R.E.M. – “LOSING MY RELIGION” ΜΕ ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Το "Losing My Religion" είναι το πλέον αναγνωρίσιμο τραγούδι των R.E.M.. Σύνθεση και  των 4 μελών του συγκροτήματος, το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ τους Out of Time (1991) και η τεράστια προσβασιμότητα του MTV το βοήθησε πάρα πολύ. Ειδικά στη χώρα μας ήταν και είναι τεράστια επιτυχία.
Ο ρυθμός του βασίζεται στο μαντολίνο που τότε είχε αγοράσει ο κιθαρίστας Peter Buck και προσπαθούσε να μάθει να παίζει. Όπως έχει πει ο ίδιος, έβλεπε τηλεόραση και συγχρόνως ηχογραφούσε ότι έπαιζε και ξαφνικά κατέληξε στο ρυθμό του τραγουδιού!  Την επόμενη ημέρα, έβαλε να ακούσει τι είχε ηχογραφήσει και άκουσε το ρυθμό που τελικά κατέληξε να γίνει το 'Losing My Religion' κι άρχισε να το δουλεύει!
Στο studio , προσέθεσαν κι άλλα όργανα και σύμφωνα με τον Mike Mills, η μπασόγραμμή είναι επηρεασμένη από το παίξιμο του John McVie των Fleetwood Mac. Συνθετικά το τραγούδι δεν είναι σύνθετο, κυλάει μάλλον απλά, αλλά όταν  το ηχογραφούσαν υπήρχε μια μαγική αίσθηση.Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Mike Stipe που έγραψε τους στίχους, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι στίχοι του δεν αφορούν τη θρησκεία και “Losing my Religion” στις νότιες πολιτείες της Αμερικής, σημαίνει "απώλεια ψυχραιμίας ή ευγένειας" ή "αίσθημα απογοήτευσης και απελπισίας". Σε μεταγενέστερη συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι οι στίχοι αφορούν" κάποιον που πονάει για κάποιον άλλο» και τους συνέκρινε με τους στίχους "Every Breath You Take" των Police.



TO VIDEO

Το video σκηνοθετήθηκε από τον Tarsem Singh και βασίστηκε σε ιδέες που είχαν οι Stipe και Singh με τον Sripe να το θέλει όπως το "Nothing Compares 2 U" της Sinéad O'Connor, ενώ ο Singh ήθελε μια  μελοδραματική προσέγγιση και το μοντελοποίησε επηρεασμένος από τα βιβλία του Gabriel Garcia Marquez.Ο ηθοποιός που εμφανίζεται είναι ο Wade Dominguez (1966-1998), που έπαιξε τον Emilio στο Dangerous Minds (1995). Το video ξεκινά με λήψη σε ένα σκοτεινό δωμάτιο όπου στάζει νερό από ένα ανοιχτό παράθυρο, ιδέα που πήρε από την ταινία του Andrei Tarkovsky The Sacrifice με τους Buck, Berry και Mills να τρέχουν στο δωμάτιο και τον Stipe να έχει άσπρα φτερά καθώς μια στάμνα με γάλας πέφτει από το περβάζι και θρυμματίζεται. Ο σκηνοθέτης Singh πήρε επίσης έμπνευση από τον Ιταλό ζωγράφο Caravaggio και το βίντεο είναι γεμάτο με θρησκευτικές εικόνες, όπως ο Saint Sebastian, το Βιβλικό επεισόδιο του Incredulity of Thomas and Hindu θεότητες, που απεικονίζεται σε μια σειρά από πίνακες. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

24/4/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Θυμάμαι όταν είχα πρωτοδεί το βίντεο, μου φάνηκε ότι ο Michael Stipe ερμήνευε το τραγούδι πιο πολύ με τις χειρονομίες του, παρά με τη φωνή του! Πολύ μεγάλη επιτυχία, όπως και να το δεις! Όπως λέει ο Peter Buck: "η μουσική μας πορεία χωρίζεται σε δύο εποχές, την προ-Losing my Religion και την μετα-Losing my Religion".

    ΑπάντησηΔιαγραφή