ΓΑΜΩΤΟ, ΠΕΘΑΝΕ Ο PETE WAY

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών εξαιτίας επιπλοκών μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα που είχε πριν από 2 μήνες. ο θρυλικός (σ.σ. ας μη φοβόμαστε τις λέξεις) μπασίστας των UFO, Pete Way. Θα μάς λείψει το παίξιμό του, το spandex εφαρμοστό παντελόνι του με τις ρίγες που ήταν ο πρώτος που το καθιέρωσε, η κίνησή του, η συμμετοχή του στους μεγάλους UFO, η αλητεία του. Άμεσα συνδυασμένος με τα εφηβικά-νεανικά μας χρόνια, ο Pete Way αντιπροσώπευε την αντικοφορμιστική πλευρά του rock κι ας μην τον είχαμε δει τότε live. Ήταν συνιδρυτικό μέλος τους και συμμετείχε σε 16 studio άλμπουμ με πιο πρόσφατο το Monkey Puzzle(2006). Το 1982 διαφώνησε με την εμπορική στροφή τους και μαζί με τον πρώην κιθαρίστα των Motorhead σχημάτισε  τους Fastway από τους οποίους έφυγε πριν ηχογραφήσουν τον πρώτο ομότιτλο δίσκο τους (σ.σ. το όνομά του αναφέρεται στα credits του δίσκου). Η προσωπική του καριέρα συνεχίστηκε με την προσχώρησή του στο συγκρότημα του Ozzy Osbourne όπου πήρε μέρος στην Diary of a Madman tour χωρίς να παίξει σε δίσκο. Από το συγκρότημα του Ozzy τον έδιωξε η Sharon Osbourne γιατί ήταν τόσο εθισμένος στο αλκοόλ και στις ουσίες, που …φοβήθηκε μήπως…παρασύρει τον άνδρα της!!! Έτσι, με τραγουδιστή τον Fin Muir, οργανίστα τον Paul Raymond, ντράμερ τον Frank Noon (αρχικό ντράμερ των Def Leppard) και κιθαρίστα τον Ronnie Kayfield, σχημάτισε τους  Waysted, με πρώτο άλμπουμ το Vices(1982) αλλά καλύτερό τους το Save your Prayers. Το 1992 μαζί με τον Phil Mogg επανασχημάτισαν τους UFO αλλά το 2009 υποχρεώθηκε να αποχωρήσει λόγω προσωπικών προβλημάτων υγείας  αλλά κι άρνηση των αμερικανικών αρχών αν του επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα. Ακολούθησαν πολλές συνεργασίες με σημαντικότερες αυτή με τον Michael Schenker στο άλμπουμ The Plot(2003) αλλά και σε μεταγενέστερα του Schenker. Μια άλλη συμμετοχή του ήταν στους Damage Control μαζί με τους Chris Slade, Robin George και Spike (Quireboys) κυκλοφορόντας δύο άλμπουμ, ενώ πρόσφατα είχε τελειώσει το προσωπικό του άλμπουμ "Walking On The Edge" με παραγωγό τον Mike Clink (Guns’n’Roses) .
 
Ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας με ένα μπάσο Fender Precision για να πάει στο Gibson Thunderbird όταν οι UFO έκαναν τον ήχο τους πιο σκληρό ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούσε ένα Epiphone. Ο μπασίστας των Iron Maiden τον έχει χαρακτηρίσει σαν έναν από τους επηρεασμούς του.
To 2017 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του με τίτλο A Fast Ride Out of Here: Confessions of Rock's Most Dangerous Man.Το 2018 σχημάτισε τους Pete Way Band. Τα τελευταία χρόνια, η υγείας του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη αφού από το 201δ3 είχε διαγνωστεί με καρκίνο στον προστάτη, για τον οποίο χρειάστηκε να κάνει εγχείρηση ενώ το 2016 υπέστη καρδιακή προσβολή.Είχε κάνει 3 γάμους, ο πρώτος με Ελληνίδα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
15/8/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου