ROCK IMPERIUM 2022–CARTAGENA SPAIN: AVANTASIA/BLACK LABEL SOCIETY/SODOM/RHAPSODY OF FIRE/LACUNA COIL/SODOM. O ΓΙΩΡΓΟΣ GK ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ


 Μέρα Πρώτη – 24/06/2022
Πριν περίπου ένα χρόνο, αποφασίσαμε με ένα πολύ καλό φίλο να ταξιδέψουμε στην Cartagena ή αλλιώς Καρχηδόνα της Ισπανιας για το πρώτο Rock Imperium Festival. Η Καρταχένα βρίσκεται γύρω στα 470 χλμ από την Μαδρίτη και ανήκει στην επαρχία της Murcia με πλυθησμό γύρω στους 228.000 κατοίκους. Το φεστιβάλ ήταν διήμερο και έλαβε χώρα μεταξύ 24 και 25/06/2022 . Φθάσαμε μια μέρα νωρίτερα ταξιδεύοντας οδικώς από το Αεροδρόμιο της Μαδρίτη προς την Καρταγένα με κόστος διοδίων, κρατηθείτε ….3,3€. Ενώ στο γυρισμό μας, όπου κατευθυνθήκαμε κατευθείαν προς το κέντρο της Μαδρίτης, το κόστος των διοδίων ήταν, κρατηθείτε...δεν πληρώσαμε καθόλου διόδια. Δηλαδή κάναμε 900 χλμ πήγαινε-έλα με συνολικό κόστος διοδίων 3,3€. Στα του φεστιβάλ τώρα τα ονόματα που εμφανίστηκαν ήταν γύρω στα 40 με τα πιο κορυφαία αυτά των Avantasia που ήταν και οι Headliners της πρώτης βραδιάς, Sodom, Black Label Society,Amorphis, Rhapsody Of Fire ,Pain of Salvation,Lacuna Coil, Doro,Europe, Jorn Lande και Scorpions που ήταν οι Headliners της δεύτερης βραδιάς, με τους Whitesnake να ακυρώνουν λο΄γω της ασθένειας του Tommy Aldridge.
Ο συναυλιακός χώρος είχε δύο μεγάλες σκηνές, Imperium Stage και Estra Levante Stage, όπου τα συγκροτήματα εναλλάσσονταν το ένα μετά το άλλο και υπήρχε και μια μικρότερη, τρίτη σκηνή στημένη έξω από τον κυρίως συναυλιακό χώρο δίπλα στην παραλία. Εντός του κυρίου χώρου υπήρχαν στημένα περιμετρικά όλα τα μαγαζιά για να αγοράσεις αυτό που χρειάζεσαι (bar,merchandise,φαγητο)   και ειδικά διαμορφωμένος χώρος για να φάς και να πιείς  υπο σκιά. Οι διοργανωτές είχαν κατασκευάσει  ένα χώρο για καθήμενους (VIP podium) ενώ  είχαν μεριμνήσει με τον καλύτερο τρόπο κατασκευάζοντας έναν ακόμα χώρο για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα στημένο πάνω από την κεντρική κονσόλα ακριβώς στο κέντρο των δύο σκηνών. Επιβεβαιώσαμε και οι δύο μας πως το Rock Imperium πληροί όλες εκείνες τις προυποθέσεις ενός πεντάστερου Rock/Metal  Festival.


Μήνες πριν το αρχικό κόστους του εισιτηρίου για τις 2 ημέρες ήταν στα 95€ ενώ την ημέρα του φεστιβάλ το μονοήμερο εισιτήριο ήταν στα 100€ και 170 του διημέρου. Βάσει προγράμματος οι πόρτες άνοιξαν στις 13:30 ενώ το πρόγραμμα τηρήθηκε κατά γράμμα και τις δύο ημέρες. Να σημειώσω εδώ πώς ο ήχος  ήταν και τις δύο ημέρες πεντακάθαρος– δυνατός από το μικρότερο όνομα μέχρι το μεγαλύτερο. Η αρχή της πρώτης μέρας έγινε με τους Landevir, ένα τοπικό A.O.R. ισπανόφωνο συγκρότημα ενώ μετά  το πέρας αυτών και για 45 λεπτά  στην Imperium Stage θα πατούσαν το πόδι τους οι Ιταλοί Rhapsody Of Fire παίζοντας με το ίδιο πάθος όπως δύο μέρες νωρίτερα  στην Πλατεία Νερού.


Πέντε λεπτά μετά την εμφάνιση των Rhapsody οι Γερμανοί Thrash metallers Sodom θα ανέβουν γύρω στις 17:00, στην δεξιά κύρια σκηνή  και  θα μας αποδείξουν πως έχουν κοινό που τους στηρίζει ενεργά . Μετά από περίπου 60 λεπτά και 2 Mosh pit, ανάμεσα στο Saw is the Law και στην διασκευή του Iron First , αποχαιρετούν το Ισπανικό κοινό. Εμείς θα κάνουμε ένα απαραίτητο διάλειμμα για φαγητό αφήνοντας τους Bush και επιστρέφοντας  λίγο αργότερα για να δούμε τους Ιταλούς Lacuna Coil. Την ώρα που εμφανίστηκαν  είχαν τον ήλιο ακριβώς επάνω τους ενώ όλοι τους ήταν από πάνω μέχρι κάτω ντυμένοι  στα μαύρα  Christina Scabia λοιπόν η οποία είναι star  και πλαισιομένη από τους Marco Coti Zelati, Diego Cavallotti, Richard Meiz και τον συν-τραγουδιστή της Andrea Ferro έδωσαν μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση αφήνοντας για το τέλος το Nothing Stands in Our Way ενώ μερικά λεπτά πριν, προηγήθηκε το μελωδικότατο Our Truth , στο οποίο έγινε ο σχετικός χαμός.
Η ώρα είναι  σχεδόν 19:00, ο ήλιος αρχίζει και γίνεται κάπως πιο υποφερτός και οι Σουηδοί Avatar θα δώσουν μια κάπως απογοητευτική εμφάνιση, ενώ κάπου στα μισά της συναυλίας ο drummer τους πρέπει να πιάστηκε στα χέρια με έναν από τους τεχνικούς καθώς είχε προβλήματα στον ήχο.

Παραμένουμε στον Σκανδιναβικό heavy ήχο και  ώρα λοιπόν για λίγο Σουηδικό Progressive-melodic death-folk metal (να είναι καλά το google) από την έκπληξη της βραδιάς, τους Σουηδούς Amorphis. Έχοντας μπροστάρη των Tomi Joutsen έναν εκπληκτικό τραγουδιστή, ο οποίος μπορεί και εναλλάσει συνεχώς τη συχνότητα της φωνή του ,ανάμεσα σε brutal και soft φωνητικά, κάνοντας το κοινό να μένει προσηλωμένο από την αρχή έως το τέλος της μονόωρης εμφάνισης τους. Το  Setlist της εμφάνισης τους ήταν Northwards, On the Dark Waters, Death of a King,Silver Brid, Thousand Lakes,Into Hiding,Wrong Direction,The Moon,Black Winter Day ,My Kantele,The Bee,House of Sleep.
Πέντε studio album με τον Ozzy, έντεκα studio album με τους Black Label Society, 1.88 ύψος , πρωταθλητής βαρέωνν riff  ,φορώντας  ένα χαρακτηριστικό σκωτσέζικο kilt και με αντίπαλο τον ίδιο του τον εαυτό  ο Zakk Wylde ανεβαίνει με το δεξί για να κυριαρχήσει στο  Imperium Stage ώς το δεύτερο μεγαλύτερο όνομα της πρώτης ημέρας του festival.. Ο βαρύς  ήχος της κιθάρας  και η χαρακτηριστική μονοτονία της φωνής του είναι εκεί , ενώ το  πολύ δυνατό rhythm section το οποίο συνοδεύεται από έναν  ακόμα κιθαρίστα θα ισοπεδώσει για  τα επόμενα 70 λεπτά την αρένα του Castello El Batel στα  Bleed for Me,Demise of Sanity, Destroy & Conquer, Heart of Darkness,Set You Free,Fire It Up,Suicide Messiah ενώ το set της εμφάνισης τους κλείνει χωρίς encore  με το  Stillborn και δεκάδες μπαλόνια να εκτοξεύονται προς το κοινό.
BLACK LABEL SOCIETY


Η θερμοκρασία πέφτει  και η  ώρα κοντεύει 22:35, όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα σε λίγα λεπτά εμφανίζονται  οι Avantasia. Έτσι και έγινε, στις 22:35 πέφτει η κουρτίνα με το λογότυπο του συγκροτήματος και ο Tobias Sammet ορμάει στην σκηνή σαν μανιασμένος ταύρος που του έχουν υψώσει  κόκκινο πανί. Μπροστά  σε 10.000 θεατές ξεκινάει το Show της metal όπερας με το Twisted Mind. Είναι κάτι πολύ παραπάνω από ευδιάθετος ,σχεδόν ευτυχισμένος,  δεδομένου ότι είχε να πραγματοποιήσει ζωντανή εμφάνιση σχεδόν δυομιση χρόνια. Οι Avantasia είναι το προσωπικό του project στο οποίο συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της rock/metal και αξίζει την προσοχή όλων. Πλαισιομένος από δύο κιθαρίστες, μπάσο, αρμόνιο και ένα φωνητικό τρίο για τα backing vocals στο οποίο συμμετέχει ο Herbie Langhans, τωρινός τραγουδιστής των Firewind  ,μας έχει ετοιμάσει μια βραδιά γεμάτη εκπλήξεις. Κλισέ έκφραση. αλλά όπως θα διαβάσετε παρακάτω αυτό ακριβώς συνέβη.

Πρώτος καλεσμένος ο Ralf Scheepers των Primal Fear με τον οποιο θα τραγουδήσουν back to back τα Reach out for the Light και το νέο single τους The Wicked Rule the night ,προπομπός του επερχόμενου τους δίσκου  “A Paranormal Evening with the Moonflower Society “ που κυκλοφορεί το Φθινόπωρο. Όντας ήδη εντυπωσιασμένοι και ανυπόμονοι για το τι θα ακολουθήσει ,ξεχωρίζουμε από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα το  τρίτο κομμάτι της βραδιάς .Είναι το Scarecrow, στο οποίο  ο συμπαθέστατος Νορβηγός  Jorn Lande θα βρεθεί επι σκηνής για ένα καταπληκτικό ντουέτο ,για μια τόσο ζωντανή ερμηνεία όπως αρμόζει σε αυτό το έπος. Μεγάλα λόγια , αλλά αξίζει να το ακούσετε,δυνατά. Ήδη από την αρχή του show η μια έκπληξη  ακολουθεί την άλλη και επί σκηνής εμφανίζονται  μπροστά μας οι Eric Martin (Mr Big) , Ronnie Atkins (Pretty Maids) και φυσικά ο Bod Catley. Τα τραγούδια διαδέχονται το ένα το άλλο , Dying for an Angel, Book of Shallows , Let the Storm Descend Upon You,Avantasia  με το Ισπανικό κοινό να είναι πολύ καλά διαβασμένο και  να συμμετέχει θερμά σε όλη την διάρκεια της συναυλίας. Η κορύφωση της βραδιάς πλησιάζει και πραγματοποιείται στο τελευταίο κομμάτι όταν  όλοι οι καλεσμένοι ανεβαίνουν επί σκηνής για να μας αποτελειώσουν με το Sign of The Cross. Η ώρα είναι  πλέον 00:30 όταν ο Tobias Sammet και η παρέα του θα μας αποχαιρετήσουν, θα μας ευχαριστήσουν για αυτό το υπέροχο μουσικό ταξίδι και εμείς με τη σειρά μας θα αποχωρήσουμε ενθουσιασμένοι μαζεύοντας δυνάμεις για την αυριανή - δεύτερη μέρα του festival.
Setlist:


Twisted Mind, Reach Out for the Light (With Ralf Scheepers) ,The Wicked Rule the Night (With Ralf Scheepers) (Live Premiere), The Scarecrow (With Jorn Lande), Dying for an Angel (With Eric Martin), Invoke the Machine (With Ronnie Atkins), Book of Shallows (With Ronnie Atkins and Adrianne Cowan),The Story Ain't Over (With Bob Catley and Ina Morgan) , Let the Storm Descend Upon You (With Jorn Lande and Ronnie Atkins) , Promised Land (With Jorn Lande and Eric Martin) ,Avantasia (With Eric Martin) , Farewell (With Adrianne Cowan) , Shelter from the Rain (With Ralf Scheepers, Herbie… more ) ,Mystery of a Blood Red Rose (With Bob Catley) Lost in Space ,Sign of the Cross / The Seven Angels (With Everyone)

Κείμενο/φωτό: Γιώργος Gk

1/7/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου