MELANIE: ΑΠΟ ΤΟ WOODSTOCK ΣΤΑ "LAY DOWN" KAI "BRAND NEW KEY"


Η Melanie (πλήρες όνομα Melanie Anne Safka-Schekeryk) μπήκε στη ζωή μας, χάρις στην πολύ καλή εμφάνισή της στο Woodstock όπου εμφανίστηκε αργά το βράδυ της 15ης Αυγούστου, ερμηνεύοντας 7 τραγούδια με την κιθάρα της, ενθουσιάζοντας τον πλήθος που της ζήτησε να κάνει 2 encores! Αρχικά  υπέγραψε συμβόλαιο με την Columbia Records αλλά κανένας δεν της έδωσε την παραμικρή σημασία κι έτσι μετά από την κυκλοφορία 2 singles, έφυγε κι υπέγραψε στην Buddha Records με την οποία το 1969 γνώρισε επιτυχία στη Γαλλία με το "Bobo's Party"(Νο1) και κυκλοφόρησε το άλμπουμ Born to Be (1968) που πέρασε απαρατήρητο. Προς μεγάλη τύχη της, το διαμέρισμά της ήταν στην ίδια πολυκατοικία με το γραφείο των διοργανωτών του Woodstock και η  μητέρα της, η οποία ήταν jazz τραγουδίστρια, πήγε στους διοργανωτές και τους πρότεινε να συμπεριλάβουν και την κόρη της στα ονόματα του φεστιβάλ. Κι έτσι εμφανίστηκε, κερδίζοντας τις εντυπώσεις που τις εξαργύρωσε με την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου της  Affectionately Melanie, που εμπορικά δεν πέτυχε (Νο196 Αμερική). Το τρίτο της άλμπουμ Candles in the Rain (1970, Νο5) ήταν αυτό που απογείωσε την καριέρα της, βγάζοντας τις επιτυχίες, "Lay Down (Candles in the Rain)"(εμπνευσμένο από τη βροχή στο Woodstock), τη διασκευή της στο τραγούδι των the Rolling Stones, :Ruby Tuesday"αλλά και "What Have They Done to My Song Ma". Με τα "Lay Down (Candles in the Rain)" και "What Have They Done to My Song Ma", έγινε γνωστή και στη χώρα μας, σε μια εποχή που η μπαλάντες ήταν ιδιαίτερα αγαπητές.

Ακολούθησαν τα άλμπουμ The Good Book (1971) και Gather Me (1971, Νο15 Αμερική, Νο14 Μ.Βρετανία) που έβγαλε την επιτυχία "Brand New Key". Μετά το Woodstock βρέθηκε στη σκηνή του Isle of Wight Festival του 1970, όπου την παρουσίασε ο Keith Moon και τον επόμενο χρόνο εμφανίστηκε στο Glastonbury Fayre (Ιούνιος 1971). Το 1971 ήλθε σε αντιπαράθεση με την Buddha Records και ίδρυσε τη δική της ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Neighborhood Records, με άμεσο συνεργάτη τον άνδρα της Peter Schekeryk. Η πρώτη επιτυχία της στην Neighborhood Records ήταν το "Brand New Key" που πούλησε περισσότερα από 3.000.000 αντίτυπα και το 1997 ακούστηκε στην ταινία Boogie Nights. Το 1976 μετακόμισε στην Atlantic Records, όπου έτυχε της υποστήριξης του προέδρου της εταιρείας Ahmet Ertegun, αλλά το άλμπουμ Photograph, απέτυχε. Συνέχισε να δισκογραφεί χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ το 1983 έγραψε τη μουσική και τους στίχους στο μιούζικαλ Ace of Diamonds και το 1989, κέρδισε το βραβείο Emmy για τους στίχους της στο τραγούδι "The First Time I Loved Forever" που ήταν το βασικό θέμα της σειράς Beauty and the Beast. Το 2007 μετά από πρόσκληση του Jarvis Cocker των Pulp, εμφανίστηκε στο Meltdown Festival του Royal Festival Hall με την εμφάνισή της να κυκλοφορεί σε DVD με τίτλο Melanie: For One Night Only(2007). Τελευταίο άλμπουμ της ήταν το Ever Since You Never Heard of Me (2010).


ΠΟΙΟΙ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ
Το"Lay Down"διασκευάστηκε από πολλούς καλλιτέχνες με σημαντικότερους τους Mott the Hoople, Vicky Leandros, Ké και Meredith Brooks. Το "Brand New Key" η Olivia Newton-John στο soundtrack, A Few Best Men (2012), το What Have They Done to My Song Ma" οι Ray Charles, Nina Simone, the New Seekers, Dalida κ.α., το "Beautiful People" οι Tokens, το "(Some Say) I Got Devil" η Νάνα Μούσχουρη στα γαλλικά με τίτλο "Que je sois un ange" κ.α.
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Η Melanie ποτέ δεν πήρε θέση δίπλα στα μεγάλα ονόματα της μπαλάντας όπως Joan Baez, Judy Collins και Joni Mitchell, αν και το άξιζε. Όμως τα τραγούδια της  είχαν μεγαλύτερη επιτυχία από τα αντίστοιχα δικά τους και η αντοχή τους στο χρόνο πολύ μεγάλη!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


Candles in the Rain (1970)
Gather me (1971)
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

30/5/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Η Melanie ήταν η επιτομή της "flower power" χίππικης αντικουλτούρας. Ήταν το "πλήρες πακέτο" του ανεξάρτητου κοριτσιού, της όμορφης, αλλά και μετρημένης, σύγχρονης κοπέλας, με την υπέροχη φωνή και την ευαίσθητη τραγουδοποιία της, που καθήλωσε 300.000 ανθρώπους στο Woodstock, να την ακούνε μαγεμένοι, υπό βροχή, μόνη της επάνω στη σκηνή με μια κιθάρα. Δυστυχώς, όσο εντυπωσιακά εμφανίστηκε, τόσο εντυπωσιακά χάθηκε από το προσκήνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή