DANGER ZONE - KENNY LOGGINS: ΚΙ ΟΜΩΣ, Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ!!!!


Eίναι αστείο αλλά και περίεργο όταν μαθαίνεις την πραγματική ιστορία πίσω από τραγούδια που τα είχες κάπως διαφορετικά στο μυαλό σου. Αυτή την φορά θα ασχοληθούμε με την πλέον αγαπημένη ταινία αερομαχιών και ρομάντζου, το "Top Gun" δηλαδή και θα εστιάσουμε στο τραγούδι Danger Zone που ήταν το κεντρικό τραγούδι της ταινίας με ερμηνευτή τον Kenny Loggins.
  Είναι πολύ δύσκολο όταν έρχεται η στιγμή που θα πρέπει να καταποιαστείς με τόσο εικονικά θέματα όπως κινηματογραφικά soundtracks και να διαχωρίσεις τον καλλιτέχνη από το τραγούδι ιδιαίτερα δε όταν και τα δυο τους έχουν γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ποπ κουλτούρας. Ίσως το μόνο που να χρυσώνει το χάπι να βρίσκεται στο γεγονός πως πολλά τέτοια soundtracks κατασκευάστηκαν από εξωτερικούς συνθέτες οι οποίοι είχαν το δικαίωμα της επιλογής και πολλές φορές μάλιστα οι επιλογές τους ήταν εντελώς αντίθετες με την τελική κατάληξη.
  Το τραγούδι "Danger Zone" έγινε ένα από τα highlights της καριέρας του Kenny Loggins αφού ως μέρος του soundtrack της ταινίας Top Gun του 1986 έφτασε στο Νούμερο 2, μία θέση πίσω από το Sledgehammer του Peter Gabriel. Βέβαια η επιλογή του Kenny Loggins ως τραγουδιστή του συγκεκριμένου τραγουδιού δεν ήταν η πρώτη που ήρθε στο μυαλό των υπευθύνων.
  Το Danger Zone είναι ένα τραγούδι με μουσικό υπεύθυνο τον τεράστιο Giorgio Moroder και με στιχουργό τον Tom Whitlock. Ένας μελωδικός δυναμίτης από νότες που εσωκλύει όλο τον μελοδραματικό ήχο που κυριάρχησε στα ποπ charts της εποχής! Οι παραγωγοί του "Top Gun", Jerry Bruckheimer και Don Simpson, μαζί με τον επιβλέπων στη μουσική επένδυση, Michael Dilbeck, είχαν πάνω από 300 τραγούδια να επιλέξουν για το έργο. Σχετίζοντας τα τραγούδια με το αρχικό πλάνο της ταινίας με το αεροπλανοφόρο, τίποτα δεν φαινόταν να τους ευχαριστεί. Έτσι ζήτησαν από τον Moroder να γράψει κάτι σχετικό. Κάπως έτσι προέκυψε το Danger Zone με τον Joe Pizzulo να κάνει τα φωνητικά του demo. Αφού οι εγκρίσεις δόθηκαν και το Danger Zone θα "περνούσε" στην ταινία, η Columbia Records ζήτησε από τον Moroder να βρει έναν καλλιτέχνη που να είναι σε θέση να τον υπογράψει η εταιρεία.


  ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Πρώτος υποψήφιος για την θέση ήταν ο Kevin Cronin των REO Speedwagon ο οποίος απορρίφθηκε επειδή δεν μπορούσε να "χτυπήσει" τις ψηλές νότες που απαιτούνταν από το τραγούδι. Η θέση μετά θα περάσει στον Mickey Thomas των Starship με την ίδια κατάληξη. Η μπάντα των Toto θα το διεκδικήσει πολύ δυναμικά μάλιστα αλλά κάποια νομικά θέματα ανάμεσα στους παραγωγούς του Top Gun και στους δικηγόρους του συγκροτήματος απέτρεψαν την πιθανότητα. Άλλοι επίδοξοι "μνηστήρες" υπήρξαν οι Bryan Adams και Corey Hart με τον τελευταίο να προτιμάει να γράφει και να παρουσιάζει τις δικές του  συνθέσεις. Τελικά, οι παραγωγοί θα προσφέρουν το τραγούδι στον Kenny Loggins και δεν θα κάνουν λάθος! Ο Whitlock θα πάει στο Encino που βρίσκεται το σπίτι του Loggins και αφού δείξει τους στίχους στον τραγουδιστή, θα προσθέσει και ο ίδιος με την σειρά του κάποια στοιχεία.
  Αν και προς θλίψη όλων μας (!), ο Kenny Loggins θα δηλώσει αργότερα πως το Danger Zone δεν τον αντιπροσωπεύει ως καλλιτέχνη, η ιστορία θα αποφανθεί κάνοντάς το τη δεύτερη μεγαλύτερη επιτυχία του, πίσω από το Νούμερο 1 hit του 1984, το Footloose. Αφού το λόγο τον έχει η Ιστορία θα βάλει και την τελεία με την αναφορά στον σπουδαίο Dan Huff, τραγουδιστή και κιθαρίστα των μυθικών Giant, ο οποίος παίρνει όλα τα "credits" για τις κιθάρες του τραγουδιού.
 

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

9/7/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου