Η ιστορία αυτού του τραγουδιού ξεκινάει πολύ νωρίς, αρχές του ’70, πριν καλά-καλά σχηματιστούν οι Queen. Ο -τότε- υποψήφιος doctor Brian May είχε απομονωθεί στην Τενερίφη (στα Κανάρια νησιά), προκειμένου να ολοκληρώσει τη διδακτορική του διατριβή στην Αστροφυσική. Τα βράδια, για να χαλαρώσει, γρατζούναγε μια ισπανική κιθάρα που είχε τότε (και αργότερα έχασε). Κάπου εκεί και κάπως έτσι, του προέκυψε το riff του τραγουδιού, το οποίο στη συνέχεια του κόλλησε στο μυαλό. Για να μην το ξεχάσει, μάλιστα, σιγοτραγουδούσε -σαν μνημονικό κανόνα- το στίχο “Tie your mother down”.
Πέντε-έξι χρόνια αργότερα, όταν παρουσίαζε το riff στον Freddie Mercury, του είπε: «Άκου Freddie, έχω γράψει αυτό το πολύ δυνατό riff, αλλά το έχω συνδυάσει μ’ έναν στίχο παιδιάστικο, Tie your mother down, που προφανώς δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω». Κι ο Freddie του απάντησε: «Και βέβαια μπορείς»! Έτσι, ο Brian στρώθηκε και ολοκλήρωσε τους στίχους, απ’ όπου προέκυψε ένα τραγούδι εφηβικής διαμαρτυρίας προς τους γονείς, που βάζουν εμπόδια στα ερωτικά σκιρτήματα των παιδιών τους, κι εκείνα, προκειμένου να ξεφύγουν απ’ τον έλεγχο των γονιών, προτρέπουν το ένα το άλλο να δέσουν τη μαμά τους μέσα και να κλειδώσουν το μπαμπά τους απ’ έξω, όπως ακριβώς λέει το ρεφρέν:
Tie your mother down
Tie your mother down
Lock your daddy out of doors
I don't need him nosin' around
Tie your mother down
Tie your mother down
Give me all your love tonight
Το τραγούδι “Tie Your Mother Down” ανοίγει το άλμπουμ A Day at the Races (1976) και τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του κατάφερε να φτάσει, σαν σινγκλ, στη θέση 31 του βρετανικού chart. Παρά τη μεγάλη του προβολή και υποστήριξη όμως, δεν μπόρεσε να ανέβει ψηλότερα. Αυτός είναι και ο λόγος, που δεν έχει συμπεριληφθεί σε κανένα Best of, διότι οι Queen είχαν ως κανόνα να βάζουν σ’ αυτές τις συλλογές μόνο τραγούδια που είχαν πιάσει το top 30. Υπάρχει όμως στη συλλογή Queen Rocks, ένα διπλό άλμπουμ που περιέχει τα πιο rock κομμάτια των Queen, που είναι βεβαίως κυρίως συνθέσεις του Brian May, όπως “We Will Rock You”, “I Want it All”, “Headlong”, “Hammer and Fall”, κλπ.
Η μέτρια εισπρακτική επιτυχία του τραγουδιού δεν μείωσε την αγάπη και την πίστη που του είχε ο Brian May. Από τότε που κυκλοφόρησε, δεν υπήρξε ένα live των Queen, που δεν συμπεριλάμβανε το “Tie Your Mother Down”. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, αποτελούσε το άνοιγμα της συναυλίας. Αυτό συνεχίστηκε και στη μετά Mercury εποχή: Στις συναυλίες Queen + (είτε με Paul Rogers είτε με Adam Lambert), στα live με τους Foo Fighters, ακόμα και στο ντουέτο του Brian May με την μελωδική Kerry Ellis! Μα πάνω απ’ όλα, στο αξέχαστο tribute στον Freddie Mercury, το 1992, όπου οι εναπομείναντες Queen το έπαιξαν μαζί με τον Joe Elliot (Def Leppard) και τον Slash (Guns N’ Roses)! Καταπληκτική ερμηνεία! Ακόμα και για την ένταξή τους στο Hall of Fame, το 2001, αυτό διάλεξαν να παίξουν! Το έχουν παίξει επίσης και με Steve Vai, Joe Satriani, Cozy Powel και άλλους «ασήμαντους»!
Σχετικά με το πώς κατέληξε σ’ αυτό το τόσο χαρακτηριστικό riff, σε μια συνέντευξή του στο BBC, ο May είχε εκμυστηρευτεί ότι είχε επηρεαστεί από το riff του ”Morning Sun” (1970) των Taste, του τότε γκρουπ του Rory Gallagher. Έτσι κι αλλιώς, ο Rory αποτελούσε σταθερή επιρροή για τον Brian May. Τον θαύμαζε απεριόριστα. Όπως έχει πει σε άλλη του συνέντευξη ο May, «ο Rory ήταν μάγος! Ήταν απ’ τους ελάχιστους κιθαρίστες εκείνη την εποχή, που μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει με την κιθάρα του. Θυμάμαι, τον έβλεπα μ’ αυτήν την ταλαιπωρημένη Stratocaster και σκεπτόμουν πώς βγαίνει αυτός ο ήχος από κει μέσα; Ήταν ο Rory αυτός που μου έδωσε τον ήχο μου κι αυτόν τον ήχο έχω ακόμα». Τι γενναιόδωρη αναγνώριση, από έναν σεμνό superstar σε έναν «άγιο»!
ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ
18/9/21
Δημοσίευση σχολίου