OZZY OSBOURNE - ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΡΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ BLIZZARD OF OZZ

 

Στις 27 Απριλίου του 1979 τα υπόλοιπα μέλη των Black Sabbath θα δείξουν την πόρτα εξόδου στον Ozzy. Το μέλλον διαγραφόταν δυσοίωνο όχι μόνο λόγω αδυναμίας διαχείρισης της κατάστασης αλλά κυρίως λόγω εθισμού του σε αλκοόλ και ναρκωτικά. Τίποτα δεν προμήνυε την αναγέννηση και την κυκλοφορία ενός από τα καλύτερα άλμπουμ στην ιστορία της ροκ μουσικής.
Η επανεκκίνηση συνδέθηκε με την ανάληψη του management από την Sharon Arden, την μετέπειτα σύζυγό του, και την πρόσληψη του μάγου της κιθάρας Randy Rhoads. Χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά ακρόασης για να αντιληφθεί ο Ozzy ότι αυτός είναι ο κιθαρίστας που έψαχνε. Υποψήφιος για την θέση του κιθαρίστα ήταν και ο Gary Moore, ο οποίος τότε είχε αποχωρήσει από τους Thin Lizzy!
Αμέσως μετά την οριστικοποίηση της συνεργασίας ο  Ozzy θα επιστρέψει στο Λονδίνο όπου σε μια pub θα γνωρίσει τον Bob Daisley, έως πρότινος μπασίστα των Rainbow. Αν και είχε αρχικά ενδοιασμούς προσχώρησε και αυτός στο γκρουπ. Σχεδόν άμεσα ο Randy Rhoads θα έρθει στο Λονδίνο και οι τρεις μουσικοί θα ξεκινήσουν να γράφουν υλικό για το επερχόμενο άλμπουμ, ενώ παράλληλα συνέχισαν να αναζητούν ντράμερ.
Ο Rhoads με την συνδρομή του Daisley έγραψε την μουσική, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των στίχων ήταν επίσης του Daisley με τον Ozzy την περισσότερη ώρα να βρίσκεται υπό την επήρεια ουσιών! Ο τίτλος ωστόσο του άλμπουμ – λογοπαίγνιο αναφερόμενο στην κοκαΐνη - ήταν ιδέα του Ozzy! Η θέση του drummer μετά από πολύ ψάξιμο θα καλυφθεί από τον Lee Kerslake (ex-Uriah Heep), το επιθετικό παίξιμό του οποίου ήταν αυτό που ζητούσαν.
Τον Μάρτιο του 1980 το συγκρότημα θα μπει στα Ridge Farm Studios για να ηχογραφήσει το παρθενικό του άλμπουμ. Ο αρχικός παραγωγός Chri Tsangarides απολύθηκε την πρώτη εβδομάδα ηχογραφήσεων με τον μηχανικό Max Norman να αναλαμβάνει τελικά την παραγωγή με την συνδρομή και του συγκροτήματος. Οι ηχογραφήσεις για το νέο άλμπουμ ολοκληρώθηκαν σε 4 εβδομάδες.
Το αρχικό όνομα του σχήματος ήταν Blizzard of Ozz καθώς επρόκειτο για την ισότιμη συνεργασία τριών καλλιτεχνών (Ozzy – Rhoads – Daisley), πριν τελικά καταλήξει να είναι solo άλμπουμ του Ozzy. Οι υπόλοιποι καλλιτέχνες είδαν στα ράφια των δισκοπωλείων το άλμπουμ να κυκλοφορεί με το όνομα του Ozzy και την φωτογραφία του στο εξώφυλλο!
Η αρχική οικονομική συμφωνία προέβλεπε ότι ο Ozzy θα λάμβανε το 50% των εσόδων και το υπόλοιπο 50% θα το μοιράζονταν τα υπόλοιπα μέλη. Για κακή τους τύχη δεν είχαν υπογράψει συμβόλαιο με αποτέλεσμα οι Rhoads - Daisley – Kerslake να μην πληρώνονται. Προκειμένου να αναγκάσουν την Sharon να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα οι τρεις καλλιτέχνες για μια περίοδο θα πάψουν να γράφουν υλικό για το Diary of a Madman, το επερχόμενο άλμπουμ του σχήματος.
Το άλμπουμ βρέθηκε στα ράφια των δισκοπωλείων τον Σεπτέμβρη του 1980 σκαρφαλώνοντας στην 7η θέση των βρετανικών charts. Στις ΗΠΑ το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει 7 μήνες αργότερα!!!


ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
I Don't Know
Το κιθαριστικό riff του Rhoads στην έναρξη του κομματιού αποτελεί πρόγευση για το τί θα ακολουθήσει. Οι στίχοι αναφέρονται στην σύγχυση και την κατάθλιψη, που πέρασε ο Ozzy μετά την απόλυσή του από τους Black Sabbath. Αναπολώντας το παρελθόν και αναρωτώμενος τί πήγε στραβά γράφει:
People look to me and say / Is the end near? When is the final day? / What's the future of mankind? / How do I know? I got left behind, I got lost….
Αν και ο Ozzy αναφέρεται επίσης ως συνθέτης σύμφωνα με τον Daisley μόνη συνεισφορά του ήταν ο τίτλος και ο στίχος «ya gotta believe in foolish miracles». Ο παράξενος ήχος στην αρχή προέρχεται από ένα μεγάλο gong ηχογραφημένο ανάποδα – η ίδιος ήχος ηχογραφημένος κανονικά ακούγεται στο τέλος.
Crazy Train
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα από τα γνωστότερα κομμάτια του Ozzy έχοντας ίσως ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα riffs όλων των εποχών! Η βάση του riff ήταν του Rhoads ο οποίος με την συνδρομή του Daisley έδωσε την μορφή που όλοι γνωρίζουμε. Όταν το άκουσε στην τελική του μορφή ο Daisley είπε στον Rhoads ότι αυτό ακούγεται σαν τρελό τρένο δίδοντας τον τίτλο στο κομμάτι – και οι δύο εξάλλου συνέλλεγαν μοντέλα τρένων! Το solo στην κιθάρα είναι παιγμένο εις διπλούν – ο Rhoads δηλαδή έπαιξε το solo δύο φορές με τον απολύτως ίδιο τρόπο προσδίδοντας πολύ ιδιαίτερο ήχο!!! O Ozzy έγραψε την μελωδία και ο Daisley τους στίχους, οι οποίοι αναφέρονται στον ψυχρό πόλεμο και στα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν σαν εχθροί και όχι στην «τρέλα» του Ozzy όπως έχει υποστηριχθεί. Σε αυτό ακριβώς αναφέρονται οι στίχοι:
“Millions of people living as foes… One person conditioned to rule and control
The media sells it and you live the role… Heirs of a cold war That's what we've become…”
Ο ήχος που μοιάζει με κουδουνίστρα στην αρχή του τραγουδιού προήλθε από ένα παράξενο μουσικό όργανο το Vibraslap που χρησιμοποιείται κυρίως από Latin καλλιτέχνες. Το ιδιαίτερο αυτό μουσικό όργανο μεταξύ άλλων έχει χρησιμοποιήσει ο Hendrix στο εμβληματικό All Along the Watchtower!
Ήταν το πρώτο single που κυκλοφόρησε ο Ozzy μετά την αποχώρησή του από τους Black Sabbath αποδεικνύοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι με την αμέριστη βοήθεια των νέων του συνεργατών μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια του.


Goodbye to Romance
Το κομμάτι αυτό αναφέρεται επίσης στην αποχώρηση του Ozzy από τους Sabbath και στην άσχημη ψυχολογική του κατάσταση. Ο τίτλος του κομματιού είναι εμπνευσμένος από έναν στίχο του Bye Bye Love (1957) των Everly Brothers των οποίων ο Ozzy ήταν μεγάλος θαυμαστής. Ήταν το πρώτο κομμάτι που έγραψε το νέο συγκρότημα. Για μια ακόμα φορά ο τίτλος και κάποιοι στίχοι ήταν του Ozzy, ενώ ο Daisley έκανε την περισσότερη δουλεία. Ο μπασίστας του συγκροτήματος με τους στίχους του κομματιού θέλησε να τονώσει το ηθικό του Ozzy και να του δώσει θάρρος για να συνεχίσει! Το Goodbye to Romance ήταν ένα από τα 4 κομμάτια, που η μπάντα ηχογράφησε ως demo για την Jet Records. Αυτό το demo όπως και κάποια outtakes βρίσκονται στα χέρια του Daisley και δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας.
Dee
Πρόκειται για ένα ορχηστρικό κομμάτι 49 μόλις δευτερολέπτων, σύνθεση που o Rhoads έγραψε για την μητέρα του Deloris (χαϊδευτικά την φώναζε Dee). Η αγάπη του για την κλασική κιθάρα διαμόρφωσε εν πολλοίς και το κιθαριστικό του στυλ. Η δισκογραφική θεωρούσε ότι η εν λόγω σύνθεση δεν έπρεπε να περιληφθεί καθώς δεν έδενε με τα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου. Ο Ozzy έχοντας τυφλή εμπιστοσύνη στο κιθαριστικό του ταλέντο και σεβόμενος την επιθυμία του συνεργάτη του θα συμπεριλάβει το κομμάτι στο άλμπουμ.
Suicide Solution
Τι riff-αρα είναι αυτή στην εισαγωγή!!! Ο Rhoads κάνει θαύματα σε όλο το άλμπουμ, αλλά με αυτό το riff υπερβαίνει τον εαυτό του! Πολύ ιδιαίτερο και το solo με το οποίο κλείνει το κομμάτι, όπου μπορεί κανείς να διακρίνει τις blues επιρροές του μεγάλου καλλιτέχνη! Οι στίχοι του κομματιού αναφέρονται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η οποία παρομοιάζεται με αργή αυτοκτονία. Οι Daisley & Ozzy ερίζουν για το ποιος είναι ο στιχουργός με πιθανότερο σενάριο ο Daisley να έγραψε την συντριπτική πλειοψηφία των στίχων και ο Ozzy την μελωδία στα φωνητικά. Ο Daisley έχει δηλώσει ότι οι στίχοι του κομματιού αυτού αναφέρονται στον Ozzy και συγκεκριμένα στον εθισμό του στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ. Ο Ozzy με την σειρά του υποστηρίζει ότι οι στίχοι αναφέρονται στον Bon Scott των AC/DC, ο οποίος το 1980 έχασε την ζωή του από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα πάντα με τον Ozzy τα μέλη του συγκροτήματος ήταν καλεσμένα σε ένα πάρτυ των Wild Horses με τον Rhoads να κάθεται σε μια γωνία παίζοντας το riff του κομματιού στην κιθάρα του! Το μεγαλύτερο μέρος της σύνθεσης ολοκληρώθηκε την βραδιά εκείνη.
Ο Ozzy κατηγορήθηκε το 1986 από τους γονείς του 19χρονου John McCollum, ο οποίος αυτοκτόνησε το 1984 κατηγορώντας ότι οι στίχοι του συγκεκριμένου κομματιού προτρέπουν τους νέους στην αυτοκτονία. Φυσικά ο Ozzy δικαιώθηκε!


Mr. Crowley
Το κομμάτι αναφέρεται στον μεγάλο αποκρυφιστή Aleister Crowley, η προσωπικότητα του οποίου ασκούσε γοητεία στον Ozzy. Πρόκειται για μια από τις πληρέστερες συνθέσεις στην ιστορία της ροκ μουσικής. Μάλιστα οι τοίχοι του στούντιο ηχογράφησης ήταν διακοσμημένοι με κάρτες ταρώ που συνειρμικά ενέπνευσαν τον Ozzy, ο οποίος είχε διαβάσει βιβλία για τον μεγάλο αποκρυφιστή. O Daisley από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι ο Ozzy είχε κατά νου μόνο τον τίτλο. Ο ίδιος με φιλοσοφική πάντα διάθεση προσπαθώντας να σκεφτεί τί είχε στο μυαλό του ο Crowley έγραψε τους στίχους! Ο στίχος «They scattered the afterbirth» αναφέρεται στον θρύλο που θέλει όταν ο Crowley γεννήθηκε να είχε ένα σημάδι σε σχήμα σβάστικας προκαλώντας τρόμο στους παριστάμενους. Αντίστοιχα ο στίχος «Won't you ride my white horse» αναφέρεται στον εθισμό του Crowley στην ηρωίνη. Τέλος ο στίχος «was it polemically sent?» αναφέρεται στην συνήθεια του Crowley να υπογράφει αυτόγραφα με την φράση «Polemically Yours, Aleister Crowley».
Σε κάθε περίπτωση η σκοτεινή μορφή του Crowley βοήθησε τον Ozzy να κτίσει για καθαρά εμπορικούς λόγους το σατανικό προφίλ. Ασχέτως με τους στίχους ορόσημο αποτελεί το απιστευτό riff και τα μνημειώδη solos του Rhoads καθώς και η εμβληματική εισαγωγή με τον Airey στα πλήκτρα. Ο ίδιος ο Airey έχει δηλώσει ότι του ζητήθηκε να γράψει μια εισαγωγή για το κομμάτι. Έμεινε μόνος του στο studio με τον μηχανικό ήχου Max Norman για μισή περίπου ώρα και όταν οι άλλοι επέστρεψαν δεν μπορούσαν να το πιστέψουν! Ο Airey αν και δεν αναφέρεται ως συνθέτης αναγνώρισε ότι η οικονομική κατάσταση του Ozzy ήταν πολύ δύσκολη και ως εκ τούτου θέλησε να βοηθήσει λαμβάνοντας μόνο έναν μισθό για την συνεισφορά του.
No Bone Movies
Οι στίχοι του κομματιού αναφέρονται στην αντιπάθεια του γκρουπ για τις ταινίες πορνό! Τα μέλη του συγκροτήματος παρακολούθησαν μια τέτοια ταινία, την οποία ο Rhoads χαρακτήρισε bone movie (στην βρετανική αργκό σημαίνει ταινία πορνό). Την φράση αυτή δεν είχε ξανακούσει ο Daisley, του προκάλεσε εντύπωση και την χρησιμοποίησε ως τίτλο! Ο Rhoads έντυσε με το πιασάρικο riff στίχους όπως «A blue addiction, I live in disgust /  Degradation, I'm being eaten by lust».
Πρόκειται για το μόνο κομμάτι του άλμπουμ στη σύνθεση του οποίου συμμετείχε και ο Kerslake.
Revelation (Mother Earth)
Η πιο ιδιαίτερη σύνθεση του άλμπουμ! Η μελαγχολική μελωδία και αντίστοιχα φωνή του Ozzy συνδυάζεται άψογα με το στιχουργικό περιεχόμενο αποτελώντας μια έκκληση, επίκαιρη όσο ποτέ και στην εποχή μας. Να προστατέψουμε το περιβάλλον καθώς η ίδια μας η ύπαρξη είναι συνδεδεμένη με την προστασία του.
Steal Away (The Night)
Και πάλι η αδρεναλίνη χτυπά κόκκινο με κινητήρια δύναμη φυσικά τον θεό Rhoads, ο οποίος μας χαρίζει ένα ακόμα κλασικό riff, ενώ και το solo σκοτώνει. Σε αυτή την σύνθεση μπορεί κανείς να διακρίνει την πρόθεση ενός συγκροτήματος με αστείρευτο ταλέντο και όρεξη για δουλειά να κυκλοφορήσει ό,τι καλύτερο μπορεί…και τα καταφέρνει στον απόλυτο βαθμό!
Το Blizzard Of Ozz είναι ένα πραγματικά μνημειώδες άλμπουμ! Με ήχο εντελώς διαφορετικό από ότι είχε κάνει έως τότε με τους Sabbath o Ozzy μας χαρίζει ένα άλμπουμ  που ακούγεται εντελώς φρέσκο επαναπροσδιορίζοντας την καριέρα του. Φυσικά ο Randy Rhoads εισέφερε τα μέγιστα όπως είδαμε. Αυτός ο δίσκος μαζί με τον πρώτο των Van Halen  διαμόρφωσαν εν πολλοίς τον κιθαριστικό ήχο των ‘80s!
Η περιοδεία που διαδέχτηκε την κυκλοφορία ήταν άκρως επιτυχημένη αν και ήδη η Sharon προετοίμαζε την αποχώρηση – απόλυση των Daisley και Kerslake καθώς θεωρούσε ότι δεν ταίριαζαν στην εικόνα του συγκροτήματος. Εξάλλου η ίδια έφερε βαρέως το γεγονός ότι δεν είχε συμμετάσχει στην επιλογή τους. Σχεδίαζε την απομάκρυνση του Kerslake με αντικαταστάτη του τον μεγάλο Tommy Aldridge. Με το πέρας ωστόσο του Ευρωπαϊκού μέρους της περιοδείας το φθινόπωρο του 1980 το σχήμα ξεκίνησε να δουλεύει σε νέο υλικό για το  Diary of a Madman με τον Ozzy να απέχει τις περισσότερες φορές από την διαδικασία.

Trivia
• Το 1986, οι Daisley & Kerslake μήνυσαν τον Ozzy για μη καταβολή δικαιωμάτων. Η δικαστική νίκη των πρώην συνεργατών του οδήγησε το 2002 στην επανηχογράφηση των τυμπάνων και του μπάσου από τους Mike Bordin και Robert Trujillo αντίστοιχα (τραγικό)!!!
• Το Blizzard of Ozz ανήκει στην λίστα με τα 100 albums με τις υψηλότερες πωλήσεις την δεκαετία του ’80 παρόλο που κανένα από τα singles του δεν μπήκε στο Top 40! Μόνο στις ΗΠΑ έχει πουλήσει πάνω από 5.000.000 αντίτυπα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

28/10/22

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ BLIZZARD OF OZZ



 Στο Πανεπιστήμιο του Heavy Metal διδάσκει ο επίκουρος καθηγητής Ozzy Osbourne την έννοια της Ανάστασης, πως δηλαδή από τον καλλιτεχνικό και σωματικό σχεδόν θάνατο, επανέρχεσαι στην Ζωή και ο νεαρός καθηγητής Randy Rhodes την επιστήμη της ηλεκτρικής, κιθάρας δίνοντας "τα ρέστα" στον διδάκτωρ Eddie Van Halen. Η ύλη είναι δύσκολη και περιλαμβάνει βιβλία όπως Crazy Train, Mr Crowley, Suicide Solution, Goodbye To Romance. Για όλους τους μελλοντικούς σπουδαστές που θα κληθούν να ακολουθήσουν τον συγκεκριμένο κλάδο και εντέλει αποφοιτήσουν, το πτυχίο τους θα φέρει τον βαρύ τίτλο του "Κλασσικού - Θεμελιώδες". Απλά τα πράγματα, για πολύ λίγους όμως. Καλή επιτυχία!








Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου