ANGEL-LIVE WITHOUT A NET (1980)

Οι Angel σχηματίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, από τον τραγουδιστή Frank DiMino, τον κιθαρίστα Punky Meadows και τον Greg Giuffria στα keyboards.
Επέλεξαν το όνομα Angel (Άγγελος) γιατί ήθελαν να δείχνουν σαν Άγγελοι, γι’ αυτό το λόγο ντύνονταν στα λευκά, τόσο στις ζωντανές εμφανίσεις τους καθώς και στα εξώφυλλα των δίσκων κι αρχικά ήταν ένα Ρrogressive Glam Rock συγκρότημα που εξελίχθηκε σε ένα πιο μελωδικό Hard Rock συγκρότημα στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Το Live Without A Net ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του άλμπουμ White Hot και αποτυπώνει τη συναυλιακή ενέργεια τους μέσα από ένα σύνολο 17 τραγουδιών από διαφορές ηχογραφήσεις στις πόλεις Santa Monica και Long Beach. Το Live without A Net χαρακτηρίζεται από εξαιρετικές ζωντανές ερμηνείες των τραγουδιών όπως το “On The Rocks”, το “Can You Feel It”, το “The Tower”, το “Don't Leave Me Lonely”, ή το “White Lightning”, αν και το “The Fortune” λείπει από τον δίσκο, ενώ περιλαμβάνει και το ακυκλοφόρητο “20th Century Foxes”, τραγούδι, το οποίο είναι η Angel απάντηση στην disco-pop επιτυχία των KISS “I Was Made For Loving You”, ηχογραφήθηκε για την ταινία “Foxes”, στην οποία συμμετείχε η πρώην τραγουδίστρια των Runaway, Cherie Currie.


Η παραγωγή είναι λίγο τραχιά σε κάποια σημεία, αλλά έκανε καλά τη δουλειά της συλλαμβάνοντας έτσι ότι στα live show οι Angel ήταν όλα τα λεφτά. Η φωνή του DiMino είναι εκπληκτική πραγματικά αγγελική, ακούστε το τραγούδι “The Tower”, και θα ανατριχιάσετε, αυτή η φωνή είναι πέρα και πάνω από κάθε τι γήινο. Το album περιλαμβάνει επίσης, μια ιδιαίτερα φορτισμένη επική διασκευή του “All The Young Dudes” του David Bowie. Το ταξίδι που πρόσφερε ο Giuffria μέσω των πλήκτρων του, σπάει τα γήινα δεσμά κι ελευθερώνεται στο άπειρο σε άλλη σφαίρα. Το σόλο του στο “On The Rocks” δεν είναι μόνο υπέροχο, αλλά και διασκεδαστικό, τα γεμάτα πλήκτρα του και η ατμόσφαιρα που δημιουργεί μέσα στο τραγούδι τον κάνουν πολύ διαφορετικό. Επίσης, το καθοριστικό στυλ κιθάρας του Punky Meadows, είναι συγκλονιστικό, με το solo του να είναι πολύ μπροστά από την εποχή τους. Το στυλ είναι εντελώς δικό του και παίζει με την κιθάρα σαν να κάνει έρωτα μαζί της. Πηγαίνει εύκολα και αβίαστα από τα διαστήματα στις συγχορδίες και στο picking, ο Punky ήταν και είναι ένας πολύ ιδιαίτερος κιθαρίστας, ευκρινής και καθαρός, που δυστυχώς, δεν έτυχε τις αναγνωρίσεις που θα έπρεπε.
Αυτό το live ήταν και το τελευταίο album τους πριν από την πρώτη διάλυση τους το 1981. Είναι όμως υπέροχο ζωντανό σετ που περιλαμβάνει όλα τα καλά τραγούδια, ακόμα και αυτά που «ανοίγουν» με μαγικά πλήκτρα, εκπληκτικές κιθάρες και solo drums καθώς και μια καλή επιλογή υλικού από όλη την δισκογραφία του συγκροτήματος. Το Live Without A Net είναι μια ωραία αναδρομή της σταδιοδρομίας ενός μουσικού συνόλου, που ήταν σίγουρα ένα από τα πιο υποτιμημένα συγκροτήματα της δεκαετίας του ’70. Είναι κρίμα που αυτό έπρεπε να είναι το τελευταίο επίσημο album, ενός πολλά υποσχόμενου group. Συχνά αναρωτιέμαι, αν είχε κυκλοφορήσει αυτό το ζωντανό album μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα στην καριέρα των Angel, ίσως να είχαν απογειωθεί όπως οι KISS ή ο Peter Frampton; Και οι δύο αυτοί καλλιτέχνες αγωνίστηκαν πολύ πριν κυκλοφορήσουν τα πρωτοποριακά live album τους. Επίσης, συγκροτήματα όπως οι UFO, οι Blue Oyster Cult και οι Thin Lizzy είχαν μεγάλη επιτυχία με τα ζωντανά album τους, την ίδια περίοδο, αλήθεια πόσοι έχουν τούτο το live στην δισκοθήκη τους, ενώ, έχουν τα παραπάνω;… Σε κάθε περίπτωση όμως, το “Live Without A Net” είναι ένα φοβερό live LP, για χρόνια ήταν ένα από τα σπανιότερα albums να βρεθεί σε βινύλιο, όχι ότι τώρα βρίσκετε εύκολα. Εν πάση περιπτώσει είναι μια εξαιρετική ζωντανή ηχογράφηση που απαθανατίζει το group στα καλύτερα του, αλλά και μ’ ένα εξαιρετικό αν μη τι άλλο set-list.
Οι Angel τότε ήταν στην ακμή τους, αλλά ο θόρυβος του πλήθους ανάμεσα στα τραγούδια έχει κοπεί λίγο, υποθέτω για να κάνει χώρο για την μουσική, τελικά αυτό το album διαθέτει μια εξαιρετική ποιότητα ήχου. Μπορεί αυτό να βγήκε από την ίδια δισκογραφική εταιρεία που ηχογραφούσαν οι  KISS (Casablanca), αλλά τους Angel, δυστυχώς, δεν τους οδήγησε στην παγκόσμια φήμη όπως έγινε με τα Alive I και Alive II. Ηχογραφημένο κατά τη διάρκεια της περιοδείας για το album White Hot το group θα καταγράψει ένα δυναμικό σύνολο ηχογραφήσεων, σε υλικό που αντλήθηκε από τα δύο καλύτερα LP του σχήματος τα Angel και Helluva Band.
Το οπισθόφυλλο



Προς έκπληξη του κοινού το Live Without a Net(Νο 149 Αμερική), δεν πήγε και πολύ καλά και η Casablanca δυστυχώς, απάντησε αμέσως εγκαταλείποντας το συγκρότημα, παρά τα σχέδια για μια ευρωπαϊκή περιοδεία για την υποστήριξη των KISS. Οι Angel χώρισαν το 1981, με το κάθε μέλος να ακολουθεί τον δικό του δρόμο σε μια προσπάθεια να τα καταφέρει στον αυθόρμητο κόσμο του σκληρού Rock 'N' Roll. Ο Gregg Giuffria μετά την διάλυση των Angel, συνέχισε την καριέρα του αρχικά στους Giuffria και μετά στους House Οf Lords.

ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

15/2/22




 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου