APHRODITE'S CHILD: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ

 

Aphrodite's Child, το σπουδαιότερο και το περισσότερο γνωστό Ελληνικό συγκρότημα παγκοσμίως, θεωρείται μέχρι και σήμερα από τα πιο επιδραστικά σύνολα στο χώρο του προοδευτικού ροκ.
Δημιουργήθηκαν στα μέσα των '60ς από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου (κήμπορντς, φλάουτο), τον Ντέμη Ρούσσο (μπάσσο, κιθάρα, φωνητικά), τον Λουκά Σιδερά (ντραμς, φωνητικά) και τον Αργύρη Κουλούρη (κιθάρα). Ο Βαγγέλης και ο Ντέμης ήταν ήδη γνωστοί μουσικοί παίζοντας σε ονόματα όπως οι Forminx, Idols, Stormies, Minis αλλά και στους We Five του Νίκου Μαστοράκη.
Οι πρώτες τους ηχογραφήσεις έγιναν σαν “Vangelis and his Orchestra” και εμφανίστηκαν στο άλμπουμ του Γιώργου Ρωμανού, “In Concert and In Studio”. Tην ίδια εποχή ηχογράφησαν κι ένα demo με δύο τραγούδια για την Phillips.  Mετά από προτροπή του Βαγγέλη αποφάσισαν να μετακινηθούν στο Λονδίνο, όπου το έδαφος θα ήταν πιο πρόσφορο στις καλλιτεχνικές τους επιδιώξεις, ενώ ήθελαν να απομακρυνθούν κι από την δικτατορία που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα. Ο Αργύρης Κουλούρης που έπρεπε να καταταγεί στον στρατό, δεν τους ακολούθησε.

Το πρόβλημα όμως με την έκδοση Βρετανικών αδειών εργασίας τους ανάγκασε να μείνουν στο Παρίσι. Εκεί υπογράφουν με την Mercury Records και κατ' υπόδειξη του Lou Reizner υιοθετούν τ' όνομα Aphrodite's Child. Η πρώτη τους κυκλοφορία ήταν το σινγκλ “Rain and Tears”, μια παραλλαγή στο μουσικό θέμα του Pachelbel, Canon In D Major. Το τραγούδι έγινε πανευρωπαική επιτυχία, ανέβηκε στο Νο 1 πολλών χωρών, πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα κι έκανε το συγκρότημα σούπερ σταρς μέσα σε μία βραδιά. Η κυκλοφορία του επίσης συνέπεσε με τα γεγονότα του Μάη του '68 στη Γαλλία και για πολλούς έγινε ο ύμνος των ημερών. Μέχρι το τέλος του χρόνου κυκλοφορεί και το πρώτο τους άλμπουμ, 'End Of The World”, ένα αριστούργημα ψυχεδελικής pop, μ' επιρροές από ονόματα όπως οι Procol Harum και Moody Blues. Η κυκλοφορία του άλμπουμ συνδυάζεται με μια περιοδεία σε πολλές Ευρωπαικές χώρες, ηχογραφούν ένα σιγνκλ στα Ιταλικά για το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο ενώ κάνουν μια ακόμα επιτυχία με το “I Want To Live”.Το 1969 ταξιδεύουν στο Λονδίνο και στα Trident studios ηχογραφούν το δεύτερο τους άλμπουμ, “It's Five o' Clock”.

O δίσκος βγαίνει το '70 ενώ είχε προηγηθεί το σινγκλ “Let Me Love Let Me Live”, μια ακόμα επιτυχία για το συγκρότημα, όπως και τ' ομώνυμο κομμάτι που ακολούθησε, το “It's Five o' Clock”. Μια ακόμα καταπληκτική δουλειά με υπέροχα τραγούδια με progressive αλλά και ψυχεδελικά στοιχεία. Αυτή τη φορά περιοδεύουν και πάλι, αλλά χωρίς τον Βαγγέλη που προτίμησε να μείνει στο Παρίσι για να ολοκληρώσει την μουσική της ταινίας “Sex Power” του Henry Sapier. Την θέση του στη σκηνή αναλαμβάνει ο Χάρης Χαλκίτης. Η χρονιά κλείνει με την κυκλοφορία ενός ακόμα σινγκλ, το “Spring, Summer, Winter and Fall”.Tότε ήταν που συλλαμβάνουν την ιδέα να μελοποιήσουν και να γράψουν τραγούδια πάνω στην “Αποκάλυψη” του Ιωάννη, ολοκληρώνοντας ένα μεγαλεπήβολο μουσικό σχέδιο που είχε στο μυαλό του ο Παπαθανασίου. Μαζί τους επιστρέφει ο Κουλούρης που είχε ολοκληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και ο Κώστας Φέρρης σαν στιχουργός. Η μουσική ήταν σύνθεση του Βαγγέλη ενώ τα υπόλοιπα μέλη είχαν αρχίσει να δυσανασχετούν για την καθυστέρηση στις ηχογραφήσεις αλλά και για το τελικό αποτέλεσμα. Το έργο ήταν ότι πιο progressive και πειραματικό είχαν ηχογραφήσει μέχρι τότε, ενώ οι Ρούσσος και Κουλούρης προτιμούσαν να συνεχίσουν σε πιο pop φόρμες, που τους είχαν δώσει και την επιτυχία. Ταυτόχρονα με τις ηχογραφήσεις ο Ντέμης κυκλοφορεί το πρώτο του σόλο άλμπουμ, “On The Greek Side Of My Mind”, με το σινγκλ 'We Shall Dance” να γίνεται επίσης μεγάλη επιτυχία. Την ίδια περίοδο ο Βαγγέλης γράφει την μουσική για το ντοκυμαντέρ της Γαλλικής τηλεόρασης “L' Apocalypse des animaux”, ενώ συνεργάζεται με τον Κουλούρη με το ψευδώνυμο “Alpha Beta”.



Tο διπλό άλμπουμ “666” κυκλοφόρησε το 1972, ενώ το συγκρότημα είχε ήδη διαλυθεί μετά από τις προστριβές που είχαν τα μέλη μεταξύ τους κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων, που στοίχισαν γύρω στα 80.000 δολλάρια. Παρ' όλα αυτά ο δίσκος ήταν ένα αριστούργημα απ΄όλες τις απόψεις, το καλύτερο Ελληνικό ροκ  άλμπουμ που κυκλοφόρησε ποτέ κατά τον γράφοντα. Μ' επιρροές από το Sgt Pepper των Beatles και το Tommy των Who, o Φέρρης που έγραψε τους στίχους, αναφέρει ότι επηρεάστηκε κι από ταινίες όπως ο “Πολίτης Κέην” και το “Intolerance”. Μουσικά ήταν το αποκορύφωμα της καλλιτεχνικής πορείας των Aphrodite's Child, ένα προοδευτικό πειραματικό έργο, μια συρραφή κομματιών μ' επιρροές από την avant garde, τη jazz αλλά και world music. Συμμετοχή στο άλμπουμ είχαν επίσης η ηθοποιός Ειρήνη Παππά στα φωνητικά και ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης. Θαυμαστής της δουλειάς του Βαγγέλη ήταν κι ο Σαλβαντόρ Νταλί, ο οποίος άκουσε αποσπάσματα του δίσκου σ ένα πάρτυ που είχε γίνει για την προώθηση του. Η Mercury στην αρχή αρνήθηκε να το κυκλοφορήσει θεωρώντας το αντιεμπορικό και μόνο μετά από πιέσεις του Παπαθανασίου το “666” βγήκε μέσω της θυγατρικής της, Vertigo. Το σινγκλ που ξεχώρισε ήταν το “Break”, ενώ στην Ελλάδα κυκλοφόρησε με  διαφορετικά remix των κομματιών και με μεγαλύτερη διάρκεια απ' ότι στο εξωτερικό. Είναι δεκάδες οι καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα που δηλώνουν ότι εχουν επηρρεαστεί από την μουσική του “666”, μεταξύ των οποίων κι ο Jon Anderson των Yes που αργότερα συνεργάστηκε με τον Βαγγέλη.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έγινε από τους πλέον γνωστούς και πετυχημένους μουσικούς της ηλεκτρονικής μουσικής, συνθέτοντας πολλά έργα και γράφοντας μουσική για ταινίες όπως το “Blade Runner”, “1942: Conquest of Paradise” και το “Chariots of Fire” που του χάρισε και το Οσκαρ.
Ο Ντέμης Ρούσσος (πραγματικό όνομα Αρτέμιος Βεντούρης Ρούσσος) συνέχισε σαν σόλο τραγουδιστής κερδίζοντας την παγκόσμια αναγνώριση πουλώντας εκατομμύρια δίσκους και με εμφανίσεις ανά την υφήλιο. Πέθανε το 2015.
Ο Αργύρης Κουλούρης συνεργάστηκε και με τον Βαγγέλη και με τον Ντέμη, ενώ ο Λουκάς Σιδεράς κυκλοφόρησε δύο προσωπικούς δίσκους και εργάστηκε σαν παραγωγός. Το 1977 δημιουργεί τους Ypsilon μαζί με τον Λάκη Βλαβιανό και Δημήτρη Κατακουζηνό. Λίγο αργότερα, το 1987, δημιουργεί τους Diesel και το 2005 τους Los Tres ενώ κυκλοφορεί ένα ακόμα δίσκο το 2008, το “Stay With Me”.
Πρόσφατα έγραψε το βιβλίο “Aphodite's Child” που αναφέρεται σ' ολόκληρη την συναρπαστική ιστορία του συγκροτήματος με πολλές λεπτομέρειες που πρώτη φορά βγαίνουν στη δημοσιότητα αλλά και με πολλές ανέκδοτες φωτογραφίες.

Κώστας “Elton” Κοντογιάννης

10/3/19/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου