BOSTON – THIRD STAGE(1986): ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ Η ΟΝΕΙΡΙΚΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ BRAD DELP

Οι Boston ανήκουν στα 4 συνιδρυτικά συγκροτήματα του A.O.R/Μελωδικού rock που μαζί με τους Journey, Foreigner και R.E.O. Speedwagon έβαλαν τις βάσεις για αυτό το μουσικό ιδίωμα. Το Third Stage (1986, Νο 1 Αμερική, Νο 37 Μ.Βρετανία) είναι το τρίτο άλμπουμ τους και κυκλοφορεί 8 ολόκληρα χρόνια μετά το Don’t look back του 1978 και θυμάμαι ακόμα τη στιγμή που αγόρασα το άλμπουμ, όπου είχα αρχίσει να ξεχνώ …την ύπαρξή τους! Σε αυτά τα 8 χρόνια, ο ιθύνων νους του συγκροτήματος κιθαρίστας και βασικός συνθέτης Tom Scholz, περισσότερο αναλώθηκε με μηνύσεις κατά της δισκογραφικής εταιρείας Epic Records (σ.σ. θυγατρική της CBS) και λιγότερο στις συνθέσεις. Μηνύσεις που όμως κέρδισε και άλλαξε δισκογραφική εταιρεία, υπογράφοντας στην MCA. To διάστημα που δεν βρισκόταν στα δικαστήρια, πήγαινε στο ιδιόκτητο Hideaway Studio για να καταγράφει τις ιδέες του, που σαν βάση είχαν τον ξεχωριστό ήχο της κιθάρας του και τις μελωδίες που έκαναν τους Boston διάσημους, αλλά και αγαπητούς. Παρ όλη την 8χρονη καθυστέρηση, ο ήχος τους δεν άλλαξε καθόλου και συνδυάζει ακουστικές και ηλεκτρικές κιθάρες με ‘ονειρικά’ φωνητικά. Αναπόφευκτες οι συγκρίσεις με τα πρώτα 2 άλμπουμ και κυρίως με το πρώτο, αλλά ας δούμε το άλμπουμ όπως ακριβώς είναι. Ξεχωριστό και αυτόνομο.  Φαίνεται ότι οι δυσκολίες τον ενέπνευσαν και το Third Stage ακούγεται πολύ ευχάριστα και κυρίως έχει καλά τραγούδια, αρχής γενομένης από την υπέρ μπαλάντα “Amanda”(Νο1 Αμερική), που παραδόξως δεν έχει επίσημο video, αλλά η επιτυχία του έχει ξεπεράσει ακόμα και το “More than a feeling”.

To άλμπουμ συνεχίζει με ακόμα ένα πολύ δυνατό τραγούδι, το "We're Ready" (Νο 9 Αμερική)που ήταν ένα από τα πρώτα που γράφτηκαν και δεν «πέρασε» στη χώρα μας αλλά στην Αμερική έγινε μεγάλη επιτυχία. Οι ήχοι της καμπάνας στο τέλος, προέρχονται από την κιθάρα του Scholtz!  Η Α’ πλευρά κλείνει με το "Cool the Engines" που κι αυτό είναι από τα πρώτα που γράφτηκαν. Εκείνο που χαρακτηρίζει όλα τα τραγούδια τους, κι όχι μόνο του Third Stage, είναι η γλυκιά φωνή του Brad Delp που βοηθάει πολύ τις συνθέσει. Σίγουρα η κιθάρα του Scholtz έχει το δικό της ήχο, αλλά η μαγική φωνή του Delp είναι θείο δώρο. Στην περίπτωση του "We're Ready", ο Scholz είχε γράψει τη μουσική και περίμενε τον Delp να το προσαρμόσει στο στιλ του. Ο σύνηθες τρόπος που συνέθετε ο Scholz ήταν να γράφει πρώτα τη μελωδία κι μετά ο Delp να συμπληρώνει τους στίχους. Αλλά για το "Cool the Engines" που οι συνθέτες του είναι οι Tom Scholz, Brad Delp κι ο μπασίστας Fran Sheehan, ο Delp σκέφτηκε να διαφοροποιηθούν στον τρόπο ερμηνείας του κι όταν το δοκίμασαν, τους άρεσε. Το ηχογράφησαν αμέσως εκείνη τη στιγμή, φοβούμενοι ότι θα χάσουν το “momentum”.Το "Can'tcha Say (You Believe in Me)" ήταν το τρίτο single του δίσκου κι ένα ακόμα τραγούδι όπου ο ιδιαίτερα εφευρετικός Scholz ηχογράφησε το κιθάρα του χρησιμοποιώντας ένα Rockman (σ.σ. επεξεργαστής ήχου κιθάρας), σε συνδυασμό με έναν ισοσταθμιστή για την αλλαγή ήχων. O Scholtz δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό το τραγούδι να πειραματίζεται με το Rockman αλλά σχεδόν σε όλα, χτίζοντας ένα ξεχωριστό κιθαριστικό ήχο.  Ο τίτλος Third Stage δεν αναφέρεται στην τρίτη κυκλοφορία τους αλλά στα τρία στάδια της ζωής, αρχής γενομένης από τα παιδικά χρόνια, την εφηβεία και την ωρίμανση. Σίγουρα ο ήχος του Third Stage είναι πιο ώριμος σε σχέση με τα πρώτα δύο άλμπουμ, ίσως και πιο μελωδικός αλλά τραγούδια σαν τα "We're Ready", "Cool the Engines" και "I Think I Like It", παραπέμπουν σε κλασικούς Boston. Το Third Stage πήγε στο Νο1 του αμερικάνικου chart, όπου έμεινε για 4 εβδομάδες.

Ήταν το πρώτο άλμπουμ σε CD που ξεπέρασε τα 500.000 αντίτυπα ενώ οι συνολικές πωλήσεις του άλμπουμ (βινύλιο και cd)στην Αμερική, ξεπέρασαν τα 4.000.000. Ήταν το πρώτο άλμπουμ των  Boston που χρησιμοποιήθηκαν drum samples και το πρώτο όπου συμμετέχουν κι εξωτερικοί συνθέτες, εκτός των βασικών Scholz και Delp, ενώ εκτός των 2 προαναφερομένων, έχει αλλάξει η σύνθεση τους με τους κλασικούς (και καλούς) Barry Goudreau, Sib Hashian και Fran Sheehan (ο τελευταίος εμφανίζεται μόνο σαν συνσυνθέτης) να απουσιάζουν και να τους έχει αντικαταστήσει μόνο ο ντράμερ Jim Masdea, με τον Tom Scholtz να παίζει μπάσο και πλήκτρα κι ο κιθαρίστας Gary Phil (από το συγκρότημα του Sammy Hagar).
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

21/10/20

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. θα διαφωνησω με την αρχη του κειμενου ,πιστευω ηταν περισσοτεροι οσοι ιδρυσαν τον λεγομενο AOR, ποσο μαλλον οταν λειπουν οι Toto(χαχα) που οπως ελεγε και ενα απο τα τευχη του AOR/Classic rock ,'the band who invented AOR' . Που φυσικα δεν ισχυει τοσο απολυτα .
    Φυσικα και οι 4 που αναφερονται ειναι υπεροχοι .

    Στο θεμα ,Προκειται για μια μπαντα δημιουργημα του 'επιστημονα ' στις τεχνολογιες Scholz , ενας 'τρελος ' επιστημονας της rock που εφτιαχνε ο ιδιος τα μηχανηματα που χρησιμοποιουσε και στο τελος κατεληξε με μια επιχειρηση στον τομεα αυτο (εφε rockman ) που καποια εποχη μπορω να πω ηταν μουσικη 'σταθερα ' στον εξοπλισμο .

    Ομως η διαφωνια μου ειναι μονο ποσοτικη οχι ποιοτικη , με την εννοια οτι απλα ειναι και αλλοι μεσα . Ομως συμφωνω 100% για την δισκαρα αυτη , μουσικο μνημειο . Απιστευτο σε ολους τους τομεις.Απο συνθεση , ηχος , φωνες , κιθαρες .

    Οποιος δεν εχει τυχει να το δει (και ενδιαφερεται ) να δει το παρακατω βιντεακι

    https://www.youtube.com/watch?v=R1c0Bx_StvE

    οπως και κανα δυο αλλα που ειναι πολυ διαφωτιστικα .

    Απο τα βιντεακια κατι χαρακτηριστικο που θυμαμαι ειναι οτι οταν δουλευε ο Scholz στην Polaroid και το αφεντικο του εχοντας μαθει οτι ηταν μουσικος τον ρωτησε .'Δεν πιστευω να μας αφησεις καποια μερα για την μουσικη ' .Και η απαντηση του Scholz ηταν 'ουτε μια στο εκατομυριο' (κατι τετοιο ) .

    Οταν λοιπον βγηκε ο πρωτος δισκος και αρχισε να πουλαει τρελα , ο Scholz καταλαβε που ηταν το μελλον του , παραιτηθηκε , μαζεψε την κουτα με τα πραγματα του και στην πορτα 'τρακαρε ' το αφεντικο του που τον κοιταξε και του ειπα ' ουτε μια στο εκατομυριο ε ? ' .

    Μια και φανταζομαι για τους συγκεκριμενους τα εχετε πει ολα , ειτε στο κειμενο αυτο ειτε σε αλλο , να πω οτι ο Scholz ηταν και εξαρετικος παικτης μπασκετ κατα τις μαρτυριες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή