Η ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΕΠΑΙΞΕ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ROBERT PLANT ΣΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ


 Γεννημένος στις 20 Αυγούστου 1948 στο Black Country του West Bromwich, ο Robert Anthony Plant ήλθε στον κόσμο σε μια εποχή που η Αγγλία προσπαθούσε να σηκώσει κεφάλι από τα χτυπήματα του πολέμου και τους βομβαρδισμούς. Ακούγοντας από το ραδιόφωνο τα τραγούδια του Elvis Presley και των άλλων rock’n’rollers, ο μικρός Robert κρυβόταν πίσω από τις κουρτίνες του σαλονιού για να χορεύει και να υποδύεται τον Elvis, που ήταν το ινδαλμά του, ενώ ήδη το αμερικάνικο blues των Willie Dixon, Robert Johnson και Muddy Waters κεντρτίζει το ενδιαφέρον του. Το υπέροχο μικρόβιο της μουσικής τον έχει καταβάλει και από τα γυμνασιακά χρόνα και το 1965 σχηματίζει τους Band Of Joy που είχαν ενσωματώσει στη μουσική τους πολλά ψυχεδελικά στοιχεία. Η διάλυσή τους το 1968 τον βρίσκει άστεγο και άγνωστο, χωρίς την παραμικρή ένδειξη ότι μπορεί να κάνει κάτι στη μουσική που αγαπούσε. Εκείνη την εποχή, άρχισε να τραγουδάει στους Blueswailers κι ευτυχώς ο πατέρας του οργανίστα τους είχε μια pub στο Wolverhampton και υπήρχε ένα χώρος για να κοιμάται. Η pub ήταν κοντά στο σπίτι του Noddy Holder (μετέπειτα κιθαρίστα και τραγουδιστή των Slade) κι ο Noddy δούλευε σαν roadie στους Blueswailers, με τον πατέρα του να τους μεταφέρει με το φορτηγάκι του στις pubs που έπαιζαν. Κάπως έτσι γνώρισε τον Jimmy Page που ήταν ήδη επαγγελματίας κιθαρίστας κι έψαχνε τραγουδιστή για το συγκρότημα του. Έχοντας απορρίψει τον Terry Reid, ο Page παρακολούθησε μια συναυλία των Hobbstweedle(άλλο συγκρότημα που τραγουδούσε ο Plant) κι εντυπωσιάστηκε από την ερμηνεία του στο "Somebody to Love" των Jefferson Airplane. Σχεδόν αμέσως, οι δύο μουσικοί, κατάλαβαν ότι είχαν πολλά κοινά στοιχεία που τους έδεσαν, με τη μουσική να ελιτουργεί σαν δεσμευτικός παράγοντας. Όμως ένα στοιχείο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σχέση τους ήταν η …δισκοθήκη τους, όπου οι δύο μουσικοί κάθησαν και άρχισαν να  συζητούν για τους δίσκους τους!
Τα  ‘You Shook Me’ του Muddy Watersμ ‘Babe I’m Gonna Leave You’ της Joan Baez και το ‘If I Had A Ribbon Bow’ των Fairport Convention ήταν τα πρώτα κοινά τραγούδια τους. Οι Johnny Ray και Presley ήταν οι «φωνές» που τους εξίταραν και δίπλα σε αυτούς ο Buddy Holly με την Fender Stratocaster, να έχει καρφωθεί στο μυαλό τους. «Τα Χριστούγεννα του 1960 ο πατέρας μου μού έκανε δώρο ένα πικ απ Dansette Conquest Auto Major, χρώματος κόκκινου/κρεμ, το οποίο άλλαξα λίγο μετά την κυκλοφορία του Led Zeppelin II κι έτσι δεν είχα καταφέρει να ακούσω το stereo effect toy ‘Whole Lotta Love’. Σ αυτό το μικρόπικ απ έπαιζα όλους μου τους δίσκους, κυρώις 45 στροφών και με αυτά μεγάλωσα» λέει ο Plant.”To ‘Dreamin’ του Johnny Burnette, το ‘Shop Around’ των Miracles, το άλμπουμ τους Hi! We’re The Miracles, το «Say Man» του Bo Diddley. Φωνή σαν αυτή του Smokey Robinson (τραγουδιστή των Miracles) δεν είχα ξανά ακούσει». Το 1962 ο Plant ανακάλυψε νέους αμερικάνους καλλιτέχνες του blues αλλά και τον ήχο της soul μουσικής που σταδιακά κέρδιζε όλο και περισσότερους φίλους στη Βρετανία όπως τα «I Love You» των Volumes, ‘I Sold My Heart To The Junkman’ της Patti Labelle and The Blue Belles και το ‘My True Story’ των Jive Five on Beltone κ.α..
Σήμερα, στα 73 του, ο Plant εξακολουθεί να συλλέγει δίσκους, έχοντας μια μεγάλη δισκοθήκη LP και μικρών δίσκων.
 Σίγουρα, η μεγάλη συλλογή σε μικρούς δίσκους 45 στροφών (singles) έπαιξε ρόλο στην εξέλιξή του σαν μουσικού. Από την Joan Baez μέχρι τον Little Richard και τη Sinead O'Connor, ο Plant είναι ξεκάθαρα ένας άνθρωπος για τον οποίο η ομορφιά της μουσικής βρίσκεται στην ποικιλία της.
Διαβάστε τη λίστα των αγαπημένω του δίσκων:
• The Phantom: ‘Love Me’
• Faith No More: Introduce Yourself
• Tom Verlaine: ‘Five Miles of You’ on LP Cover
• Ray Charles: ‘What’d I Say’ on LP The Right Time
• The Incredible String Band: ‘Swift As The Wind’ on LP The Hangman’s Beautiful Daughter
• Howlin’ Wolf: ‘Going Down Slow’ on LP Chess Masters
• This Mortal Coil: ‘Song to The Siren’ on LP It’ll End In Tears
• Robert Johnson: ‘Traveling Riverside Blues’ on LP King of The Delta Blues Singers Volumes 1 and 2
• The Cure: ‘Lullaby’ on LP Disintegration
• Elvis Presley: ‘A Big Hunk O’Love’ on LP The All Time Greatest Hits
• Led Zeppelin: ‘Kashmir’ on LP Physical Graffiti

Α.Ρ.

30/10/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου