DIAMOND HEAD- “"AM I EVIL?": ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Όταν το 1978 ο κιθαρίστας των Diamond Head, Brian Tatler καθόταν στο κρεβάτι του στο Stourbridge και γρατζούναγε την κιθάρα του «πιάνοντας» το riff του "Am I Evil?", σίγουρα δεν φανταζόταν ότι είχε γράψει ένα από τα πιο επιδραστικά heavy riffs όλων των εποχών. Με σαφείς επηρεασμούς από το τον ήχο των Black Sabbath κι ειδικά από το "Symptom of the Universe, το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο πρώτο ιστορικό άλμπουμ των Diamond Head Lightning to the Nations(1980) και επαναηχογραφήθηκε για το δεύτερο άλμπουμ τους Borrowed Time,  Αλλά χωρίς κανένα δισταγμό, η πρώτη τρομερή εκτέλεση του Lightning to the Nations(1980) είναι αυτή που έγραψε ιστορία.
Οι ρίζες του τραγουδιού και του riff, βρίσκονται στη σύνθεση του Άγγλου Gustav Holst "Mars, the Bringer of War" από το έργο του The Planets Suite,ενώ οι στίχοι του γράφτηκαν από τον τραγουδιστή του συγκροτήματος Sean Harris κι όπως λέει, άφησε τη φαντασία του ελεύθερη, όπως έκανε κι ο Ronnie James Dio!  Κι όμως τους πήρε 18(!) μήνες να το ολοκληρώσουν και να το ηχογραφήσουν, ενώ δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι στον τελικό ρυθμό, ρόλο έπαιξε κι ο ντράμερ Duncan Scott.
Παρ όλο που το Lightning to the Nations μέσα στην γενική έκρηξη του NWOBHM δεν έκανε επιτυχία. Τουλάχιστον επανεκδόθηκε αρκετές φορές και όσοι ήταν να το αποκτήσουν, το απέκτησαν. Αλλά για να λέμε το δίκιο, αν δεν ήταν ο Lars Urlich για να ανακαλύψει το τραγούδι αλλά και τους Diamond Head, πιθανόν να αναγράφονταν μόνο στα ιστορικά άρθρα για το μουσικό είδος. Οι Metallica διασκεύασαν το κομμάτι, αρχικά σαν B-side στο single (μικρός δίσκος) "Creeping Death" (1984) και το επαναηχογράφησαν για το άλμπουμ τους με διασκευές Garage Inc (1998), με τον James Hetfield να αλλάζει το τελικό χορικό του τραγουδιού κι από "Am I evil? Yes, I am" να το ερμηνεύει "Am I evil? Yes, I fucking am!". Όμως δεν έφθαναν αυτά για να γίνει γνωστό!   


ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Σε όσους δεν φθάνει η διασκευή των Metallica, και οι Faith No More το έχουν διασκευάσει.
Το 2010 στο box set The Big Four: Live from Sofia, Bulgaria, τα συγκροτήματα των Metallica, Anthrax, Slayer και Megadeth ερμήνευσαν μαζί το κομμάτι, δίνοντας του ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, προσφέροντας αναπάντεχα έσοδα στο συγκρότημα που μπόρεσαν να στήσουν τη δική τους περιοδεία. 

   
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

18/12/21


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου