LYNYRD SKYNYRD - "FREE BIRD": ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ


 Το τραγούδι “Free Bird” ή “Freebird” (σ.σ. μια λέξη) είναι ένα από εκείνα - ίσως όχι πολλά - που έχουν ορίσει την μοίρα κάποιου συγκροτήματος ή κάποιου μουσικού είδους. Έγινε το διαβατήριο των Lynyrd Skynyrd προς την Μουσική Αθανασία και ένας από τους ύμνους του Southern Rock. Ήταν μία από τις πρώτες συνθέσεις του κιθαρίστα Allen Collins, τον σκελετό της οποίας παρουσίασε  στους υπολοίπους στον χώρο όπου πραγματοποιούσαν τις πρόβες τους, γνωστός και ως “The Hell House”, εξ αιτίας της στέγης από κασσίτερο και της έντονης ζέστης. Στον Garry Rossington άρεσε το κομμάτι, αλλά ο Ronnie Van Zant ήτο λιγότερο ενθουσιώδης, καθώς δεν μπορούσε να ταιριάξει μελωδία και να γράψει στίχους επάνω στα πολλά ακόρντα και στις αλλαγές τους. Οι δύο κιθαρίστες συνέχισαν, ωστόσο, να δοκιμάζουν την σύνθεση στις μεταξύ τους πρόβες, ώσπου κάποια φορά η έμπνευση “χτύπησε” τον Van Zant και αφού εζήτησε από τον Collins να παίξει την ακολουθία ξανά και ξανά, δοκίμασε μία μελωδία ενώ σε διάστημα ολίγων λεπτών έγραψε τους στίχους ξαπλωμένος στον καναπέ. Συμφώνως προς τον Rossigton: “Αρχικώς δεν θεωρήσαμε το “Free Bird” ως κάτι ξεχωριστό. Ήταν ένα ακόμη τραγούδι. Όταν, όμως, το παρουσιάσαμε για πρώτη φορά σε ακροατήριο, από την αντίδρασή του καταλάβαμε ότι είχε μεγάλη δυναμική.” Σε εκείνη την πρώτη παρουσίαση, η διάρκεια του δεν υπερέβαινε τα πέντε λεπτά. Οι κιθαρίστες άρχισαν να προσθέτουν ένα μικρό σόλο (ένα λεπτό και κάτι) για το κλείσιμο του κομματιού.
Κάποιο βράδυ ο Van Zant τούς ζήτησε να το επιμηκύνουν, ώστε να κάνει διάλειμμα, λόγω προβλήματος με την φωνή του. Ο πονόλαιμος συνέχισε να τον ενοχλεί και τις επόμενες ημέρες,
με αποτέλεσμα τα  δύο με τρία λεπτά να φθάσουν τα δέκα. Έτσι χτίσθηκε το δεύτερο μέρος του τραγουδιού.  Ένα από τα μέλη του συνεργείου της μπάντας (road crew) είχε συνθέσει μία εισαγωγή για το “Free Bird” στο πιάνο, για την οποία άλλος μέλος του συνεργείου πληροφόρησε την μπάντα.Όταν την άκουσαν, την προσέθεσαν στο τραγούδι, προσφέροντας του παράλληλα την θέση του οργανίστα/πιανίστα στο συγκρότημα. Το όνομά του: Billy Powell.
Συμπεριελήφθη στον πρώτο δίσκο τους Pronounced 'Lĕh-'nérd 'Skin-'nérd (1973), με τον Collins    να ηχογραφηθεί μόνος του το μακροσκελές σόλο και τον Rossington να τού αποδίδει τα εύσημα σε μελλοντική συνέντευξη: “He was bad. He was super bad! He was bad-to-the-bone bad.” O Rossington ηχογράφησε τα ρυθμικά μέρη και την slide κιθάρα. Αναφερόμενος στους στίχους, ο Ronnie Van Zant είχε δηλώσει : "Πρόκειται για το τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος, στο ότι ένα πουλί μπορεί να πετάξει οπουδήποτε θέλει να πάει. Όλοι θέλουν να είναι ελεύθεροι. Γι ' αυτό είναι αυτή η χώρα.”Συμφώνως προς τον Rossigton: “Οι παράγοντες της δισκογραφικής επέμεναν να μην το συμπεριλάβουμε στον πρώτο, λόγω της μεγάλης διάρκειάς του. Και υπέστη όλες εκείνες τις απαίσιες επεξεργασίες (“they did all kinds of awful radio edits”) για να κυκλοφορήσει σε “ραδιοφωνική έκδοση”, μετά την επιτυχία του “Sweet Home Alabama”. Κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο τον Νοέμβριο του 1974 και σκαρφάλωσε στην θέση No. 19 τον Ιανουάριο του 1975. Μία ζωντανά ηχογραφημένη έκδοση του “Free Bird” έκανε είσοδο εκ νέου στον πίνακα Billboard στα τέλη του 1976, φθάνοντας έως την θέση Νο. 38 τον Ιανουάριο του 1977. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έφθασε έως την το Νο. 21.
TRIVIA 

• Έχει συμπεριληφθεί στα “500 σπουδαιότερα τραγούδια όλων των εποχών” του Rolling Stone, στα “500 τραγούδια που διαμόρφωσαν το Rock and Roll” του Rock and Roll Hall of Fame, στα “καλύτερα Hard Rock τραγούδια όλων των εποχών” του δικτύου VH1, και στην 3η θέση των “100 Κορυφαίων Κιθαριστικών Σόλο” του περιοδικού Guitar World.
• Συμφώνως προς τον Rickey Medlocke, ντράμερ των Skynyrd την περίοδο 1971-1972  και κιθαρίστας από το 1996 έως σήμερα, ο ίδιος, είχε αντιληφθεί την δυναμική του τραγουδιού από τις πρώτες πρόβες που έκαναν στο τραγούδι, ενώ δεν είχε καμία δυσκολία με το συγκεκριμένο όταν ενσωματώθηκε εκ νέου στην μπάντα, διότι το ήξερε από την πρώτη αυθεντική ηχογράφησή του στα Muscle Shoals στούντιο, στην οποία είχε λάβει μέρος, πριν δηλαδή την επανα-ηχογράφηση για τον πρώτο δίσκο.
• Στους στίχους του τραγουδιού, ο άνδρας εξηγεί στην φιλενάδα του γιατί δεν μπορεί να παραμείνει μαζί της και να δεσμευθεί. Ο αρχικός στίχος  "If I leave here tomorrow, would you still remember me?" προέρχεται από την φίλη - και σύζυγο μετέπειτα  - του Allen Collins, Kathy, η οποία είχε κάνει την ίδια ερώτηση σε εκείνον κατά την διάρκεια διαπληκτισμού, αντιλαμβανόμενη ότι το συγκρότημα αποτελούσε πρώτη προτεραιότητα για τον κιθαρίστα.
• Η μπάντα αφιέρωνε το “Free Bird” σε συναυλίες, στον εκλιπόντα κιθαρίστα των Allman Brothers, Duane Allman. Στην εμφάνισή τους στο τηλεοπτικό πρόγραμμα “The Old Grey Whistle Test” το 1975, συμπεριέλαβαν στην αφιέρωσή τους και τον εκλιπόντα μπασίστα της ίδιας μπάντας, Berry Oakley.
• Έχει συμπεριληφθεί σε τηλεοπτικές σειρές, κινηματογραφικές ταινίες και στο παιχνίδι Guitar Hero II.
• Είναι το τελευταίο τραγούδι στις συναυλίες της μπάντας.
• Οι Αμερικάνοι Will to Power έφθασαν στην κορυφή του Billboard Hot 100, τον Δεκέμβριο 1988, με τo medley “Baby, I Love Your Way/Freebird”, από τα τραγούδια των Peter Frampton και Lynyrd Skynyrd αντιστοίχως.


ΓΙΑΝΝΗΣ 602

20/2/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου