FORMINX: Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ YANKA ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ


Μαζί με τους Idols και Charms, οι The Forminx' ήταν τα πλέον πετυχημένα ελληνικά συγκροτήματα της δεκαετίας του 60. Σχηματίστηκαν το 1962 στην Αθήνα και το όνομά τους, γραμμένα με λατινικά στοιχεία είναι αναγραφή της λέξης ''φόρμιγξ'' που είναι αρχαίο ελληνικό μουσικό όργανο. Ξεκίνησαν σαν ένα σχολικό συγκρότημα, με μέλη τους Βαγγέλη Παπαθανασίου, Πλήκτρα, Βασίλη Μπακόπουλο Κιθάρα, Σωτήρη Άρνη Μπάσο, Κώστα Σκόκο Τύμπανα και Τάσο Παπασταμάτη τραγούδι . Άρχισαν να εμφανίζονται στη ''Αργώ'' της Βουλιαγμένης, αρκετά μακριά από την Αθήνα, αφού τότε ο κόσμος δεν είχε αυτοκίνητο ή μηχανή. Επίσης, τότε δεν υπήρχαν συγκροτήματα, παρά μόνο χορευτικές ορχήστρες.

Οι Forminx έβαλαν τα θεμέλια για την δημιουργία δεκάδων συγκροτημάτων, την δεκαετία του εξήντα αλλά και αργότερα σε όλη την Ελλάδα. Ο ήχος τους ήταν κοντά στο Beat - pop και οι στίχοι τους ήταν στα αγγλικά. Από τους Forminx ξεπετάχτηκε ο Vangelis Papathanassiou, αργότερα έκανε καριέρα σαν Aphrodite’s Child και στη συνέχεια τη μεγάλη προσωπική καριέρα του. Βασικός συνεργάτης τους (έγραφε  τους περισσότερους στίχους) καθώς και μάνατζερ τους ήταν ο Νίκος Μαστοράκης. Η πρώτη τους μεγάλη συναυλία δόθηκε στο θέατρο "Κεντρικόν" των Αθηνών και αποσπάσματα απ' αυτήν μάλιστα γυρίσθηκαν σ' ένα δεκάλεπτο φιλμάκι που παιζόταν για αρκετό καιρό στους κινηματογράφους τον Απρίλιο του 1964 κάνανε την παρθενική εμφάνιση τους στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, όπου το κοινό τους αποθέωσε. Σύμφωνα με τον συγραφέα του βιβλίου Get that Beat (εκδ. Κατσάνος 1998), Ντίνο Δηματάτη, το κοινό χόρευε επί 2 ώρες, ασταμάτητα και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να τελειώσει η συναυλία!

Η τεράστια επιτυχία τους ήταν το ορχηστρικό ''Jeronimo Yanka'(1965) που βασίζεται σε ένα φιλανδικό χορό. Το κομμάτι έγινε τεράστια επιτυχία στη χώρα μας, όπου λέγεται ότι οι πωλήσεις του σε μικρό δίσκο, ξεπέρασαν τις 80.000 αντίτυπα, νούμερο τρομερό για τα δεδομένα της εποχής. Βέβαια, το νούμερο δεν είναι επιβεβαιωμένο αλλά πρέπει να είναι κοντά στην πραγματικότητα, γιατί τότε όλα τα μαγαζιά είχαν juke box για να παίζουν μουσική (για τον κρατικό ραδιοσταθμό της ΕΡΑ, ούτε λόγος) και ο κόσμος είχε σπίτι του ηλεκτρόφωνα (δεν υπήρχαν στερεοφωνικά). Το συγκρότημα έκανε μια εμφάνιση στην ταινία «Ο Θόδωρος Και Το Δίκαννο» του Ντίνου Δημόπουλου με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου να είναι 19 ετών. Με την κυκλοφορία του ''Jeronimo Yanka', αποχώρησε ο κιθαρίστας Πέτρου, για να σχηματίσει ένα άλλο σημαντικό συγκρότημα της εποχής, τους Stormies. Εκτός από το ''Jeronimo Yanka', οι Forminx είχαν κυκλοφορήσει άλλα 9(!) μικρούς δίσκους, με πρώτο το Ah! Say Yeah/Elephant Twist(1964).

Το 1965, ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος γύρισε ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τους Forminx, αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε γιατί προέκυψαν διαφορές αντιλήψεων μεταξύ συγκροτήματος και σκηνοθέτη. Μάλιστα ο τίτλος του ήταν «Περιπέτειες με τους Forminx» ('The Forminx Story'). Το Σεπτέμβριο του 1965, επέστρεψαν για συναυλία στο Παλαί ΝτεΣπορ, Θεσσαλονίκης, όπου έπαιξαν μπροστά σε ένα κοινό 8.000 θεατών!

 Αριστερά, 4στηλο σχόλιο από την εφημερίδαςΕλληνικός Βορράς (εκδιδόταν στη Θεσσαλονίκη), με ημερομηνία 15 Σεπτεμβρίου 1964 για την πρώτη συναυλία των Forminx στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρον. Το κείμενο είναι του δημοσιογράφου Νίκου Μέρτζου. (Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του δημοσιογράφου Λευτέρη Κονγκαλίδη).


TRIVIA

  • Η Φόρμιγγα ήταν έγχορδο μουσικό όργανο της αρχαιότητας, και συγκεκριμένα της ομηρικής εποχής. Το συναντάμε από τον 9ο μέχρι τον 6ο αιώνα π.Χ. Αργότερα, εξελίχθηκε και παραχώρησε την θέση του στην κιθάρα και την λύρα. Ο Όμηρος την αναφέρει στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια, ότι ήταν καλυμμένη με ξύλο και ελεφαντόδοντο και οι ήχοι της συνόδευαν τον ποιητή κατά την απαγγελία του έπους.
  • Αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς και κείμενα του Ησίοδου και του Αριστοφάνη μας λένε ότι είχε τέσσερις χορδές, όπως και τέσσερις νότες είχε η Ιωνική μουσική.  Η τεράστια επιτυχία τους στη χώρα μας, τους φέρνει στο εξώφυλλο του αμερικάνικου μουσικού περιοδικού Cash Box (έχει κλείσει από τo 1996) το οποίο αμφιβάλλω αν έχει κρατήσει κάποιος στο αρχείο. Στο δίσκο.τους συλλογή, με τίτλο το όνομά τους φαίνεται το απόκομμα της δημοσίευσης (πάνω αριστερά)!

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Δύο χρόνια μετά τη διάλυσή τους, ο  Βαγγέλης Παπαθανασίου σχημάτισε τους 'Aphrodite's Child για να ακολουθήσει η γνωστή μεγάλη προσωπική καριέρα. Ο Τάσος Παπασταμάτης ακολούθησε καριέρα σαν τραγουδιστής ορχήστρας σε κρουαζιερόπλοια, ξενοδοχεία και καζίνο. Κυκλοφόρησε μόνο ένα single 45 στροφών κι έκανε πολλές τηλεοπτικές του εμφανίσεις. Έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 72 ετών. Ο Βασίλης Μπακόπουλος δούλεψε ως χημικός Μηχανικός στην Βιομηχανία της Ελλάδας και του Βελγίου. Το 2009 αποφοίτησε από το τμήμα Μουσικών Σπουδών στο ΑΠΘ (κατεύθυνση σύνθεσης) όπου είχε δώσει κατατακτήριες εξετάσεις.

Ο Κώστας Σκόκος ασχολήθηκε με το σπικάζ σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές διαφημίσεις, βιντεοπαιχνιδιών και ηρώων δράσης [από τον ΚΙΤ μέχρι τον GI Joe και τους Transformers]. Επίσης έκανε και αφηγήσεις στη σειρά εκπομπών «Φρουτοπία» (1985, ΕΡΤ), «Το πανόραμα του αιώνα» (1983, ΕΡΤ), «Έκτη Εντολή» (1989, ΕΤ2), «Βεντέτα» (1986, ΕΡΤ2) και στη «Δίκη» (1991, ΕΤ2). Συμμετείχε στα: «Η Ετυμηγορία» (1978, ΥΕΝΕΔ), «Μια φορά κι έναν καιρό στο διάστημα» (1983, ΕΡΤ), «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» (1986, ΕΡΤ), «Σεβάχ ο θαλασσινός» (1983, ΕΡΤ2), «Το μυστήριο του χρυσού πιθήκου» (1983, ΕΡΤ). Έφυγε από τη ζωή στις 24 Νοεμβρίου του 2013.Οι δίσκοι τους έχουν επανακυκλοφρήσει πολλές φορές από την Music Box, όχι σαν μικροί δίσκοι, αλλά σαν συλλογή σε άλμπουμ. Το 1976, κυκλοφόρησε ο ομώνυμος δίσκος τους, με δεκατέσσερα τραγούδια τους και περιέχει σχεδόν όλο το υλικό που είχαν βγάλει σε μικρούς δίσκους. Το 2005 κυκλοφόρησε από την ΜΒΙ ένα 10" βινύλιο σε αυστηρά περιορισμένη έκδοση 1.000 τεμαχίων. Το 2007 η Music Box επανακυκλοφόρησε 5 singles σε μορφή cd, με επιπλέον τραγούδια τους, ενώ το 2009  κυκλοφόρησε μια συλλογή με όλα τα τραγούδια του συγκροτήματος σε cd με 16σέλιδο βιβλιαράκι.

ΜΙΚΡΟΙ  ΔΙΣΚΟΙ
•    1964: Ah! Say Yeah/Elephant Twist
•    1964: Jeronimo Yanka/Dream In My Heart
•    1964: Jenka Beat/A Hard Night's Day
•    1964: Jenka Beat / Geronimo Yanka (in Great Britain)
•    1965: Say You Love Me/Somebody Sent Me Love
•    1965: School Is Over/Greek Holidays
•    1965: Il Peperone / A Precious White Rose
•    1965: Our Last September/And May Be More
•    1965: Mandjourana's Shake/Hello My Love, Salonika
•    1965: Love Without Love/Until the End
EPs
•    1978: It's Christmas Time Again/White Christmas/Jingle Bells/The Sound of Music
ΑΛΜΠΟΥΜ
•    1975: The Forminx

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

12/7/22
 



 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου