AEROSMITH - “JANIE’S GOT A GUN”

Οι Aerosmith έχουν χαρακτηριστεί, και όχι άδικα, ως η πλέον επιτυχημένη αμερικάνικη μπάντα. Από το 1970 ως και σήμερα το συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει μνημειώδη album όπως τα Toys In The Attic (1975), Rocks (1976), Permanent Vacation (1987), Pump (1988), αλλά και το υπερεπιτυχημένο εμπορικά Get A Grip του 1993.
Συνθετικά το γκρουπ βασίζεται στο δίδυμο Steven Tyler (vocals) & Joe Perry (κιθάρες), οι οποίοι έχουν κερδίσει το προσωνύμιο Toxic Twins λόγω των απίστευτων καταχρήσεων σε ναρκωτικά. Στην ουσία «αντιγράφουν» το παρατσούκλι των Jagger & Richards (Glimmer Twins), μιας και οι Stones υπήρξαν και το μουσικό πρότυπο για τους Aerosmith, κάτι που είναι φανερό κυρίως στα τρία πρώτα albums.
To 1988 το συγκρότημα θα κυκλοφορήσει το εξαιρετικό Pump, που σημείωσε επιτυχία και περιείχε κομμάτια όπως τα”Love In An Elevator”, “The Other Side” και φυσικά το "Janie's Got a Gun", το κατά γενική ομολογία καλύτερο κομμάτι του δίσκου, σύνθεση των Steven Tyler και του Tom Hamilton, μπασίστα του συγκροτήματος και ήταν το δεύτερο single του Pump κυκλοφορώντας στις 8 Νομεβρίου 1989, είχε προηγηθεί το “Love In An Elevator”.
Οι στίχοι του κομματιού αναφέρονται σε ένα κορίτσι, που σκοτώνει τον πατέρα του επειδή το κακοποιεί σεξουαλικά. Ο Tyler εξάλλου στην βιογραφία του δηλώνει ότι αυτό δυστυχώς συμβαίνει σε πολλά παιδία, τα οποία κρύβουν βαθιά μέσα τους την κακοποίηση με αποτέλεσμα αυτή να εκδηλώνεται με μορφή ψυχολογικών ασθενειών. Ο Tyler στην αρχή είχε στο μυαλό του μόνο τον τίτλο, χωρίς να ξέρει τί ακριβώς θέλει να γράψει. Η θεματολογία για την παιδική κακοποίηση γεννήθηκε αρκετούς μήνες αργότερα διαβάζοντας στο περιοδικό Time ένα άρθρο για την οπλοχρησία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τότε σκέφτηκε να συνδυάσει την οπλοχρησία με την παιδική κακοποίηση. Ο Tyler είχε ακούσει και ήταν σοκαρισμένος από τον αριθμό των παιδιών που κακοποιούνται από τους γονείς τους, όπως και την αδυναμία της πολιτείας να προσφέρει φροντίδα σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Ο στίχος "He jacked a little, bitty baby" αρχικά ήταν "He raped a little, bitty baby" με τον Tyler να αναγκάζεται να τον αλλάξει μετά από υπόδειξη του John Kalodner, στελέχους της εμπορικής διεύθυνσης της δισκογραφικής τους, ο οποίος θεωρούσε ότι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν θα έπαιζαν το τραγούδι. Σε πολλές live εμφανίσεις του συγκροτήματος ο Tyler τραγουδά τον αρχικό στίχο! Σύμφωνα με τον Tyler, o Kalodner του ζήτησε να αντικαταστήσει και τον στίχο "put a bullet in his brain" με την φράση "stand out in the pouring rain", με τον Tyler να αρνείται! Το βασικό riff γράφτηκε από τον Tyler στα πλήκτρα, ενώ ο Hamilton έγραψε την  γραμμή στο μπάσο, με τις κιθάρες και τα drums να προστίθενται ύστερα.

TO VIDEO CLIP
Το videoclip του τραγουδιού, επίσης εντυπωσιακό θυμίζοντας ταινία, κέρδισε όχι άδικα πολλές προβολές στο MTV, που τότε μεσουρανούσε! Ο σκηνοθέτης David Fincher, γνωστός από τις ταινίες Seven και Alien III, θα χρησιμοποιήσει πρωτοπόρες για την εποχή τεχνικές τόσο στο χτίσιμο της έντασης της πλοκής, όσο και στον φωτισμό. Το video είναι επεξηγηματικό των στίχων παρουσιάζοντας το κορίτσι, που σκοτώνει τον πατέρα του για να μεταφερθούμε εν συνεχεία στον τόπο του εγκλήματος.

TRIVIA
  • Το single έφτασε στην No 4 των charts στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης με το Janie's Got a Gun το συγκρότημα κέρδισε το πρώτο βραβείο Grammy της ιστορίας του. Έκτοτε θα τα καταφέρουν άλλες τρεις φορές!
  • Στο album υπάρχει ως εισαγωγή στο κομμάτι το Water Song, διάρκειας μόλις δέκα δευτερολέπτων. Ανήκει στον Καναδό μουσικό Randy Raine-Reusch γνωστό από την ενασχόλησή του με μουσική χρησιμοποιώντας όργανα από όλο τον πλανήτη και κυρίως από την Ασία. Η εισαγωγή αυτή δεν υπάρχει στο single.
  • Τον ρόλο της Janie στο clip του τραγουδιού έχει η Kristin Dattilo, γνωστή και από την συμμετοχή της σε επεισόδια του  CSI: Crime Scene Investigation, Beverly Hills, 90210 και Two and a Half Men, ενώ από το 2001 ως το 2004 εμφανιζόταν στο  The Chris Isaak Show.
  • Ο τίτλος του τραγουδιού παραπέμπει στην αντιπολεμική νουβέλα του συγγραφέα Dalton Trumbo «Johnny Got His Gun» (1939), η θεματολογία της οποίας αποτέλεσε έμπνευση για το «One» των Metallica.
  • Ο Steven Tyler το 2019 δημιούργησε, δωρίζοντας πάνω από 500.000 δολάρια, στο Memphis το “Janie‘s House”, έναν κοιτώνα διαμονής και στήριξης κακοποιημένων  κοριτσιών. Είχε προηγηθεί ένα ακόμα στην Ατλάντα “Janie‘s House” πάλι με δωρεά του Τyler.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ
9/5/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου