το πρώτο άλμπουμ του Texas Flood), ανέβαινε στη σκηνή των CHCH-TV studios στο Hamilton του Ontario, για να παίξει μαζί με τον άνθρωπο που τον είχε μαγέψει το παίξιμό του, τον Albert King. Έχοντας μια σημαντική διαφορα 31 ετών, ο S.R. Vaughan ήταν 29 ετών κι ο Albert King 60, οι 2 κιθαρίστες, «έπαιξαν τις κάλτσες τους», χαρίζοντας μια αλησμόνητη συναυλία σε όσους την παρακολούθησαν. Κι ευτυχώς τον Αύγουστο του 1999 κυκλοφόρησε σε cd και dvd, με τίτλο In Session(No1 στο Blues chart της Αμερικής) με τον τίτλο να είναι δανεισμένος από τον τίτλο της εκπομπής. Το νωχελικό “Call it Stormy Monday" (σύνθεση του T Bone Walker) ανοίγει τη συναυλία, με τις δύο  κιθάρες να μπαίνουν σε ένα μεταξύ τους παιχνίδι, παιγνίδι που θα επαναληφθεί αρκετές φορές και στα επόμενα κομμάτια, με τους 3 μουσικούς που τους συνοδεύουν να περιορίζονται σε ρόλο «πλάτης». Το “Pride and Joy” ανεβάζει ρυθμούς ενώ το παλιό “Blues Sunrise” έχει το απαλό παίξιμο του King, με το instrumental “Overall Junction” με τα πλήκτρα σε πρώτο πλάνο (τουλάχιστον στην εισαγωγή να είναι από τα καλύτερα κομμάτια του άλμπουμ.    
Το In Session αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο ένα blues jam των 2 μουσικών, ενός «new kid in town” που είχε όλα τα προσόντα για να γίνει ο επόμενος μεγάλος blues κιθαρίστας, όπως κι έγινε, κι ο King που ήταν ήδη στην κορυφή. Μην φανταστείτε ότι στο In Session θα ακούσετε ένα διαγωνισμό…κιθάρας, απλά το παίξιμο του ενός, εμπνέει τον άλλον!

Σε όλα τα κομμάτια, η driving κιθάρα είναι του King αλλά αφήνει πολύ χώρο, στον Vaughan για σόλο. Οι  μουσικοί που τους συνοδεύουν είναι οι Tony Llorens πλήκτρα, Gus Thornton μπάσο και Michael Llorens ντραμς που ήταν η μπάντα του εκείνη την εποχή. Μεγάλη ημέρα για την καριέρα τους, αλλά δεν το ήξεραν!
 
Εκείνο που έγινε γνωστό μετά την πρώτη κοινή συναυλία τους ήταν ότι ο Albert King δεν ήταν θετικός να παίξει μαζί του, αφού δεν τον ήξερε. Δέχτηκε όμως όταν έμαθε ποιος ήταν!
Από τα 10 κομμάτια του cd, τα 9 είναι του King και μόνο το "Pride and Joy" του Vaughan, ενώ στο DVD υπάρχει και το "Texas Flood".


TRIVIA
Αυτή ήταν η πρώτη συνεργασία των S.R Vaughan και Albert King. Το 1987 τους κάλεσε ο B.B. King να παίξουν στη δική του τηλεοπτική εκπομπή. Φανταστείτε σκηνή, να είσαι σπίτι σου στην Αμερική, να ανοίγεις την τηλεόραση και να παρακολουθείς εκπομπή με παρουσιαστή τον B.B. King και καλεσμένους τους 2 bluesmen. Και να διαπιστώνεις ότι το ψυγείο δεν έχει μπύρες!!!!
Η ιδέα να προσκαλούν μεγάλους μουσικούς και να παίζουν μαζί ήταν του παραγωγού της εκπομπής Ian Anderson (καμία σχέση με τον …άλλον Ian Anderson). Η ηχογράφηση διήρκεσε 1 ώρα και 45 αλλά στο cd πέρασαν μόνο τα 64’.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Ο Albert King ηχογράφησε το άλμπουμ I'm in a Phone Booth, Baby(1984) κι ο Stevie Ray Vaughan το καταπληκτικό Couldn't Stand the Weather(1984).
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

8/4/23

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου