Ο ΠΟΛΥΜΟΥΣΙΚΟΣ EDGAR WINTER


O Edgar Winter γεννήθηκε το 1946 στο Beaumont, Texas κι είναι ο κατά 2 χρόνια μικρότερος αδελφός του Johnny Winter(1944-2014) και οι δύο αλμπίνοι (διάβασε Trivia). Συνθέτης, παραγωγός αλλά και πολυμουσικός (κιθάρα, σαξόφωνο, πιάνο, περκάσιονς αλλά και τραγούδι), ο Edgar Winter μπήκε στη ζωή μας  το Φεβρουάριο του 1973 όταν το κομμάτι του "Frankenstein"πήγε στο Νο1 των μικρών δίσκων στην Αμερική για να ακολουθήσει ακόμα μια επιτυχία με το "Free Ride"(Νο14 Αμερική).
Το μουσικό ύφος που ακολούθησε ήταν ένα κράμα rock, jazz, blues και pop και το 1973 κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Entrance(Νο196 Αμερική) με μια ενδιαφέρουσα διασκευή του "Tobacco Road"όπου κιθάρα παίζει ο αδελφός του, στο μοναδικό κομμάτι του δίσκου. Στη συνέχεια σχημάτισε τους White Trash, με τους οποίους κυκλοφόρησε τα άλμπουμ Edgar Winter's White Trash(Νο111, Αμερική) και το Roadwork(Νο 23 Αμερική), που εν μέρει ήταν live.


 To 1972 ήταν η χρονιά του, αφού σχημάτισε τους Edgar Winter Group με τη συμμετοχή των Dan Hartman(μπάσο, κιθάρα, τραγούδι), Ronnie Montrose(κιθάρα), Rick Derringer (κιθάρα) και Chuck Ruff (ντραμς) με τους οποίους ηχογράφησε το πολύ πετυχημένο του άλμπουμ They Only Come Out at Night (Νο 3 Αμερική) που έβγαλε τις 2 μεγάλες επιτυχίες "Frankenstein" και "Free Ride" που διαβάσατε πιο πάνω με τις συνολικές πωλήσεις του να ξεπερνούν τα 2.000.000 αντίτυπα! Στον Εdgar Winter αποδίδεται η ανακάλυψη των πλήκτρων που κρέμεται με λουρί σαν κιθάρα από τον μουσικό. Στο επόμενο άλμπουμ του Shock Treatment(Νο13 Αμερική), ο Rick Derringer(πρώην McCoys) έχει πάρει τη θέση του  Ronnie Montrose, οι Edgar Winter Band γνωρίζουν επιτυχία με το "River's Risin'"(Νο33 Αμερική),ερμηνευμένο από τη φωνή του Hartman. Ακολούθησε μια σειρά άλμπουμ όπως Jasmine Nightdreams, The Edgar Winter Group with Rick Derringer, Together: Edgar Winter and Johnny Winter Live, Recycled, Standing on Rock, Mission Earth, Live in Japan, Not a Kid Anymore, The Real Deal, Winter Blues με πιο πρόσφατο το Rebel Road(2022), κανένα όμως δεν γνώρισε επιτυχία. Παράλληλα με την καριέρα του, έπαιξε σαξόφωνο σε τραγούδια των'Meat Loaf, Dan Hartman, (στην πολύ μεγάλη επιτυχία του "Instant Replay", Tina Turner (στο "Simply the Best" αλλά και στο "Just a Gigolo" του David Lee Roth. Έχει συνθέσει πολλά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά διαφημιστικά σποτάκια ενώ έχει γράψει τη μουσική για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές όπως Netherworld, Air America, Dazed and Confused, My Cousin Vinny, Encino Man, Son in Law, What's Love Got to Do with It, Wayne's World 2, Starkid, Wag the Dog,  The Simpsons, Queer as Folk, and Tupac: Resurrection.
Από τις dvd κυκλοφορίες του, ενδιαφέρον έχει το cd/dvd Live at the Galaxy(2003) ενώ με τον αδελφό του έχει κυκλοφορήσει το άλμπουμ Together: Edgar Winter and Johnny Winter Live (1976) με διασκευές κλασσικών r&b τραγουδιών.

To 2006, 2008 και 2010-2011έπαιξε με την All-Starr Band του Ringo Starr. To 2017, οι Edgar Winter Band άνοιξαν την περιοδεία The Long Goodbye Tour των Deep Purple και Alice Cooper.
Είναι Σαιεντελόγος κι οπαδός του Ron Hubbard, έχοντας συνθέσει και κυκλοφορήσει το άλμπουμ Mission Earth(1986) με τους στίχους και τη μουσική να έχουν γραφτεί από τον ιδρυτή της Σαιεντολογίας Ron Hubbard ο οποίος είχε πεθάνει από το 1986. Λέγεται ότι είχε αφήσει λεπτομερείς οδηγίες και κασέτες για να ακολουθήσουν οι μουσικοί και οι παραγωγοί κατά τη δημιουργία του άλμπουμ. Ο Winter περιέγραψε το Mission Earth ως «και μια επιστροφή στις αρχέγονες ρίζες του rock και εξαιρετικά πειραματικό, με την τεχνική αντίληψη του Hubbard για τη διαδικασία ηχογράφησης, εξαιρετική».
 Τελευταίας δουλειά του είναι η επιμέλεια του  tribute άλμπουμ Brother Johnny (2002) με συμμετοχές των Joe Bonamassa, Doyle Bramhall II, Robben Ford, Billy Gibbons, Taylor Hawkins, Warren Haynes, Steve Lukather, Michael McDonald, Keb Mo, Doug Rappoport, Kenny Wayne Shepherd, Ringo Starr, Derek Trucks, Waddy Wachtel, Joe Walsh, Phil X, Gregg Bissonette κ.α.  
TRIVIA

  • O αλμπινισμός ή αλφισμός ή λευκοπάθεια είναι μία νόσος που χαρακτηρίζεται από διαταραχή της λειτουργίας των μελανοκυττάρων τα οποία κάτω από φυσιολογικές συνθήκες παράγουν τη γνωστή ουσία μελανίνη η οποία ανάλογα με την ποσότητά της δίνει το σκούρο χρώμα στο δέρμα των ανθρώπων. Ο αλμπινισμός είναι μία γενετική διαταραχή κάποιων γονιδίων που εμφανίζεται και κληρονομικά από την γέννηση σε περίπου 1 στις 20.000 γεννήσεις, με αποτέλεσμα το δέρμα και οι τρίχες να βγαίνουν κατάλευκες.
  • Το"Frankenstein"είναι το πρώτο rock instrumental κομμάτι που πήγε Νο1 στους μικρούς δίσκους στην Αμερική. 
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

 They Only Come Out at Night (1972)

Shock Treatment (1974)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

25/4/22 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου