ROSSINGTON COLLINS BAND/ALIAS/ALLEN COLLINS BAND/ROSSINGTON BAND/ARTIMUS PYLE BAND


Πέντε συγκροτήματα σχηματίστηκαν λίγο μετά το αεροπορικό δυστύχημα των Lynyrd Skynyrd του 1977. Οι Alias (καμία σχέση με το ομότιτλο καναδέζικο συγκρότημα της δεκαετίας του 80), οι Rossington Collins Band, οι Rosssington band, Artymus Pyle Band (APB) και οι Allen Collins Band. Την ιστορία και τους δίσκους τους θα διαβάσετε στο σημερινό Ποιος Θυμάται, αρχής γενομένης των Alias που ήταν το πρώτο συγκρότημα που σχηματίστηκε με μέλη των Lynyrd Skynyrd μετά το δυστύχημα. Οι Leon Wilkeson μπάσο, Jo Jo Billnglsey (έκανε φωνητικά στις Honknettes), Αrtimus Pyle ντραμς και Billy Powell πιάνο, με τη σύμπραξη των Barry Harwood και Dorman Cogburnοι κιθάρες και Barrty Harwood ηχογράφησαν ένα και μοναδικό άλμπουμ με τίτλο Contraband(1979) το οποίο πέρασε απαρατήρητο. Σημειωτέον οι Artimus Pyle και Billy Powell ήταν οι μόνοι που δεν είχαν τραυματιστεί στο αεροπορικό δυστύχημα!
• Οι Powell και Wilkeson αμέσως μετά την κυκλοφορία του των Alas, που απέτυχε εμπορικά, έγιναν μέλη των Rossington Collins Band που για κινητήριο δύναμη είχαν τους κιθαρίστες Gary Rossington και Allen Collins,  καταφέρνοντας να συνεχίσουν τη μουσική παράδοση των προκατόχων τους αλλά με ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ύφος, που με κανένα τρόπο ΔΕΝ ακουγόταν σαν Lynyrd Skynyrd! Και σε αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξε η φωνή της νεαρής κι όμορφης τραγουδίστριας Dale Krantz, που πραγματικά ήταν μια όαση στον ανδροκρατούμενο χώρο των southern τραγουδιστών. Οι άλλοι δύο μουσικοί ήταν οι Barry Lee Harwood κιθάρα, φωνή και Derek Hess  ντραμς. Το πρώτο άλμπουμ τους Anytime, Anyplace, Anywhere (1980, No 13 USA) ήταν πολύ καλό και παραμένει σαν ένα από τα καλύτερα στο χώρο του Southern, βγάζοντας την επιτυχία "Don't Misunderstand Me" αν και στη χώρα μας ακούστηκε το "Getaway".
Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν ο  Charlie Daniels τους παρουσίασε στο Volunteer Jam Vστο Nashville, Tennessee, τους ανήγγειλε με τις λέξεις "Lynyrd Skynyrd is back"! Βέβαια οι Rossington και Collins δεν ήθελαν με κανένα τρόπο να εμφανιστούν σαν μια καινούργια μορφή των Lynyrd Skynyrd, γι αυτό και πήραν την Dale Krantz, που έως τότε έκανε φωνητικά στους .38 Special. Αρχικός ντράμερ ήταν ο Artimus Pyle (κι αυτός πρώην Lynyrd Skynyrd), αλλά ένα ατύχημα με τη μηχανή του στοίχε ένα σπασμένο πόδι κι έτσι μετά από πρότασή του Harwood, προσέλαβαν τον Derek Hess. Το συγκρότημα θα κυκλοφορούσε νωρίτερα το πρώτο του άλμπουμ, αλλά το άγχος της Krantz στις ηχογραφήσεις, ανέβαλε την κυκλοφορία του. Πάντως η ατυχία τους συνόδευε παντού. Μετά το σπάσιμο του ποδιού του Pyle κι ο Gary Rossington έσπασε το πόδι του αλλά αυτός κατάφερε να εμφανιστεί στη συναυλία τους στο Springfield. Το 1981 κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους This Is the Way (No. 24, Αμερική) που όμως ήταν εμφανώς κατώτερο του πρώτου.

Ο θάνατος της γυναίκας του Allen Collins, Kathy, δημιούργησε πρόβλημα στις περιοδείες τους γιατί ο Allen δεν ήθελε να περιοδεύσει, με αποτέλεσμα να ακυρώσουν πολλές εμφανίσεις τους. Μετά την κυκλοφορία των δύο δίσκων τους διαλύθηκαν με τον Allen Collins  να σχηματίζει το 1983 τους Allen Collins Band, που κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ με τίτλο Here, There, and Back (1983) μαζί με τους Billy Powell πλήκτρα, Leon Wilkeson μπάσο, Barry Lee Harwood κιθάρα, φωνή, Derek Hess ντραμς, Randall Hall κιθάρα,φωνή και Jimmy Dougherty τραγούδι. Όπως παρατηρήσατε, οι Jimmy Dougherty, Billy Powell, Leon Wilkeson, Barry Lee Harwood και Derek Hess, μετακινιόντουσαν από το ένα συγκρότημα στο άλλο. Το Here, There, and Back δεν τα κατάφερε εμπορικά για να φθάσουμε στο συγκρότημα που σχημάτισε ο ντράμερ Thomas Delmer "Artimus" Pyle, τους Artymus Pyle Band ή εν συντομία APB. Κυκλοφόρησαν 4 άλμπουμ (A.P.B. (1981), Nightcaller (1983), Live from Planet Earth (2000) και Artimus Venomus (2007)) άλλα όλα είναι κατώτερα του μετρίου.
 Μετά τη διάλυση των Rossington Collins Band, o Garry Rossington σχημάτισε με τη γυναίκα του Dale Krantz-Rossington τους The Rossington Band που κυκλοφόρησαν 3 μέτρια άλμπουμ (Returned to the Scene of the Crime (1986), Love Your Man (1988) και Τake It On Faith (2016). Το δεύτερο άλμπουμ Love Your Man κυκλοφόρησε με το όνομα Rossington. 

TRIVIA
Το 1982 η Dale Krantz παντρεύτηκε τον Gary Rossington με τον οποίο είναι ακόμα(!) κι έχουν 2 κόρες.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Anytime, Anyplace, Anywhere (1980)  
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

27/6/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου