ROCK INCIDENT 123: “HEY KIRK, I USED TO KNOW YOUR MOTHER I USED TO MOW HER LAWN” ΟΙ METALLICA ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΟΥΝ ΤΟ “ST.ANGER” ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερα σχόλια για το άλμπουμ St. Anger (2003)των Metallica. Απλά ήταν καλύτερο από το Lulu και αρκετά κακό για να είναι στο μπάτο των προτιμήσεων των fans των Metallica. Ήταν το τελευταίο άλμπουμ με το οποίο συνεργάστηκαν στην παραγωγή με τον Bob Rock και το μοναδικό άλμπουμ τους που δεν αναφέρεται επίσημα μπασίστας, αφού ο Jason Newsted είχε αποχωρήσει πριν τις ηχογραφήσεις με τον Bob Rock να παίζει τα μέρη του μπάσου. Στο video εμφανίζεται ο καινούργιος μπασίστας Robert Trujillo που μόλις είχε προσχωρήσει στο συγκρότημα.
Το video του ομώνυμου κομματιού βιντεοσκοπήθηκε το 2003 στη φυλακή San Quentin State Prison in 2003 και οι αναμνήσεις του Kirk Hammett από εκείνη την επίσκεψη είναι ακόμα έντονες.
Το συγκρότημα απευθύνθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να πάρει άδεια, η οποία είχε πολλούς αστερίσκους αφού έπρεπε να τηρηθεί με αυστηρότητα το πρωτόκολλο. Ο σκηνοθέτης τράβηξε τα πρόσωπα των τρόφιμων αφού προηγουμένως πήρε τη γραπτή άδεια τους. Τα γυρίσματα έγινα σε διάφορα μέρη της φυλακής, εκτός της πτέρυγας των μελλοθανάτων. Φυσικά οι κρατούμενοι έδειξαν ενθουσιασμό και βοήθησαν με τον τρόπο τους στα γυρίσματα. Στην αρχή του video, πριν ξεκινήσει το κομμάτια ακούγεται χαμηλά η φωνή του Lars Ulrich να μετρά στα δανέζικα "En, to, tre, fire!" που σημαίνει, ένα, δύο, τρία, τέσσερα. Επίσης στο τέλος του video, εμφανίζεται ένα ευχαριστήριο από το συγκρότημα που αναγράφει σε μαύρο φόντο "For all the souls impacted by San Quentin, your spirit will forever be a part of Metallica."


Σύμφωνα με τον Hammett, υπήρχε αίσθηση μεγάλης έντασης στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα αν και δεν έγινε κανένα επεισόδιο. Υπήρχαν αρκετές κοπέλες στην ομάδα παραγωγής, οι οποίες δεν πλησίασαν καθόλου τα κελιά κι απείχαν στα γυρίσματα που έγιναν στο προαύλιο όπου οι κρατούμενοι περιστοιχίζουν το συγκρότημα που παίζει. Σύμφωνα με τον Hammett ήταν επικίνδυνο ακόμα και να τις δουν! «Σε μια στιγμή άκουσα ένα τρόφιμο να μου φωνάζει: “‘Hey, Kirk, Ξέρω τη μαμά σου, της έκοβα το γκαζόν». Κι α αμέσως μετά μου έδωσε να καταλάβω ότι ήξερε ανθρώπους από τη γειτονιά έμενε η μητέρα μου. Τότε σκέφτηκα ότι ίσως να γνώριζα περισσότερους ανθρώπους από όσους νόμιζα σε αυτή τη φυλακή".  
Οι κρατούμενοι εκτίμησαν ότι γυρίσαμε εκεί το video και η παρουσία μας εκεί τους βοήθησε να έχουν μια διαφορετική ημέρα. Ένας αξιωματικός μου έδωσε ένα περιοδικό, όπου στο εξώφυλλο υπήρχε η ετικέτα συνδρομής, που έγραφε «Richard Ramirez», ο οποίος ήταν fan των Metallica και τρόφιμος στο San Quentin όταν παίξαμε εκεί, αλλά βρισκόταν στην πτέρυγα των μελλοθανάτων και δεν μας άκουσε. Έχω ακόμα το περιοδικό το οποίο το λάμβανε σαν συνδρομητής.
O Richard Ramirez ήταν night stalker, διαρρήκτης, βιαστής και κατά συρροήν δολοφόνος που έδρασε στην πολιτεία της Καλιφόρνια από τον Ιούνιο του 1984 ως τον Αύγουστο του 1985. Συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές στις 31 Αυγούστου του 1985, δικάστηκε για 13 δολοφονίες, 5 απόπειρες δολοφονιών, 11 βιασμούς και 14 διαρρήξεις. Καταδικάστηκε εις θάνατον στις 7 Νοεμβρίου του 1989. Παρέμεινε μελλοθάνατος για πάνω από 23 χρόνια, πριν πεθάνει από καρκίνο των λεμφαδένων στις 7 Ιουνίου του 2013 στην κρατική φυλακή της Καλιφόρνια, San Quentin State Prison.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
28/6/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου